Tee kesän makumatka Ahvenanmaalle – poimi talteen resepti

Tee kesän makumatka Ahvenanmaalle – poimi talteen resepti

Päivitetty 25.9.2023

Raaseporista kotoisin oleva Sanna Palviainen muutti Ahvenanmaalle 2000-luvulla. Luonnosta ja merestä nauttiva Sanna toimii paikallisen K-Supermarket Kantarellenin myymäläpäällikkönä ja suosittelee testaamaan erityisesti paikallisia meijerituotteita ja pientuottajien herkkuja.

Sanna Palviainen muutti Ahvenanmaalle 2000-luvulla opiskelemaan hotelli- ja ravintola-alaa ja jäi sille tielle. Nyt hän työskentelee Ahvenanmaan yhdessä parhaiten varustelluista ruokakaupoista eli K-Supermarket Kantarellenissa.

”Suurin syy, miksi jäin tänne on tasapainoinen elämä. Nautin täällä eniten meren läheisyydestä ja upeasta saaristoluonnosta”, Sanna toteaa.

K-Supermarket Kantarellenin valikoimasta löytyvät niin paikalliset herkut kuin maailman maut.

”Harva Ahvenanmaan ulkopuolella tietää, millainen ruoka-aitta Ahvenanmaa on. Meillä on täällä oma meijeri, paljon vihannes- ja hedelmäviljelyä sekä monia laadukkaita ruuan pientuottajia”, Sanna kertoo.

Ruokakori

Ahvenanmaan tuotteissa maistuu aurinko ja meri

Sanna kannustaa tutustumaan erityisesti Ålandsmejerietin laadukkaisiin juustoihin ja jogurtteihin. Myös meijerin kirnuvoi on monissa ruokakilpailuissa palkittu. Ålandsmejerietin tuotteet kuuluvat monen hyvinvarustetun K-kaupan valikoimiin mantereellakin.

”Oma suosikkini on vahva ja aromikas, joka tunnetaan Ahvenanmaalla nimellä Prosten-juusto ja mantereen puolella Ahvenanmaan 9 kuukautta kypsytettynä kermajuustona. Sitä kannattaa maistaa vaikka ahvenanmaalaisen Stallhagen-oluen kyljessä”, Sanna vinkkaa.

Ahvenanmaa on alueena yksi Suomen suurimmista vihannesten ja hedelmien tuottajista. Suomen omenoista 70 % tulee Ahvenanmaalta. Ahvenanmaalaiset vihannekset tunnistaa ÅTH- eli Ålands trädgårdshall -logosta. ÅTH:n omistavat paikalliset viljelijät.

”Kasvukausi on Ahvenanmaalla erityisen pitkä. Monet aurinkotunnit ja meri-ilma tuovat erityistä aromikkuutta vihanneksiin ja hedelmiin”, Sanna tietää.

Omaan ostoskoriinsa Sanna poimii usein monien ahvenanmaalaisten pientuottajien tuotteita, kuten Amalian Limonadsfabrikenin virvoitusjuomia, paikallista käsityöläissuklaata tai W.J Dahlmansin laadukkaita lihatuotteita. Myös Grannaksen tuorepuristettua omenamehua kannattaa maistaa.

”Ahvenanmaalaisia tuotteita saa nykyään myös yhä laajemmin mantereen puolelta. Toki meillä täällä paikan päällä on laajin valikoima paikallisia herkkuja.”

Paikalliset maut pääosassa saariston ravintoloissa

Jos Ahvenanmaan lomalla ei huvita kokata, niin saarilta löytyy myös monia hyviä ravintoloita.

”Oma suosikkini on skandinaavinen ravintola Indigo, joka sijaitsee aivan Maarianhaminan sydämessä”, Sanna paljastaa.

Maarianhaminassa tunnettuja laaturavintoloita ovat lisäksi muun muassa Nautical ja ÅSS Paviljongen, joiden terasseilla kaupungin länsirannalla nautitaan maukkaan ruuan lisäksi ilta-auringosta ja meren läheisyydestä. Maarianhaminan ulkopuolella herkkusuiden kannattaa suunnata idyllisissä maalaismaisemissa sijaitsevaan Pub Stallhageniin tai keittiömestari Michael Björklundin Smakbyn-ravintolaan, joka on pikemminkin kokonaisvaltainen ruokakohde. Molemmat hyödyntävät enimmäkseen paikallisia raaka-aineita.

Lisää vinkkejä makumatkaan saat osoitteessa www.visitaland.com

Ruokakuva

Resepti: kokeile saaristotapasta

Kesän juhliin nopea ja maukas herkku valmistuu Ålandsmejerietin laadukkaasta kermajuustosta. Täyteläinen juusto ja limen raikkaus luovat mahtavan makuyhdistelmän tarjottavaksi.

4 hlö 10min

▪ 500 g Ålandsmejerietin Ahvenanmaan kermajuustoa

▪ 2 kpl limeä

▪ n. 2 dl juoksevaa ahvenanmaalaista hunajaa

▪ 30 kpl cocktailtikkua

  1. Leikkaa juusto 3 x 3 cm kuutioiksi.
  2. Laita hunaja pieneen kattilaan ja kuumenna juoksevaksi, älä keitä.
  3. Laita juustokuutiot cocktailtikkuun kiinni ja kasta juustopalat hunajaan.
  4. Laita palat vadille ja raasta päälle raastettua limen kuorta.