Maakuntien parhaat: Ahvenanmaa

Maakuntien parhaat: Ahvenanmaa

Julkaistu 28.5.2018

Ahvenanmaan ruokakulttuurin kulmakiviä ovat meren antimet, lähiruoka ja puhtaat raaka-aineet. Kalastus ja kaupankäynti ovat kukoistaneet saarimaakunnassa vuosisatojen ajan, ja meri on ollut monille saaristolaisperheille elinehto.

Saaristolaiskalakeittoa

Kala on edelleen ruokakulttuurin perusta ja silakkaa pidetään kaloista tärkeimpänä. Silakan lisäksi syödään myös ahventa ja haukea. Yksi Ahvenanmaan tyypillisistä herkuista on saaristolaiskalakeitto. Ennen aikaan kyläläiset muuttivat syksyisin ulkosaaristoon pieniin mökkeihin kalastamaan talven varalle. Usein ruoaksi keitettiin rannalla padassa tuoretta kalaa ja perunoita.

Riistaa ja lammasta

Muita ahvenanmaalaisille tärkeitä raaka-aineita ovat riistaeläimet kuten metsäkauris ja hirvi sekä vesilinnut. Pellot taas ovat puolestaan pullollaan vihanneksia, juurikkaita, fenkolia ja sipuleita. Saariston vehreillä niityillä laiduntavista lampaista ja lehmistä saadaan herkullista lihaa. Ahvenanmaalainen karitsanliha on arvostettu raaka-aine. Lihassa on omintakeinen maku, joka on peräisin laidunten heinän joukkoon kylvetyistä mausteyrteistä. Eläinten maidosta tehdään myös juustoja ja voita.

Pannukakkua ja luumuhilloa

Maakunnan suurin ylpeydenaihe on kuitenkin Ahvenanmaan pannukakku, jota ahvenanmaalaiset rakastavat niin paljon, että syövät sitä niin aamupalaksi, välipalaksi kuin jälkiruoaksikin. Ennen vanhaan sitä oli tapana tarjota jopa häissä. Paksun pannukakun salaisuus on taikinan seassa olevat manna -tai riisipuuro sekä kardemumma. Pannukakku syödään perinteisesti kermavaahdon ja luumuhillon kanssa.

Muita ahvenanmaalaisia herkkuja

Mustaleipä

Mustaleipä on maltaista ja siirapista valmistettu makea leipä. Leipä oli aikanaan tärkeä eväs purjelaivoilla ja naiset leipoivat sitä suuria määriä merimiesten mukaan pitkille laivamatkoille.

Silakkapurilainen

Ledholmare on kuuluisa silakkapurilainen, joka kerää Ahvenanmaalla pitkät jonot ruokakärryjen ja kojujen ulkopuolelle. Purilainen on täytetty paistetuilla silakoilla, kiinankaalisalaatilla, sipulilla ja ranskankermalla.

Omenat

Ahvenanmaalla on paljon omenanviljelijöitä, sillä saarten ilmasto on omenoiden kasvatukseen ihanteellinen. Tuttuja lajikkeita ovat muun muassa Lobo ja Santana. Niistä valmistetaan hilloja, marmeladeja ja mehuja sekä pienpanimoissa lukuisia erilaisia siidereitä ja viinejä.