Miten suojautua auringon UV-säteiden aiheuttamalta ihon vanhenemiselta?

Miten suojautua auringon UV-säteiden aiheuttamalta ihon vanhenemiselta?

Auringon UV-säteily on yksi suurimmista ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen vaikuttavista tekijöistä. Aurinko vaurioittaa salakavalasti, sillä vaikutukset ovat huomattavissa vasta vuosien päästä.

Vaikka ruskettuminen yhdistetään monesti elinvoimaisempaan ja nuorekkaampaan ilmeeseen, on sen todellinen vaikutus ihoon kuitenkin päinvastainen. Ruskettuminen on traumareaktio eli ihon tapa suojata itseään UV-säteilyltä ja syövältä.

Miten UV-säteily näkyy ihossa?

Jopa 80% ihon näkyvistä vanhenemisen merkeistä johtuu UV-säteiden vaikutuksesta. Vaikutukset eivät ilmesty iholle heti, vaan ne näkyvät vähitellen. Joku huomaa ne jo kolmenkympin, toinen taas neljänkympin tienoilla: kimmoisuuden menetys, rypyt, laajentuneet ihohuokoset, pigmenttiläiskät, epätasainen ihonväri sekä couperosa ovat kaikki auringon aiheuttamia ikääntymisen merkkejä.

UV-säteily vahingoittaa kollageeni- ja elastiinisäikeitä, jotka tukevat ihon hiussuonia. Kun säie menettää joustavuutensa jää hiussuoni pysyvästi laajentuneeksi ja näkyviin ihon pintaan. Näin syntyy couperosa. Myös herkän ihon lehahteleva punoitus voi johtua auringosta.

Aurinkosuojan käyttämisellä on suuri vaikutus ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen. Suojautuminen kannattaakin aloittaa jo nuorena, sillä amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ihoon aiheutunut aurinkovaurion määrä on jo 18-vuotiaana noin 23%. Vaurion määrä lisääntyy noin kymmenellä prosentilla per vuosikymmen. Suurimmat erot auringonpalvojien ja auringolta suojautuvien ihoissa näkyvät vasta viidenkympin kieppeillä.

Miten valovanhenemista voi ehkäistä?

Toimiva ja turvallinen aurinkosuojavoide on tärkein suojakeino auringon aiheuttamaa ihon vanhenemista vastaan. Vähintään suojakerrointa 15 päivittäin käyttävien ihossa näkyy keskimäärin 24% vähemmän ikääntymisen merkkejä kuin niiden, jotka eivät suojaa ihoaan yhtä tehokkaasti. Aurinkosuojaa tulee muistaa levittää iholle noin vartti ennen ulosmenoa. Suojakertoimen tulee olla vähintään 15, vaalealle iholle korkeampi.

Suojautuminen auringolta on tärkeää myös pilvisellä säällä sekä autolla ajaessa, sillä ihoa vanhentava UVA-säteily tunkeutuu ihoon myös pilvien ja lasin läpi. Esimerkiksi Riemann P20-aurinkosuojassa on erittäin korkea 4-5 tähden UVA-suoja, joka on paljon suurempi kuin EU-suosituksissa annettu noin kolmen tähden suojataso.

Keskipäivän aikaan on hyvä suosia varjoa. Auringonpaisteella aurinkolasit, hattu ja t-paita toimivat hyvänä suojana.

P20 2 680x900