Aurinkosuoja on ihon paras ystävä - näin valitset turvallisen aurinkovoiteen

Aurinkosuoja on ihon paras ystävä - näin valitset turvallisen aurinkovoiteen

Päivitetty 23.4.2020

Aurinkosuojalla on väliä! Muista valita voide, jossa on sekä UVA että UVB- suoja.

Mikä tahansa aurinkosuoja ajaa asiansa – ei muuten pidä paikkaansa! Aurinkosuoja on tekninen tuote siinä kuin kodinkonekin, mutta harva tutkii sen ominaisuuksia yhtä innokkaasti. Oikealla tuotteella suojaat ihoasi vanhenemiselta ja ihosyövältä sekä pääset vähemmällä vaivalla.

Auringolta suojautuminen on parasta ihonhoitoa

Aurinkosuojassa voi olla enemmän ominaisuuksia kuin standardimallin astianpesukoneessa. Aurinkosuojan tehtävä on suojata ihoa karsinogeenisiltä eli syöpää aiheuttavilta ultraviolettisäteilyltä. UV-säteet aiheuttavat myös silmävaurioita ja ihon ikääntymistä – ikäviä muutoksia, joita yritämme korjata jälkikäteen kalliilla.

UV-säteistä 95% on syvälle ihoon tunkeutuvaa UVA-säteilyä. UVA-säteet ovat päätekijöitä ihon valovanhenemisessa eli ryppyjen ja pigmenttiläiskien muodostumisessa. Paljon auringolle alttiina ollut iho voi olla juonteinen, nahkamainen, karhea ja epätasaisen värinen. Altistumme UVA-säteilylle myös pilvisellä säällä ja auton lasin läpi.

Uusimpien tutkimusten mukaan UVA-säteily vaikuttaa myös ihosyöpien muodostumiseen. UVB-vaikutus ihosyövissä on tiedetty jo pitkään.

– Ihon pintaa vahingoittavaa UVB-säteilyä on vain 5% UV-säteilystä, mutta se on sitäkin voimakkaampaa. Nämä ihoa polttavat ja ihosyöpää aiheuttavat säteet pysähtyvät auton lasiin, mutta iholle päästessään ovat noin 1000 kertaa vahingoittavampia kuin UVA-säteet, kertoo Riemann-tiedeosaston asiantuntija, tohtori Sanne Lise Lauemøller.

Oma ihotyyppi vaikuttaa tuotteen valintaan

Auringolta suojautumisen aika on Suomessa toukokuusta elokuuhun. Säätiedotukset ja Ilmatieteen laitos ilmoittavat UV-indeksiennusteen, joka kertoo auringonsäteiden voimakkuudesta. Kun ennuste ylittää arvon 3, tarvitset aurinkorasvaa, aurinkolasit sekä suojaavaa vaatetusta. Keskikesällä turvallinen auringossa oleminen vaatii suojautumista noin aamukymmenen ja iltapäivän kello viiden välillä.

– Oikean suojakertoimen valintaan vaikuttaa useampi tekijä. Tärkein on oma ihotyyppi. Ihotyypin määrittelyssä huomioidaan ihonväri ennen ruskettumista sekä hiusten ja silmien väri. Suojakertoimen valintaan vaikuttaa myös missä ja milloin tuotetta käytetään sekä minkälaisia aktiviteetteja on tiedossa, valaisee tohtori Lauemøller.

Esimerkiksi päiväntasaajalla UV-indeksi voi olla keskipäivän aikaan jopa 15, kun Pohjois-Euroopassa se on kesäkuukausina enimmillään 7. Vaaleiden suomalaisten tulisi yleensä aloittaa auringolta suojautuminen suojakertoimella 30-50.

Aurinkovoiteen suojakerroin toteutuu vain, kun käytät riittävästi voidetta iholla. Aikuisen koko kropalle tämä tarkoittaa noin 30-40 ml tuotetta per levitys.

p20 aurinkosuoja ihon paras ystava 680x300

Valitse aurinkosuoja tarpeidesi mukaan

Aurinkosuojissa on paljon eroja, joten ei ole ihan sama minkä tuotteen kaupan hyllystä nappaa.

– Ihoa suojaavan aurinkovoiteen tulee olla laajaspektrinen eli suojata sekä UVA- että UVB-säteiltä. Siinä tulee olla fotostabiilit eli valoa kestävät UVA- ja UVB-filtterit. Auringonvalo hajottaa tällaisia suodattimia hitaasti, jolloin suoja kestää paljon pidempään, kertoo tohtori Lauemøller.

Korkean suojan lisäksi käytännöllisyys ja mukavuus ovat tärkeitä kriteereitä aurinkosuojavoiteessa. Paras tuote on sellainen, jonka olemassaoloa ei tarvitse rannalla riemuitessa muistella. Kevyt, tuoksuton, tahmaamaton, väritön, vedenkestävä ja hyvin säilyvä tuote jää käyttöön.

Suojaa jopa 10 tunniksi

Jo vuonna 1979 lanseerattu Riemann P20 on etanolipohjainen ja vaivaton aurinkosuojasarja. P20-aurinkosuoja antaa pitkäkestoisen suojan jopa 10 tunniksi. Se on luokitukseltaan myös erittäin vedenkestävä, eli aurinkovoiteen on todettu antavan suojaa iholle jopa 4 x 20 minuutin ja P20 Kids jopa 9 x 20 min vedessä olon jälkeen.

P20-tuotesarja on testattu ja hyväksytty kaikilla standardoiduilla testausmenetelmillä ja laatuvaatimuksilla. Tuotteissa on erittäin korkea 4-5 tähden UVA-suoja, joka on paljon suurempi kuin EU-suosituksissa annettu noin kolmen tähden suojataso.

P20-aurinkosuojia on saatavilla suojakertoimilla 20, 30 ja 50, sekä spray- että voidemuodoissa. Löydät tuotteet oman K-Citymarketisi kauneusosastolta.