Koti ja hyvä olo
Aurinkolasit koko perheelle

Aurinkolasit koko perheelle

Keväällä ja kesällä aurinko paistaa kirkkaana, joten silmät on hyvä suojata haitalliselta säteilyltä huolella. K-Citymarketista löydät laajan valikoiman aurinkolaseja koko perheelle.

Mitä on UV-säteily?

UV-säteily on silmälle näkymätöntä säteilyä. Auringon UV-säteistä ilmakehän läpäisevät UVA ja UVB -säteet. UV-säteitä tulee maan pinnalle sitä enemmän, mitä lyhyemmän matkan ne joutuvat kulkemaan ilmakehässä. Sen vuoksi Suomessa talvella UV-säteiden määrä on pienempi kuin kesällä. Mitä lähemmäksi päiväntasaajaa mennään, sitä enemmän säteilyä on läpi vuoden.

Mitä haittaa UV-säteilystä on silmille?

UV-säteilyn haitoista iholle puhutaan jo paljon ja tiedetään, että se aiheuttaa esimerkiksi noussutta ihosyöpäriskiä. Haitoista silmille puhutaan vähemmän. UVB-säteet lisäävät merkittävästi kaihin, erityisesti kuorikaihin riskiä. Kaihissa mykiö samenee ja aiheuttaa näkökyvyn heikkenemistä. Osa UV-säteilystä voi tunkeutua silmän pohjaan asti ja aiheuttaa silmänpohjan rappeumaa. Aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteiltä ja vähentävät sen aiheuttamaa riskiä.

Pitääkö lastenkin silmät suojata auringolta?

Lasten silmien mykiö on vielä kirkas, eikä suodata UV-säteitä niin hyvin kuin aikuisen silmän mykiö. Tämän vuoksi lasten silmien suojaaminen auringolta on hyvin tärkeää.

Millaiset aurinkolasien pitää olla?

Tärkein asia aurinkolaseissa ovat linssit. CE-merkki kehyksessä kertoo, että lasit ovat täyttäneet eurooppalaiset suojakriteerit riippumattomissa mittauksissa. Jotta aurinkolasit suojaisivat silmiä tarpeeksi hyvin, niiden tulee suodattaa UVA- ja UVB-säteily kokonaan. Riittävän suojan tunnistaa aurinkolasien merkinnästä UV 100 % tai UV 400. Kaikki Iberon aurinkolasit täyttävät nämä kriteerit.

Aurinkolasien hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös istuvuuteen. Laseja on syytä kokeilla ennen ostopäätöstä. Erityisesti lasten kohdalla istuvuus on tärkeää, jotta aurinkolasit eivät purista tai valu. Näin varmistetaan, että lasit ovat miellyttävät jokapäiväisessäkin käytössä.

Parhaimmillaan aurinkolasit ovat kivan näköiset ja mukavat päällä. Silloin niitä käyttää mielellään niin lapsi kuin aikuinen ja samalla tulee huolehdittua myös silmien terveydestä.