Iberon vinkit sopivien ja turvallisten aurinkolasien löytämiseen

Iberon vinkit sopivien ja turvallisten aurinkolasien löytämiseen

Päivitetty 9.1.2023

Aurinkolasit ovat paljon enemmän kuin pelkkä asuste, sillä niiden tärkein tehtävä on suojata silmiä auringon UV-säteilyltä. Lue alta Iberon vinkit, joiden avulla löydät sopivat ja turvalliset aurinkolasit.

Mihin tarkoitukseen aurinkolasit tulevat?

Kun etsit aurinkolaseja, mieti, mihin käyttötarkoitukseen ne tulevat. Yleiskäyttöön tarkoitetut linssit ovat yleensä neutraalin sävyisiä: harmaita, ruskeita tai vihreitä, jotta katsottava kohde näkyy mahdollisimman luonnollisen värisenä. Värikkäät tai muuten erikoisemmat trendiaurinkolasien linssit sopivat hyvin kaupunkikäyttöön.

Autoillessa ja talvi- sekä vesiurheillessa aurinkolasien linssillä on enemmän merkitystä. Silloin kannattaa valita polarisoidut linssit, koska ne eivät päästä lävitseen vaakapinnoilta, kuten lumen, veden tai märän tien pinnasta lähteviä heijastuksia, jotka muutoin rasittaisivat silmiä. Iberon valikoimista löytyy monipuolisesti erilaisia aurinkolaseja eri käyttötarkoituksiin.

Ibero aurinkolasiartikkeli 2023 kuva1 680x680

Millaiset kehykset sopivat omille kasvoille?

Aurinkolaseja kannattaa sovittaa ennen ostopäätöstä. Etenkin lasten aurinkolasien istuvuus on tärkeää, jotta lasit eivät purista tai valu. Kun lasit istuvat hyvin, niitä tulee varmasti käytettyä ja ne ovat mieluiset jokapäiväisessäkin käytössä.

Joskus voi olla vaikeaa löytää juuri omille kasvoille sopivan näköisiä aurinkolaseja. Apuna voi silloin käyttää muutamaa ohjenuoraa:

  • Jos kasvosi ovat pyöreät, sinulle sopivat todennäköisesti kulmikkaat ja neliönmuotoiset kehykset.
  • Neliönmuotoisille kasvoille sopivat yleensä soikeat kehykset.
  • Sydämenmuotoisille kasvoille sopivat usein ohuet ja yksinkertaiset kehykset.
  • Ovaalinmuotoisille kasvoille sopivat monet erilaiset kehykset. Soikeat kehykset tuovat ovaalinmuotoisille kasvoille lisää pyöreyttä ja kulmikkaat, neliskanttiset kehykset kulmikkuutta.

Ibero aurinkolasiartikkeli 2023 kuva2 680x680

Aurinkolasien turvallisuus

Vaikka aurinkolasit ovat näyttävä asuste, niiden perinteinen tehtävä silmien suojaajana on kaikkein tärkein. Auringon haitat silmille ja aurinkolasien turvallisuus herättävät usein kysymyksiä. Katso alta vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin:

Mitä UV-säteily on?

Auringosta peräisin oleva UV-säteily on silmälle näkymätöntä säteilyä. UV-säteilystä ilmakehän läpäisevät UVA- ja UVB-säteet. Kesällä UV-säteiden määrä on Suomessa korkeampi kuin talvella, sillä niitä pääsee maan pinnalle sitä enemmän, mitä lyhyemmän matkan ne joutuvat kulkemaan ilmakehässä. Mitä lähemmäs päiväntasaajaa mennään, sitä enemmän säteilyä on ympäri vuoden.

Mitä haittaa UV-säteilystä on silmille?

UV-säteilyn haitat iholle ovat monille tuttuja ja sen tunnetaan aiheuttavan esimerkiksi kohonnutta ihosyöpäriskiä. Se on kuitenkin haitallista myös silmille, sillä UVB-säteet lisäävät merkittävästi kaihin riskiä. Kaihissa mykiö samenee ja se aiheuttaa näkökyvyn heikkenemistä. UV-säteilyä voi tunkeutua myös silmän pohjaan saakka, mikä voi aiheuttaa silmänpohjan rappeumaa. Aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteiltä ja vähentävät siten sen aiheuttamia riskejä.

Ibero aurinkolasiartikkeli 2023 kuva3 680x514

Pitääkö lasten silmät suojata auringolta?

Lasten silmien suojaaminen auringolta on hyvin tärkeää. Lasten silmien mykiö on vielä kirkas, eikä se suodata UV-säteitä yhtä hyvin kuin aikuisen mykiö.

Millaiset ovat turvalliset aurinkolasit?

Linssit ovat aurinkolasien tärkein asia. CE-merkki kehyksissä kertoo, että lasit ovat täyttäneet eurooppalaiset suojakriteerit riippumattomissa mittauksissa. Jotta aurinkolasit suojaavat silmiä tarpeeksi hyvin, niiden tulee suodattaa UVA- ja UVB-säteily kokonaan. Riittävän suojan tunnistaa aurinkolasien merkinnästä UV 100 % tai UV 400. Kaikki Iberon aurinkolasit täyttävät nämä kriteerit.

Parhaimmillaan aurinkolasit ovat siis hyvin suojaavat, istuvat ja kivan näköiset. Silloin niitä käyttää mielellään niin lapsi kuin aikuinen ja samalla tulee huolehdittua silmien terveydestä.