Elinikää leikkokukille - katso 7 vinkkiä

Elinikää leikkokukille - katso 7 vinkkiä

Päivitetty 18.5.2022

Tuupertuvatko tulppaanit ja nuukahtavatko neilikat? Poimi seitsemän vinkkiä, joilla pidennät leikkokukkien elinikää.

1. Kuljeta kukat oikein

Kun ostat leikkokukkia, pyri saamaan ne veteen mahdollisimman pian. Talvella kannattaa huolehtia että kukat eivät pääse paleltumaan.

2. Vältä äkillisiä lämpötilanmuutoksia

Jos kukat ovat olleet pitkään pakkasessa, anna paketin olla huoneenlämmössä noin puolen tunnin ajan ennen avaamista tai avaa korkeintaan paketin yläpää.

3. Leikkaa kukkiin imupinta

Leikkaa kukanvarsiin viisto imupinta veitsellä tai erityisellä kukkaleikkurilla. Saksilla saatat tukkeuttaa vedensaannin. Poista varresta myös veden alle jäävät lehdet ja piikit –  ne saattavat edistä bakteerien lisääntymistä.

4. Asettele puhtaaseen maljakkoon

Erilaiset bakteerit ja sienet haittaavat kasvin vedensaantia, joten käytä puhdasta maljakkoa.  Useimmat kukat viihtyvät haaleassa vedessä, mutta ruusuille kannattaa laittaa viileää vettä. Tulppaanit ja muut sipulikukat tarvitsevat vain niukasti viileää vettä.

5. Käytä virkistettä

Liuota veteen leikkokukkavirkistettä, joka sisältää ravinteita ja pitää veden puhtaana. Virkiste lisää kukkien kestävyyttä 2–6 päivää. Virkisteellä tehostettua vettä ei tarvitse vaihtaa ollenkaan. Jos et käytä virkistettä, vaihda vesi, huuhtele maljakko sekä varret ja leikkaa uusi imupinta vähintään joka toinen päivä. Mikäli leikkokukkavirkistettä ei ole käsillä, korvaa se sokeripalalla. Sokeri antaa kukille ravintoa ja pitää veden puhtaana.

6. Vältä suoraa auringonpaistetta

Leikkokukat kärsivät vedosta ja suorasta auringonpaisteesta. Älä laita kukkia myöskään hedelmien viereen, sillä ne erittävät kukkia vanhentavaa etyleeniä.

7. Nosta yöksi viileään

Voit pidentää elinikää laittamalla kimpun yöksi viileään.