Pioni hurmaa kaikki - tee kevään ihanimmat pionikimput

Pioni hurmaa kaikki - tee kevään ihanimmat pionikimput

Päivitetty 18.5.2022

Kun haluat todella näyttävän juhlakimpun helposti, valitse pioni. Katso hurmaavat ideat artikkelin lopusta!

Majesteetillista pionia ei turhaan kutsuta kukkien kuningattareksi, niin näyttävä ja upeasti tuoksuva se on. Jo muutama kukka täyttää maljakon ja koko huoneen tuoksullaan.

Pionit tulevat K-ruokakauppoihin myyntiin kolmen kappaleen nipuissa toukokuun alussa, ja kausi kestää kesäkuun loppuun. Silloin ei kannata aikailla vaan tarttua tilaisuuteen ja ostaa heti kun pioninippu osuu kohdalle.

Rakastetut pionit puutarhassa

Pioni on myös rakastettu perenna ja kiitollinen kasvatettava niille onnekkaille, joilla on oma piha: se ilmaantuu paikalleen uskollisesti, vuosien mittaan entistä komeampana ja lähes ilman hoitoa ja mainittavaa huolenpitoa.

Alun perin Kiinasta kotoisin olevat pionit löysivät tiensä Suomeen 1600-luvulla. Alkujaan pioneja kasvatettiin lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Ajan mittaan pioni lumosi ulkonäöllään ja tuoksullaan ja sitä kasvatettiin yhä enemmän sen viehättävyyden, kestävyyden ja kauneuden vuoksi. Isoäitien aikaan pioni oli monessa puutarhassa kukkapenkin odotettu kukkija, jonka kunniaksi katettiin kakku- ja kahvitarjoilu puutarhaan. Amerikkalainen pioniasiantuntija ja kirjailija Alice Harding (1846 – 1938) on osuvasti todennut, että kukkivat pionit saavat aikaan syvän onnentunteen ja kiitollisuuden elämää kohtaan. Emme voisi olla enempää samaa mieltä!

Pionit ovat kestäviä leikkokukkia. Ne myös säilyttävät värinsä paremmin sisätiloissa, kun aurinko ei haalista eikä tuuli tuiverra niitä lakoon. Maljakossa niiden tuoksusta ja kauneudesta saa nauttia pitkään, kun muistaa vaihtaa veden päivittäin ja leikata uudet imupinnat.

Luonnon- ja oman puutarhan kukat kannattaa kerätä aamulla varhain tai myöhään illalla. Poimi eri vaiheissa olevia kukkia, niin nautit kimpustasi pitkään.

Näin yhdistelet pionin muihin kukkiin

Pioni on itsessään niin näyttävä, että se ei välttämättä kaipaa muita kukkia ympärilleen. Kun haluat säväyttää, aseta lasimaljakkoon useampi pioni ja halutessasi lisää muutama oksa hopeanvihreää eukalyptusta. Lyhennä kukkien varret hieman eripituisiksi, niin ne pääsevät kauniisti esille. Muista poistaa myös varren ylimääräiset lehdet, jotta ne eivät kosketa veteen.

pionit kuvitus asetelmat2 680

Harsokukka, josta käytetään myös nimitystä morsiusharso, on ihastuttavan romanttinen pari pionille. Harsokukka on kevyt ja pienikukkainen ja kehystää kauniisti uhkeaa pionia. Molemmat kukat ovat helppohoitoisia ja kiitollisia leikkokukkia.

Yhdistä saman sävyiset ruusut ja pionit sekä muutama isosudenporkkana ja ruskuksen oksa herkäksi kokonaisuudeksi. Tällä kimpulla hurmaat romantiikannälkäisen.

Luonnon- tai puutarhakukista yhdistä pionien kanssa esimerkiksi lupiineja, koiranputkia ja ritarinkannuksia näyttäväksi kimpuksi.

Näin hoidat pionikimppua

  1. Katkaise pionin varsi terävällä veitsellä. Tee viisto viilto, jotta pionin solukko säilyy ehjänä ja se saa vettä laajalta pinnalta.
  2. Kaada puhtaaseen maljakkoon runsaasti haaleaa vettä. Tarkista, etteivät pionin lehdet osu veteen.
  3. Vaihda pionien vesi päivittäin ja siirrä maljakko yöksi viileään.
  4. Älä sijoita kimppua vetoisaan paikkaan ja vältä auringon suoraa porotusta. Pidä kimppu kaukana hedelmistä.
  5. Tiiviit nuput aukeavat nopeasti lämpimässä. Kun haluat kukkien aukeavan, siirrä kimppu suoraan auringonvaloon.
  6. Jos haluat pitää pionit nupussa esimerkiksi tulevaa juhlaa ajatellen, poista varsilehdet ja kiedo nupullaan olevat pionit kosteaan sanomalehteen. Säilytä kukat jääkaapin vihanneslokerossa tai kylmiössä. Näin saat pari päivää lisäaikaa.

pionit kuvitus kimpunhoito 680

Bonusidea: kuivata pionin terälehtiä

Pionin kukkia voi myös kuivata. Poista täysin avautuneista kukista varsilehdet ja ripusta kukat nippuina kuivumaan pariksi viikoksi ylösalaisin pimeään ja kuivaan paikkaan. Pionin kuivaneet terälehdet sopivat hyvin potpurreihin eli tuoksusekoituksiin.

Ohjeet ja kimput sisustustoimittaja Natalia Rehbinder