Etikka puhdistaa ja desinfioi – 10 parasta vinkkiä

Etikka puhdistaa ja desinfioi – 10 parasta vinkkiä

Päivitetty 9.9.2022

Etikka on ekologinen puhdistusaine, jolla siivoat kylpyhuoneen ja putsaat kahvinkeittimen. Lue 10 parasta vinkkiä.

Etikka on ekologinen ja edullinen apuri siivouksessa. Se kirkastaa pinnat, poistaa kalkkisaostumat ja häätää hajut. Sillä pääsee eroon myös keittiön vallanneista banaanikärpäsistä.

1. Ikkunat kirkkaiksi

Lorauta pesuveden joukkoon tilkka etikkaa ja muutama tippa astianpesuainetta. Etikka kirkastaa lasit. Vaihtoehtoisesti voit pestä ikkunat etikan (noin desilitra) ja veden (noin viisi litraa) sekoituksella.

2. Käytä huuhteluaineena

Käytä väkiviinaetikkaa pyykinpesussa huuhteluaineen tapaan. Etikka auttaa säilyttämään värit kirkkaina ja tekee pyykistä pehmeämpää. Lisää puolisen desiä per koneellinen.

3. Hien haju pois

Hiki pinttyy helposti etenkin teknisiin urheiluvaatteisin. Pääset hajusta eroon, kun liotat vaatetta puolisen tuntia etikkavedessä. Laske haaleaa vettä vaikkapa ämpäriin ja lisää joukkoon muutama desi väkiviinaetikkaa. Anna liota puolisen tuntia ja pese normaaliin tapaan.

4. Eroon kalkkisaostumista

Keittiön hanat, kaakelit, teräsallas… Sekoita kalkkisaostumien poistamista varten suihke, jossa on yksi kymmenesosa etikkaa ja loput vettä. Mikäli kalkki on tiukassa, lisää etikan määrää. Suihkun suutinpää puhdistuu, kun upotat sen vesiastiaan, jossa on neljäsosa vettä ja yksi neljäsosaa etikkaa. Anna vaikuttaa ainakin puoli tuntia.

5. Kahvinkeittimen putsaus

Myös kahvinkeittimeen kertyy ajan mittaan kalkkia. Kaada vesisäiliöön puoli litraa vettä ja lisää joukkoon vajaa desi etikkaa. Käynnistä kahvinkeitin. Viimeistele puhdistus keittämällä kannullinen tai kaksi puhdasta vettä. Näin seuraavaan kupilliseen ei jää etikkaista vivahdetta.

6. Banaanikärpästen etikka-ansa

Kaada matalaan astiaan vettä ja omenaviinietikkaa. Lisää muutama tippa tiskiainetta, joka rikkoo pintajännityksen.

7. Likaiset kattilat puhtaiksi

Jos ruoka on jämähtänyt kattilan pohjaan, keitä kattilassa 1 osa vettä ja 2 osaa etikkaa. Lisää ruokalusikallinen suolaa ja anna vaikuttaa yön yli.

8. Suolarannut pois kengistä

Nahkakenkiin ilmestyvät suolarannut ovat jokatalvinen riesa. Pääset niistä eroon, kun sekoitat esimerkiksi suihkepulloon yhden kymmenesosan etikkaa ja yhdeksän kymmenesosaa vettä. Suihkauta etikkavettä liinaan ja pyyhi.

9. Piirsitkö pöytään kuulakärkikynällä?

Kuulakärkikynä irtoaa puisesta pinnasta, kun kastat rätin etikkaan ja pyyhit.

10. Desinfioi leikkuulauta

Putsaa ja desinfioi puinen leikkuulauta pyyhkäisemällä se etikalla.

Huom! Muista, että etikka on hapanta, eikä sen vuoksi sovellu esimerkiksi alumiini-, emali- tai marmoripinnoille.