Haluatko lisää satoa kotipuutarhasta? Kokeile kasvihuoneviljelyä

Haluatko lisää satoa kotipuutarhasta? Kokeile kasvihuoneviljelyä

Päivitetty 18.4.2018

Suomen oikukkaassa kesäsäässä kotipuutarhurin kannattaa ottaa avuksi kasvihuone. Se takaa ihanteelliset kasvuolosuhteet esimerkiksi tomaatille, kurkulle ja paprikalle – tai vaikka eksoottiselle viiniköynnökselle.

Jokainen pienviljelijä tietää, että itse kasvatettu ruoka maistuu aivan erityisen hyvältä. Kotipuutarhan kasvukautta saa venytettyä alkukeväästä pitkälle syksyyn, kun viljelykset siirtää avomaalta kasvihuoneeseen. Se tarkoittaa muhkeampaa satoa, kun viljelmät ehtivät kasvaa pidempään.

Kasvihuoneessa viihtyvät lämpöä vaativat kasvit, kuten tomaatti, kurkku, paprika, chili, munakoiso ja salkopapu. Viiniköynnöskin sopii kasvihuoneeseen kiemurtelemaan.

– Vanhan uskomuksen mukaan tomaatti ja kurkku eivät viihdy samassa kasvihuoneessa, mutta ei se pidä paikkaansa. Tärkeintä on, että istutusten välissä kiertää ilma eli niitä ei ole pistetty liian tiuhaan, vinkkaa taimiviljelyn asiantuntija Jyri Uimonen Puutarhaliitosta.

Lasiseinien suojissa voi kasvattaa myös kesäkukkien, maissin ja purjon siemenistä taimia, ennen kuin ne ovat kesäkuussa valmiita siirrettäväksi avomaalle.

Jos et ole innokas siemenistä kasvattaja, voit ostaa taimet valmiina puutarhaliikkeestä.

Runsas kotipuutarha vai minikasvihuone?

Kasvihuoneen koko kannattaa valita tilan ja kasvatusharrastukseen käytettävän ajan mukaan. Pihamaalle rakennettava kotikasvihuone on parhaimmillaan kuudesta kahdeksaan neliömetrin kokoisena, mutta jopa kolmen neliön pieni kasvihuone toimii hyvänä alustana monille herkuille.

– Kasvihuone sijoitetaan pihan parhaalle paikalle, jossa riittää valoa pitkin päivää eivätkä puut tai rakennukset varjosta, neuvoo Marttojen kotipuutarha-asiantuntija Asta Kuosmanen.

kasvihuone artikkelikuva1 Kuva: K-Rauta

Parvekkeelle, terassille tai jopa sisätiloihin mahtuva pienoiskasvihuone sopii ruukkuviljelijän tarpeisiin. Se luo tunnelmaa ja pitää kasvit suojassa kylmältä. Minikasvihuone mahtuu jopa keittiön ikkunalaudalle ja se sopii esimerkiksi siemenien idättämiseen taimikasvatuksessa.

Pienoiskasvihuoneiden haasteena voi olla liika kuumeneminen.

– Tuuletus auttaa, jos kosteus alkaa tiivistyä ikkunoihin tai lämpötila nousee liikaa. Pienessä kasvihuoneessa pitää olla tarkkana, ette tila kuumene auringonpaahteessa, Uimonen neuvoo.

kasvihuone artikkelikuva2 Kuva: K-Rauta

8 vinkkiä kasvihuoneviljelyyn

  1. Lämpö. Kasvihuoneen ihannelämpötila on noin 20–25 asetta. Liika kuumuus haittaa kasvua.
  2. Kosteus. Kasvihuoneessa pitäisi olla sopivan kosteaa – huolehdi siis kastelusta! Kannukastelu riittää mainiosti eli et välttämättä tarvitse erillistä kasteluautomatiikkaa.
  3. Valo. Sijoita kasvihuone valoisaan paikkaan. Pidä kasvihuoneen lasit puhtaina, jotta aurinko pääsee tulvimaan sisälle.
  4. Multa ja turve. Kasvualustan puhtaus ja terveys on tärkeää, koska kasvihuoneissa viljellään laatikoissa. Varminta on vaihtaa multa tai turve joka kevät tai viimeistään silloin, jos huomasit edellisvuonna kasvitauteja tai tuholaisia.
  5. Vuoroviljely. Se estää kasvitautien ja tuholaisten rellestystä. Älä siis kasvata samaa lajia samassa laatikossa peräkkäisinä vuosina vaan vaihtele sijoittelua.
  6. Lannoitus. Lannoita kastelun yhteydessä. Mullissa ja turpeissa on peruslannoitus, mutta anna lannoitetta lisäksi kastelun yhteydessä viikoittain. Kasvihuoneessa kasvit kasvavat voimakkaasti ja tarvitsevat siksi lannoitusta.
  7. Ilmanvaihto. Tuuletus on tärkeää, koska liian kosteassa ilmassa muhivat homeet ja kasvitaudit.
  8. Riittävästi elintilaa. Kasvimäärissä maltti on valttia. Vältä liian tiuhaa kasvustoa ja varmista, että ilma kiertää lehtien alaosissa.

Tutustu K-Raudan monipuoliseen kasvihuonevalikoimaan ja erilaisiin minikasvihuoneisiin

Lisää vinkkejä kotipuutarhaan löydät Marttojen nettisivuilta