Varmista sato: istuta valmiita taimia

Varmista sato: istuta valmiita taimia

Julkaistu 16.4.2018

Kasvisten, vihannesten ja juuresten kasvattamisessa voi hyödyntää valmiita taimia. Kokeile tomaatinkasvatuksen lisäksi vaikka maissintaimia ja pinaatin kasvatusta. Pienimmät viljelmät mahtuvat parvekelaatikkoon.

Taimista kasvattamalla saat satoa nopeammin kuin avomaalle kylvetyistä siemenistä. Taimia voi kasvattaa itse tai ostaa valmiina.

– Taimikasvatuksen ehdottomia höytyjä on, että kasvu alkaa aiemmin. Se varmistelee parempaa satoa. Taimet voi saman tien istuttaa myös sopivaan kasvutiheyteen, vinkkaa taimiviljelyn asiantuntija Jyri Uimonen Puutarhaliitosta.

Taimista saadaan kotipuutarhassa satoa jo heinäkuussa. Avomaalle kylvetyistä siemenistä satoa täytyy odottaa vähintään elokuulle.

Taimien istutus kannattaa aloittaa yleensä heti roudan sulettua

Taimista kannattaa kasvattaa esimerkiksi tomaatit, kurpitsat ja avomaan kurkut.

Huhtikuussa tai roudan sulettua maahan voi istuttaa mukulasellerin ja purjon taimia. Maissintaimet ehtivät tuottaa satoa, vaikka ne istuttaisi vasta kesäkuun puolella.

Kaaleista kukkakaali, keräkaali, ruusukaali ja lehtikaali vaativat pitkän kasvuajan, joten nekin kannattaa istuttaa taimista.

Lantun istuttamista taimesta kannattaa myös kokeilla, koska se saattaa hyötyä pidemmästä kasvukaudesta. Myös chili, laventeli, rosmariini ja sitruunamelissa kannattaa ostaa taimena, koska niiden kylvöaika on jo maaliskuussa.

– Hyötykasveja voi sekä kylvää siemeninä suoraan maahan että istuttaa taimina. Sillä tavalla voi kokeilla ja myös porrastaa sadonkorjuuta, Uimonen vinkkaa.

Kastele ja suojaa taimet kotipuutarhassa

Pienet taimet kärsivät heti istutuksen jälkeen veden puutteesta. Kastelun tarve vähenee vasta parin viikon kuluttua, kun juuret ovat kasvaneet kunnolla.

Hentoiset taimet kannattaa suojata alkuvaiheessa kasvuharsoilla tuulen kuivattavalta vaikutukselta. Kasvuharso varjelee niitä myös lentäviltä tuholaisilta.

Lannoitusta tarvitaan myös, jotta kasvu jatkuu ja kasvi tuottaa myöhemmin satoa. Mustassa mullassa on ravinteita, mutta jossain vaiheessa ne ehtyvät. Lannoituksen puutteesta viestivät kasvin haalistunut väri ja hidas kasvu. Kätevintä on käyttää veteen sekoitettavaa kastelulannosta.

Viljelykierto on järkevää pienelläkin palstalla kasvitautien ehkäisemiseksi ja sadon laadun parantamiseksi. Älä siis istuta samaan penkkiin peräkkäisinä vuosina samoja kasveja.

taimikasvatus artikkelikuva

Taimiviljely parvekkeella

Taimiviljely onnistuu myös parvekkeella.

– Parvekelaatikko sopii mainiosti yrttien kasvattamiseen. Parvekkeella kasvavat myös esimerkiksi mansikka ja monet vihannekset, kuten salaatit, retiisi ja ruusupapu. Lamopinaatin voi laittaa amppeliin, kertoo Marttojen kotipuutarha-asiantuntija Asta Kuosmanen.

– Kannattaa vain rohkeasti aloittaa viljely ja käyttää hyväksi se tila, mikä on.

Lue myös, mitä kaikkea voit kasvattaa kaupan hevi-osaston antimista