Kasvata yrttejä ammattilaisen vinkeillä

Kasvata yrttejä ammattilaisen vinkeillä

Päivitetty 6.6.2022

Yrttien kasvatus onnistuu helposti vaikka keittiössä ikkunalaudalla, kunhan tiedät muutaman niksin. Tärkeintä on huomioida yrttien erilaiset toiveet ja sadonkorjuun oikea aika.

Tuoreet yrtit antavat ruokiin makua, väriä ja vaihtelua. Niillä saa korostettua yhtä lailla ruokien eksoottisia sävyjä kuin kotoisia makuja. Ne ovat myös viehättäviä ja ihanalta tuoksuvia koristekasveja ja todellista lähiruokaa.

Voit kasvattaa yrttejä siemenistä, taimista tai kaupan ruukkuyrteistä. Viljely on niin helppoa, että kotipuutarhaharrastus kannattaakin aloittaa juuri yrttien kasvatuksesta. Valitse niitä yrttejä, joista pidät ja joita käytät ruuanlaitossa.

– Yrttejä voi kasvattaa maassa, kasvihuoneessa, laarissa, parvekelaatikossa tai vaikka ikkunalaudalla ruukussa, kertoo Marttojen kotipuutarha-asiantuntija Asta Kuosmanen. Yrttien kasvatus sisällä talvella onnistuukin helpoiten yrttiruukussa.

Hän paljastaa muutaman oman suosikkinsa.

– Uusin lempiyrttini on suklaaminttu, jota voi käyttää jälkiruokien mausteena, kuten jäätelössä. Meksikonrakuuna on toinen suosikkini ja monikäyttöinen ruuanlaitossa. Sitruunamelissaa käytän erityisesti kalaruokiin.

sitruunamelissa 680 Sitruunamelissa

Yrttien kasvatus siemenistä alkaa keväällä

Maalis-huhtikuu on paras aika kylvää yrttien siemenet. Lue tarkkaan siemenpussin ohjeet: Esimerkiksi basilikan, persiljan ja sitruunamelissan siemenet istutetaan ruukkuun. Kirveli ja timjami puolestaan ripotellaan harvakseltaan mullan pinnalle. Persiljan siemeniä kannattaa liottaa haaleassa vedessä yön yli itämisen nopeuttamiseksi.

Peitä siemenet ohuella multa- tai hiekkakerroksella ohjeiden mukaan.

– Siemenpussissa on hyvät ohjeet kylvöajoista, istutussyvyydestä ja esimerkiksi siitä, että peitetäänkö siemenet vai ei. Timjamin siemeniä ei peitetä, mutta useimmat muut peitetään ohuella multakerroksella, Kuosmanen neuvoo.

Sumuta kylvöksiä säännöllisesti itämisen ajan, jotta multa ei pääse kuivumaan. Sijoita ruukut valoisaan, vedottomaan paikkaan ikkunalaudalle ja suojaa suoralta auringonpaahteelta.

Kun verso on kasvanut muutaman lehden verran, sen latvasta voi jo ottaa yrttiä ruuanlaittoon. Mitä useammin latvot yrttiä, sitä paremmin taimi alkaa haaroittua. Korjaa satoa yrtin kasvaessa, ja jos leikkaat kerralla paljon, anna versojen taas kasvaa ja voimistua sadonkorjuukertojen väillä.

Lannoita yrtin taimea lisäämällä multaan hitaasti liukenevia kanankakkarakeita, lannoitepuikkoja tai sekoittamalla kasteluveteen liuoslannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Vältä kuitenkin liiallista lannoitusta.

Yrtit pitävät valosta, joten ne kannattaa sijoittaa hyvin valaistuun paikkaan esimerkiksi eteläiselle ikkunalaudalle tai hyvin lisävalaistulle alueelle. Esimerkiksi pitkän kasvuajan vaatima basilika vaatii valoa koko päivän, noin 12 tuntia vuorokaudessa.

yrtit artikkelikuva

Kaupan ruukkuyrtit kukoistamaan

Ruokakaupasta ostetut ruukkuyrtit voi saada kukoistamaan kotioloissa pitkään.

– Tarkkaile, minä päivänä lähimarkettisi yrtit yleensä saapuvat, ja osta ne tuoreeltaan. Valitse raikkaimman näköiset yksilöt kotikasvatukseen, Kuosmanen neuvoo.

Juuriston kunto ratkaisee: tuoreen yrtin tuntee vaaleista juurista. Jos juuristo on ehtinyt ruskeaksi, se tuskin enää lähtee kasvamaan.

Voit leikata kotona osan yrtistä ruuanlaittoon, mutta istuta loppukasvi mieluiten vielä samana päivänä. Jos yrtti ehtii kuivahtaa tiskipöydällä, siitä ei välttämättä ole enää kasvajaksi.

Suihkuta yrtti istutuksen jälkeen hyvin ja pistä sen päälle noin viikon ajaksi läpinäkyvä rei’itetty muovipussi pitämään kosteutta. Jos muoviin tiivistyy kosteutta, ota se hetkeksi pois kasvin päältä. Mullaksi sopii yrttimulta tai hiekkapitoinen kaktusmulta.

Yrttien talvettaminen riippuu lajista

Kesän alussa voit kylvää suoraan maahan nopeakasvuisia yrttejä, kuten tilliä, persiljaa, korianteria ja kirveliä.

Pitkän kasvuajan vaativat lajit, kuten basilika, istutetaan taimina. Basilikat ovat herkkiä kylmälle, joten ne viihtyvät hyvin ruukussa parvekkeella, sisällä tai kasvihuoneessa. Ulos basilikat istutetaan vasta kesäkuussa, kun yöpakkaset ovat ohi.

Myös monivuotiset yrtit, kuten ruohosipuli, salviat, timjami ja rakuunat kannattaa istuttaa taimena, jotta satoa saadaan jo alkukesällä.

Ruohosipuli kannattaa istuttaa paikkaan, jossa se saa kasvaa rauhassa useamman vuoden. Venäläinen rakuuna kasvatetaan siemenestä, mutta ranskalainen rakuuna ei tee siementä, joten se hankitaan valmiina taimina, ellei pistokkaita ole saatavilla.

– Myös rosmariini on monivuotinen yrtti. Kesän ajan se viihtyy hienosti ulkona, mutta talveamme se ei kestä. Rosmariinin saa säilymään talven yli hyvässä kellarissa tai viileässä, valoisassa huoneessa, Kuosmanen kertoo.

ruohosipuli 680 Ruohosipuli

Säilytä kuivattuna, öljyssä tai etikassa

Sadonkorjuun aikaan yrtit kerätään aamulla, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Oikean ajankohdan valinta on muutenkin olennainen: kukkivat yrtit kuten mäkimeirami, kerätään nuppuvaiheessa ennen kukkimista.

Yrtit säilyttävät arominsa pitkälle sadonkorjuuajan jälkeenkin, kun ne kuivataan. Jos et omista kuivuria, yrtit voi kuivata pieninä kimppuina huoneenlämmössä suojassa auringonpaisteelta.

Yrttejä voi myös säilöä öljyssä tai viinietikassa. Silloin sinulla on aina salaatinkastiketta tai yrttiöljyä hyödynnettävänä ruuan maustamiseen.

Lue lisää yrteistä ja niiden kasvatuksesta Marttojen nettisivuilta.

Yrttien siemeniä ja taimiavoit löytää K-Raudasta.