Ikkunan pesu tuo valoa kotiin

Ikkunan pesu tuo valoa kotiin

Päivitetty 2.1.2020

Pesemällä ikkunat valoisuus kotona lisääntyy entisestään. Näiden ohjeiden avulla ikkunoiden peseminen onnistuu myös ensikertalaiselta.

Näin peset ikkunasi puhtaaksi

1. Pese ikkunat riittävän usein

Ikkunat pestään tarpeen mukaan kerran tai kahdesti vuodessa. Lika voi viedä valon tehosta jopa 40%, joten ikkunanpesu todella kannattaa. Pesuprojekti kannattaa ajoittaa niin, ettei aurinko paista pesuhetkellä suoraan ikkunaan, sillä säteiden lämpö kuivattaa lasipinnan kesken puhdistuksen.

2. Aloita kaihtimista ja ikkunanpielistä

Jos ikkunoissa on sälekaihtimet, kannattaa ne ensin imuroida tai pyyhkiä nihkeällä liinalla. Liian kosteaa rättiä on syytä välttää, sillä liika kosteus jättää kaihtimiin läikkiä.

Kaihtimien jälkeen vuorossa ovat ikkunanpielet sekä ikkunalauta, jotka imuroidaan ja pestään kostealla siivousliinalla. Pesuaineeksi käy käsin tiskaukseen sopiva astianpesuaine.

Suojaa ikkunan alapuolinen seinä ja lattia esimerkiksi isolla liinalla tai sanomalehdellä.

3. Ikkunan pesuun tarvittavat välineet

Ikkunalasien pesuun tarvitset sangon, ikkunanpesimen tai siivousliinan, ikkunankuivaimen ja säämiskän tai ikkunaliinan. Lasit pestään astianpesu-, yleispuhdistus- tai ikkunanpesuaineella.

Lopputuloksen kannalta on tärkeä käyttää laadukkaita välineitä, kuten hyvää kuivainta. Kuivaimen kulunut tai kuivunut kumiosa on usein syypää pesun jälkeen näkyviin sameisiin viiruihin.

ikkunan pesu sini 680x680

4. Näin peset ikkunat helposti

  • Lähde liikkeelle ulommaisista ikkunalaseista, jotta roiskeet eivät osu juuri pestyille pinnoille.
  • Sumuta puhdistusainetta runsaasti ikkunapinnalle ja hankaa sen jälkeen ikkunanpesimellä tai siivousliinalla.
  • Vedä kuivaimella tasaisin ja yhdensuuntaisin vedoin vaaka- tai pystysuunnassa.
  • Kuivain pyyhitään ennen jokaista uutta vetoa.
  • Kun kaikki lasit on pesty, kuivataan lopuksi ikkunoiden nurkat ja reunat sekä ikkunalaudat säämiskällä, ikkunaliinalla tai talouspaperilla.
  • Jos lasiin jää tahroja, niitä voi yrittää poistaa hellästi mikrokuituliinalla.

5. Pyydä apua

Ikkunoiden pesu voi olla hankalaa yksin, joten urakkaan on hyvä pyytää apua perheeltä tai ystäviltä. Porukassa puuhastelu on aina hauskempaa kuin yksin pakertaminen.