Robotti-imuri vai varsi-imuri? Imurin ostajan opas auttaa!

Robotti-imuri vai varsi-imuri? Imurin ostajan opas auttaa!

Millaista apua siivoukseen tuovat varsi-imuri, rikkaimuri ja robotti-imuri? Jos olet hankkimassa kotiisi uutta imuria, muistilistamme auttaa valinnassa.

Siivous sujuvaksi – 6 kysymystä imurin ostajalle

Kokosimme muistilistan, jonka kysymykset auttavat uuden pölynimurin hankinnassa. Pitäisikö robotti-imuri parhaiten kotisi pölyttömänä vai riittäisikö näppärä varsi-imuri?

1. Minkä kokoinen koti on?

Hanki isompaan kotiin isompi imuri ja pienempään kotiin pienempi imuri. Johdon, imuletkun ja putken pituus muodostavat imurin toimintasäteen, joka voi olla 7–15 metriä. Toimintasäde on paras mahdollinen, kun koko huoneiston voi imuroida irrottamatta johtoa pistorasiasta.

Imuroinnin aikana ei tarvitse turhaan kyykistellä, kun tehonsäätö on imurin varressa. Jos imurissa on automaattinen tehonsäätö, imuteho pienenee, kun suulake siirretään parketilta matolle.

2. Onko kodissa useampia kerroksia?

Pölynimuri painaa 4–9 kiloa. Jos kodissasi on useampia kerroksia, valitse sen painoinen imuri, että pystyt vaivatta kantamaan sen yläkertaan.

3. Onko kotona lemmikkieläimiä?

Moottoroitu tai ilman voimalla pyörivä turbosuulake kerää parhaiten eläinten karvat matoilta ja huonekaluista. Tavallisesti imurin mukana tulee matto-/lattiasuulake sekä usein tekstiili-, pöly- ja rakosuulake. Matto-/lattiasuulakkeen muoto on tärkeä: harjasten täytyy osua tasaisesti lattiaan. Pölynimureissa puhdistuva alue on laajempi kuin suulakkeen koko. Imurit imevät pölyä erinomaisesti suulakkeen reunoilta, mutta edestä selvästi heikommin.

4. Onko asukkailla allergiaa?

Useimmissa imureissa on allergiatunnus, mikä tarkoittaa, että niissä on poistoilmansuodattimena Hepa-suodatin. Se suodattaa pölyn mukana ilmassa tulevista pienhiukkasista 99,95 %.

Pölynimuri imee pölyn pölypussin, mutta ilma jatkaa matkaansa sen läpi. Tämän takia pölypussia ei kannata vetää liian täyteen vaan vaihtaa uuteen, kun se on puolillaan. Silloin imurin imu- ja suodatusteho säilyvät sellaisina, kun on tarkoitettukin.

5. Millaisia kakkosimureita on tarjolla?

Varsi-imuri, rikkaimuri ja robotti-imuri ovat hyviä kakkosimureita isompaan asuntoon. Varsi-imurilla ja rikkaimurilla siistit helposti keittiön ruoanmuruista päivittäin. Robotti-imuri sopii parhaiten väljästi sisutettuun kotiin, joissa ei ole liian paksuja mattoja. Se imuroi makuuhuoneen sängyn alustan näppärästi työpäivän aikana.

6. Riittääkö varsi-imuri kodin ainoaksi imuriksi?

Kyllä riittää. Parhaimpien mallien akku kestää jo puoli tuntia ja niissä on monipuolinen suulakesarja. Sitä on helppo säilyttää seinällä roikkumassa, ja se on koko ajan käyttövalmis. Varsi-imureissa puhdistuva alue on usein pienempi kuin suulakkeen koko, toisin kuin pölynimureissa.

Muista myös pölypussit!

Imurin pölypussi kannattaa vaihtaa jo ennenkuin se on ääriään myöten täynnä, niin varmistat parhaan suorituskyvyn. Paras valinta pölypussiksi on valmistajan alkuperäinen pussi, eli esimerkiksi Volta-, AEG- ja Electrolux-imureille s-bag® -pölypussi. S-bag®-pussissa on valmistajan patentoitu sulkujärjestelmä, se on tehty kestävästä materiaalista ja pussi on helppo laittaa paikoilleen pölynimurin runkokoteloon.

Markkinoilla on myös pölypussittomia imureita, joiden roskasäiliö tyhjennetään suoraan jäteastiaan.