Kukkasipulien ruukkuistutus – katso 2 kaunista istutusideaa

Kukkasipulien ruukkuistutus – katso 2 kaunista istutusideaa

Päivitetty 15.8.2019

Näillä vinkeillä istutut sipulikukista herkän tai muhkean asetelman ruukkuun.

Tiesitkö, että kevään sipulikukkia voi kasvattaa myös ruukuissa? Näin pääset nauttimaan sipulikukkien kukinnasta jo silloin, kun puutarhan kevätkukat ovat vielä talviunilla. Tässä kaksi erilaista ruukkuideaa: herkkä ja muhkea.

Helpointa on istuttaa koko ruukku täyteen yhtä lempilajiasi, mutta näyttävimmät ruukut syntyvät sekoittamalla samaan ruukkuun useita suosikkejasi.

Tässä ohjeet kahteen erityyliseen ruukkuistutukseen. Kirjopikarililjoista ja helmililjoista syntyy kaunis, herkkä kokonaisuus, ja erivärisistä tulppaaneista kasvaa näyttävä istutus, jota kirjokevättähdet keventävät.

Ruukku 1: Herkkää kauneutta

Kirjopikarililjojen ohuiden varsien päissä nuokkuvat kellokukat ovat runollisen herkkiä. Ne ovat valkoisia tai vanhan roosan värisiä. Tummien kukkien terälehtiä koristaa vielä tumma shakkiruudukko. Kukat kohoavat noin 20-30 sentin korkeuteen. Valkoiset tai vaaleanpunaiset helmililjat sopivat kirjopikarililjojen hienostuneeseen seuraan. Ne kasvavat noin 15-senttisiksi.

kukkasipulien ruukkuistutus1 680

Tarvitset:

 • valko- ja tummakukkaisten kirjopikarililjojen sipuleita
 • valkoisten tai vaaleanpunaisten helmililjojen sipuleita
 • Lisäksi: kookas ja kylmää kestävä ruukku, jonka pohjassa on reikä
 • hiekkapitoista multaa
 • kevytsoraa
 • (hiekkaa)

Tee näin:

 1. Salaojita ruukku levittämällä sen pohjalle ensin muutaman sentin kerros kevytsoraa. Se varmistaa, että liika kosteus pääsee valumaan pois ruukusta.

 2. Peitä salaojituskerros hiekkapitoisella mullalla niin, että se jää ruukun reunasta noin 10 senttiä vajaaksi. Painele multa tiiviiksi.

 3. Kirjopikarililjoilla ja helmililjoilla on sama istutussyvyys, noin viisi senttiä. Sekoita niiden sipulit keskenään ja asettele ne sitten tasaisesti mullan pinnalle terävä kärki ylöspäin. Paina ne kevyesti kiinni multaan. Ruukkuun sipulit voi istuttaa tiiviimmin kuin maahan, mutta jätä silti sipuleiden väliin raot.

 4. Peitä sipulit hiekkapitoisella mullalla niin, että multapinta ulottuu muutaman sentin ruukun reunan alapuolelle. Painele multa tiiviiksi. Voit halutessasi koristaa multapinnan lopuksi ohuella hiekkakerroksella.

 5. Kastele ruukku runsaalla vedellä istutuksen jälkeen.

 6. Nosta ruukku viileään ja pimeään tilaan esimerkiksi varastoon tai autotalliin, jonka lämpötila pysyttelee plussan puolella, noin 1–9 asteessa.

 7. Tarkkaile sipulikukkaruukkua kevättalvesta lähtien. Sipulit lähtevät kasvuun noin kolme kuukautta istutuksen jälkeen. Nosta ruukku ulos aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle, kun kasvien ensimmäiset piipat ovat kunnolla nousseet näkyviin mullasta. Kukat avautuvat ulkona muutamassa viikossa.

 8. Suojaa ulkona oleva ruukku tarvittaessa pakkasilta hallaharsolla tai nosta ruukku yöksi sisään. Lue lisää kasvatuksesta ja istutuksesta.

Ruukku 2: Muhkeita muotoja

Suureen, laakeaan ruukkuun istutetut liljatulppaanit ja kerrannaiskukkaiset tulppaanit muodostavat näyttävän kokonaisuuden, jota kirjokevättähtien somat pienet kukat keventävät. Tulppaanien kukat kohoavat noin 30–50 sentin korkeuteen, kirjokevättähdet kukkivat niiden alapuolella noin 10-senttisinä. Valitse tulppaaneista värisekoitukset, joissa kukkien värit vaihtelevat valkoisesta keltaiseen, oranssiin ja punaiseen.

kukkasipulien ruukkuistutus2 680

Tarvitset:

 • värisekoitus liljatulppaanien sipuleita
 • värisekoitus kerrannaiskukkaisten tulppaanien sipuleita
 • valko- tai sinikukkaisten kirjokevättähtien sipuleita
 • Lisäksi:
 • kookas ja kylmää kestävä laakea ruukku, jonka pohjassa on reikä
 • hiekkapitoista multaa
 • kevytsoraa

Tee näin:

 1. Salaojita ruukku levittämällä sen pohjalle ensin muutaman sentin kerros kevytsoraa. Peitä salaojituskerros hiekkapitoisella mullalla niin, että se jää ruukun reunasta noin 15 senttiä vajaaksi. Painele multa tiiviiksi.

 2. Liljatulppaaneilla ja kerrannaiskukkaisilla tulppaaneilla on sama istutussyvyys. Sekoita niiden sipulit keskenään ja asettele ne sitten tasaisesti mullan pinnalle terävä kärki ylöspäin. Paina ne kevyesti kiinni multaan. Ruukkuun sipulit voi istuttaa tiiviimmin kuin maahan, mutta jätä silti sipuleiden väliin raot.

 3. Peitä sipulit hiekkapitoisella mullalla niin, että multapinta ulottuu noin seitsemän senttiä ruukun reunan alapuolelle. Painele multa tiiviiksi.

 4. Kirjokevättähtien istutussyvyys on noin viisi senttiä. Asettele niiden sipulit tasaisesti multapinnan päälle terävä kärki ylöspäin ja paina ne kevyesti kiinni multaan. Jätä sipuleiden väliin raot.

 5. Täytä ruukku lopuksi mullalla niin, että se ulottuu muutaman sentin ruukun reunan alapuolelle.

 6. Kastele ruukku runsaalla vedellä istutuksen jälkeen. Katso lisää kasteluvinkkejä.

 7. Nosta ruukku viileään ja pimeään tilaan esimerkiksi varastoon tai autotalliin, jonka lämpötila pysyttelee plussan puolella, noin 1-9 asteessa.

 8. Tarkkaile sipulikukkaruukkua kevättalvesta lähtien. Sipulit lähtevät kasvuun noin kolme kuukautta istutuksen jälkeen. Nosta ruukku ulos aurinkoiselle paikalle, kun kasvien ensimmäiset piipat ovat kunnolla nousseet näkyviin mullasta. Kukat avautuvat ulkona muutamassa viikossa.

 9. Suojaa ulkona oleva ruukku tarvittaessa pakkasilta hallaharsolla tai nosta ruukku yöksi sisään.

Narsissin ja tulppaanin sipulit ovat K-Citymarketin valikoimassa syyskuussa. Katso linkin takaa K-Raudan kukkasipulivalikoima.