Varmista kevään sipulikukkaloisto – näin onnistut

Varmista kevään sipulikukkaloisto – näin onnistut

Päivitetty 15.8.2019

Syksyllä on aika istuttaa kukkasipulit. Näillä ohjeilla valitset kukkasipulit ja istutat ne oikein.

Syksyn viimeisiä puutarhatöitä on sipulikukkien istutus. Näillä vinkeillä varmistat ensi kevään kukkarunsauden.

  1. Lähde ostoksille heti, kun kevään sipulikukat ovat alkusyksyllä tulleet kauppoihin. Valikoimat ovat silloin parhaimmillaan.

  2. Valitse mahdollisimman hyväkuntoisia ja kookkaita sipuleita. Terveet kukkasipulit ovat pinnaltaan ehyitä ja tuntuvat käteen napakan kiinteiltä ja melko painavilta. Muista, että suurimmista sipuleista kasvaa seuraavan kevään komeimmat kukat.

  3. Etsi sipulikukkapenkkiisi sekä aikaisia että myöhäisiä lajeja ja lajikkeita, jotta saat nauttia niiden kukinnasta mahdollisimman pitkään. Lumikellot, krookukset ja muut pienet sipulikukat nousevat usein esille jo ensimmäisille lumesta vapautuneille pälvipaikoille, hienoimmat ja kookkaimmat tulppaanit taas kukkivat usein vasta kesäkuun puolella.

  4. Tutustu myös harvinaisempiin herkkuihin. Tuttujen tulppaaneiden, narsissien, helmililjojen ja krookusten lisäksi keväällä kukkii moni muukin sipulikukka. Esimerkiksi ihanasti tuoksuvat hyasintit tai herkät lumikellot ja kirjopikarililjat tuovat vaihtelua kasviryhmiin. Laukkojenkin suvussa on monia hienoja kukkijoita.

  5. Valitse puutarhasta sipulikukille sopiva istutuspaikka. Yleisimmin ne viihtyvät parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kukkapenkkien lisäksi pieniä sipulikukkia voi istuttaa myös pensaiden alle sekä nurmikolle. Lue lisää nurmikon hoidosta.

  6. Kunnosta istutuspaikka valmiiksi. Kitke pois mahdolliset rikkaruohot ja möyhi maa kunnolla kuohkeaksi, jotta sipulit on helppo kaivaa siihen sopivan syvälle. Sipulikukat menestyvät melkein missä tahansa maassa, kunhan se ei ole tiivistä savea. Voit parantaa savimaata ilmavammaksi lisäämällä sen joukkoon hiekkaa.

  7. Odota, kunnes maa on viilentynyt. Yleensä sopiva istutusaika koittaa syyskuun tienoilla, mutta monin paikoin sipulikukkia voi hyvin istuttaa vielä lokakuussakin. Pääasia on, että sipulit ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Jos maa on kuivaa, kastele ennen istutusta, sillä kuivassa maassa sipulit juurtuvat huonosti.

  8. Istuta sipulit riittävän syvälle. Nyrkkisääntö on, että sopiva istutussyvyys on noin kaksi kertaa sipulin oma korkeus. Isot sipulit tarvitsevat siis pieniä sipuleita syvemmän istutuskuopan. Voit myös istuttaa sipuleita samaan kohtaan eri syvyyksiin.

  9. Kaiva pieniä sipulimääriä varten maahan sopivan syviä istutuskuoppia esimerkiksi istutuslapiolla. Aseta sipuli kuoppaan suippo pää ylöspäin ja paina kevyesti sen pohja kiinni maahan. Isoja määriä sipuleita on kätevämpi istuttaa lapion avulla. Kaiva maahan sopivan syvä, tasapohjainen ja leveä kuoppa ja asettele sipulit sen pohjalle niin, etteivät niiden kyljet kosketa toisiaan. Lapioi lopuksi multakerros sipuleiden päälle.

  10. Lannoita sipulikukkapenkki lopuksi sipulikukkalannoitteella pakkauksen ohjeen mukaan. Se antaa sipuleille voimaa kukkia tulevinakin vuosina. Haravoi kuivia syksyn lehtiä ainakin arkojen sipulikukkalajien istutuspaikan suojaksi. Katso vinkit syksyn pihatöihin.

Narsissin ja tulppaanin sipulit ovat K-Citymarketin valikoimassa syyskuussa. Katso linkin takaa K-Raudan kukkasipulivalikoima.