Viherkasvien mullanvaihto

Viherkasvien mullanvaihto

Päivitetty 21.2.2019

Viherkasvien mullanvaihto kuuluu kodin kevätpuuhiin pitkän ja pimeän talven jälkeen, mutta miten ja milloin se kannattaa tehdä?

Kodin viherkasvien uusi kasvukausi alkaa helmi-maaliskuussa kevätauringon alkaessa paistaa. Talven ajan kasvit viettävät lepokautta, mutta kevään kynnyksellä ne kaipaavat pientä ehostusta uuden mullan ja ehkä myös suuremman ruukun muodossa. Tuoreesta mullasta kasvit saavat uusia ravinteita ja isompi ruukku antaa niille tilaa kasvaa.

Ennen mullan ja ruukun hankintaa, tarkista miten kasvi voi. Jos nykyinen ruukku on täynnä juuria, on aika vaihtaa se suurempaan. Selvitä myös, mikä multa sopii juuri kyseiselle kasville parhaiten, saatavilla on paljon erilaisia multia kodin viherkasveille.

Kaikki viherkasvit eivät välttämättä tarvitse mullanvaihtoa vuosittain, ja esimerkiksi kaktukset viihtyvät samassa mullassa parikin vuotta. Hitaammin kasvavien, pienessä ruukussa viihtyvien tai vaihtoehtoisesti erityisen suurten viherkasvien mullanvaihdon voi tehdä harvemmin, isoille kasveille mullan voi myös vaihtaa vain osittain ruukun pinnalta.

Näin vaihdat mullan viherkasville

  1. Kastele multa kunnolla edellisenä päivänä, jotta juuripaakku irtoaa helpommin ruukusta.
  2. Pidä kiinni kasvin juuresta ja tue samalla mullan pintaa, käännä ruukku ylösalaisin ja irrota se sanomalehden päällä. Poista vanhaa multaa juurten ympäriltä kevyesti, juuripaakkua rikkomatta.
  3. Kostuta uusi multa toisessa astiassa.
  4. Salaojita uusi ruukku kevytsoralla ja laita soran päälle uutta multaa. Nosta kasvi ruukkuun ja täytä myös ruukun reunat mullalla tiivistämällä samalla kevyesti. Muista jättää sentti-pari kasteluvaraa ruukun yläosaan.
  5. Kastele uutta multaa alussa vain kevyesti äläkä sijoita kasvia suoraan auringonpaisteeseen heti mullanvaihdon jälkeen. Normaaliin kasteluun voit siirtyä 1-2 viikon jälkeen ja samalla voit siirtää kasvin omalle paikalleen.

Lisää vihreitä vinkkejä