Lasten siivouskoulussa opitaan leikkien

Lasten siivouskoulussa opitaan leikkien

Päivitetty 7.11.2019

Siivoaminen on taito, jonka opettelu käy luontevasti leikkimällä ja kisailemalla. Sateisesta päivästä voi tehdä hauskan siivouskoulupäivän, jonka aikana leikitään, pelataan ja nautitaan yhdessäolosta koko perheen kanssa.  

Siivouksen ensiaskeleet

Siivoamiseen tutustumisen voi aloittaa leikkisästi taitoradalla, jolla lapsi harjoittelee erilaisia siivoamisen ja kodin järjestyksen ylläpitämisen edellyttämiä taitoja. Päästä luovuutesi valloilleen ja luo mielikuvituksellinen rata, jonka parissa on kiva puuhastella. Käytä koristeluun viherkasveja, värikkäitä kukkia ja erilaisia koriste-esineitä.

Näin rakennat taitoradan

1. Kurajalat puhtaiksi

Ensimmäisellä rastilla pikkuseikkailijat harjoittelevat kuraisten kengänpohjien pyyhkimistä. Kaada matalareunaiseen muovivatiin hieman vettä ja lisää sekaan hiekkaa. Aseta vadin viereen kuramatto. Vatiin astutaan kengät jalassa, minkä jälkeen kengänpohjat pyyhitään kuramattoon. Mattoon on jäätävä tassunjäljet!

2. Ruokapöytä muruttomaksi

Seuraavalla rastilla haasteena on siistiä pöytä, jolle on ripoteltu kaurahiutaleita ja leivänmuruja. Pöydän alla on roskakori. Murut pyyhitään pöydältä talousliinalla kahdeksikon muotoisin pyyhkimisliikkein. Liinasta käännetään välillä uusi puhdas pinta.

3. Lajittelu tutuksi

Kolmannella rastilla tutustutaan lajitteluun. Aseta lajittelupisteelle viisi jäteastiaa: paperi-, kartonki-, lasi-, sekajäte- ja biojäteastiat. Astian kylkeen laitetaan kuva siihen kuuluvista jätteistä. Kerää pisteelle lajiteltavaksi esimerkiksi sanomalehtiä, lasipurkkeja ja hedelmiä tai muita ”roskia”. Lapsen tehtävänä on laittaa lajiteltavat niille kuuluviin astioihin.

4. Tavarat paikoilleen!

Viimeisellä pisteellä opetellaan omien tavaroiden viemistä pakoilleen. Kerää pisteelle erilaisia laatikoita, ämpäreitä ja koreja. Kiinnitä kunkin laatikon kylkeen kuva siihen kuuluvista tavaroista kuten leluista, tusseista, lapasista, sukista ja likapyykistä. Kasaa laatikoiden ympärille tavaroita näistä kategorioista. Tavoitteena on lajitella tavarat takaisin oikeisiin laatikoihin.

Än, yy, tee, NYT!

Leikkimielinen kisailu tuo jännitystä askareiden opetteluun. Kun radan pisteet ovat hallussa, kisataan aikaa vastaan. Radan lyhimmässä ajassa huolellisesti suorittanut kilpailija palkitaan ruhtinaallisesti. Rataa voi muunnella tarpeen mukaan: rasteilla voi opetella vaikka pyykkien ripustamista ja viikkaamista tai tiskausta ja imurointia.