Vinkit perusteelliseen kodin siivoukseen

Vinkit perusteelliseen kodin siivoukseen

Päivitetty 9.9.2022

Tehokas ja perusteellinen siivous pitää kodin puhtaana ja ei-toivotut pöpöt poissa. Katso vinkit!

Puhdas ja siisti koti lisää viihtyvyyttä ja edistää hyvinvointia. Normaaliolosuhteissa kodin siivouksen ei tarvitse olla pilkuntarkkaa puunaamista, mutta virusten ja muiden tautien jyllätessä siivoukseen on hyvä kiinnittää enemmän huomiota.

Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatimat siivousohjeet auttavat siivoamaan kodin tehokkaasti ja perusteellisesti. Kokosimme alle tärkeimmät kohdat kodin siivoukseen:

  1. Suojaa kädet käsineillä. Pese ja kuivata tai vaihda käsineet uusiin siivouksen jälkeen.
  2. Siivoa puhtaista kohteista likaisempiin päin. Puhdista usein kosketeltavat pinnat kuten ovenkahvat ja valokatkaisijat huolellisesti ja usein.
  3. Käytä heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.
  4. Puhdista siivousvälineet huolellisesti siivouksen jälkeen.
  5. Pese kädet vedellä ja saippualla kyynärvarsia myöten, kun olet siivonnut ja riisunut siivouskäsineet.

WC-siivouksessa kannattaa käsissä pitää koko ajan kertakäyttöisiä suojakäsineitä ja pönttöä siivotessa niiden lisäksi vielä pitkävartisia käsineitä. Pyyhi kostealla siivousliinalla ja desinfioivalla yleispesuaineella erityisen tarkasti kaikki kosketuspinnat myös WC-tiloissa.

Mikäli kotona jo sairastetaan, kannattaa siivouksessa olla erityisen huolellinen. Martat suosittelevat sairastuvan siivousohjeissaan, että jokaisella perheenjäsenellä on oma käsipyyhe joka vaihdetaan päivittäin sekä pesemään niin pyyhkeet, vuodevaatteet kuin siivousliinatkin 60 asteessa.