Lieden puhdistus - tunnetko erilaiset niksit ja puhdistusaineet?

Lieden puhdistus - tunnetko erilaiset niksit ja puhdistusaineet?

Päivitetty 22.1.2020

Puhdista lieden roiskeet heti tuoreeltaan, jotta lika ei ehdi pinttyä levyihin. Keraamisen lieden ja valurautaisen lieden puhdistus sujuu, kun tunnet muutaman niksin ja hyväksi havaitut puhdistusaineet.

Putipuhdas liesi – näin siivous sujuu

Puhdas liesi on turvallinen käyttää ja kiva katsella. Lieden putsaus sujuu parhaiten heti kokkaamisen jälkeen, mutta onneksi pinttyneenkin lian saa pois oikeilla nikseillä.

Poista roiskeet liedeltä tuoreeltaan: pyyhkäise viilentynyt hella puhtaaksi heti käytön jälkeen. Sama sääntö pätee sekä valurautaiseen hellaan että keraamiseen lieteen.

Jos tahra ehtii istahtaa liedelle kunnolla, sen poistaminen muuttuu hieman haasteelliseksi – muttei mahdottomaksi. Karhunkieliä ja hankaussieniä ei suositella mihinkään lieteen, joten vältä niiden käyttöä.

Keraamisen lieden puhdistus – helpot ohjeet

 1. Pyyhi nihkeällä liinalla. Voit käyttää hieman käsitiskiainetta.
 2. Käytä pinttyneeseen likaan metallikaavinta ja pesuainetta, jotka on tarkoitettu keraamisen lieden pesuun. Harmaat jäljet tasossa lähtevät keraamiselle liedelle tarkoitetulla puhdistusaineella. Voit myös kokeilla pesuaineella pehmitetyn lian pyyhkimistä sanomalehdellä.
 3. Poista lieden pintaan sulanut sokeri, muovi ja muut aineet saman tien, tarpeen vaatiessa teräskaapimella.
 4. Huuhtele ja kuivaa.

Osta keraamisen lieden puhdistusaineet

Valurautaisen lieden puhdistus – näin se käy

 1. Pyyhi levyt heti käytön jälkeen kostealla liinalla. Voit lisätä veteen käsitiskiainetta.
 2. Harjaa kiinnipalanut ruoka hiontauurteita myöten pyörittäen liesiharjalla tai tiskiharjalla. Pehmitä tahrat kostealla pyyhkeellä ja käytä apuna astianpesuharjaa.
 3. Puhdista keittolevyn teräsreunus kostealla pyyhkeellä tai karhealla sienellä. Unohda teräsvilla, joka tekee naarmuja. Kokeile sen sijaan hankausta sokeripalalla.
 4. Pyyhi puhtaaksi ja kuivaa.
 5. Lieden sivujen puhdistusta varten vedä liesi kolostaan ja pyyhi sen seinät ja tausta kostealla liinalla. Käytä tarvittaessa karheaa sientä ja pesuainetta.

Kokeile erilaisia puhdistusaineita

Useimpia puhdistavia aineita voi käyttää myös keraamiselle liedelle, mutta varmistu valmistajan ohjeista tai käytä varta vasten omalle liedellesi tarkoitettuja puhdistusaineita.

Keraamisen lieden puhdistuksessa tärkeintä on välttää naarmuttavia aineita, eikä niitä voi suositella valurautaisellekaan liedelle. Kokeile seuraavia aineita vasta, kun olet varmistunut, että ne sopivat liedellesi.

 • Käsitiskiaine. Peitä likatahra kostealla liinalla, joka on kastettu käsitiskiaineeseen. Noin vartti riittää pehmentämään lian, minkä jälkeen se on helppo pyykäistä tiehensä.
 • Konetiskiaine. Pyyhi tahriintunut alue mahdollisimman puhtaaksi. Kostuta sitten rättiä nestemäisessä konetiskiaineessa ja hiero ainetta kevyesti tahriintuneelle alueelle. Anna vaikuttaa noin vartti ja puhdista koko likaantunut alue kostealla sienellä huolellisesti. Voit myös kokeilla hangata tahraa kostutetulla konetiskitabletilla, mutta käytä silloin suojahanskoja.
 • Sokeripala. Valurautaisen lieden pintaa ja sen teräsreunoja voi puhdistaa sokerinpalalla. Pyyhi jäähtynyt liesi ensin puhtaaksi irtoroskista. Hiero sokerinpalaa likatahraan. Voit kostuttaa sokeripalan vedessä. Puhdistuksen päätteeksi lieden pinnalle karisseet sokerit pyyhkäistään pois, etteivät ne sula kiinni hellan lämmetessä.
 • Ruokasooda. Tee ruokasoodasta ja vedestä tahna. Anna ruokasoodan vaikuttaa noin kymmenen minuuttia tahran päällä, minkä jälkeen lika lähtee pyyhkimällä pois.

Lue vinkit myös uunin puhdistukseen

Asiantuntijana neuvonnan johtaja Teija Jerkku Marttaliitosta, muut lähteet martat.fi, siivous.info