Syksyllä on aika istuttaa talvivalkosipuli

Syksyllä on aika istuttaa talvivalkosipuli

Päivitetty 25.9.2023

Talvivalkosipuli istutetaan jo syksyllä, jotta se saa etumatkaa kasvukauteen. Näillä ohjeilla talvivalkosipulin kasvatus onnistuu helposti.

Syyskuun loppu ja lokakuu ovat hyvää aikaa istuttaa talvivalkosipuli. Kun maa on jo riittävästi kylmennyt, sipuli saa sopivan kylmäkäsittelyn, joka lyhentää sipulin kehitysvaiheita.

Talvivalkosipuli istutus lapio

Valitse istutettavaksi laadukas, terve talvivalkosipuli-istukas sekä istutukseen soveltuva lajike. Mervi Pusztai Hyötykasviyhdistyksestä suosittelee istutettavaksi Aleksandra-lajiketta, joka on tuotu Suomeen 1900-luvun alkupuolella Pietarista. Aleksandra tuottaa kookkaita, isokyntisiä, mehukkaita ja aromaattisia valkosipuleita.

Talvivalkosipuli kynnet

Irrota valkosipulin kynnet erilleen. Valitse istutettavaksi vain isoimmat kynnet, käytä pienemmät kynnet ruoanvalmistukseen. Istuta kynnet maahan kantapuoli alaspäin noin 5–7 cm:n syvyyteen, 10 cm:n välein.

Talvivalkosipuli istutus riviin

Valitse aurinkoinen, lämmin ja tuulinen kasvupaikka. Yleensä sipulikasvit vaativat terveen, hyvin lannoitetun maan. Talvivalkosipulit vaativat kolme lannoituskertaa. Lannoita maa ensimmäisen kerran kanankakkarakeella, kun kynnet laitetaan maahan. Toinen lannoituskerta tehdään yleislannoitteella, kun lumi sulaa. Kolmas lannoituskerta tehdään nokkoskäytteellä kesäkuun puolessa välissä.

Talvivalkosipuli istutus multa

Talvivalkosipuli saa kasvukauteensa etumatkaa, ja lumen sulaessa se ehtii kasvattaa kymmenen senttimetrin alut. Kastele talvivalkosipulia kasvukauden aikana kerran viikossa. Valkosipulin valmistumisen näkee alimmista lehdistä: kun vähintään kaksi lehteä on kellastunut, on sadonkorjuun aika. Tee koenosto: nostamalla ja tarkistamalla pari sipulia näet, mikä on tilanne. Jos kynnet alkavat irtautua toisistaan, on jo kiire. Kynsien irtautuminen heikentää sipulin säilyvyyttä.

Nosta sipulit aurinkoisena päivänä. Voit huuhdella mullan juurista vedellä. Kuivata sipuleita kuukauden ajan ilmavassa, viileässä ja suojassa sateelta. Kuivatut sipulit säilyvät parhaiten ilmavassa ja viileässä tilassa.

Asiantuntija: Mervi Pusztai, Hyötykasviyhdistys