Puutarha kevätkuntoon - katso 6 vinkkiä

Puutarha kevätkuntoon - katso 6 vinkkiä

Joko saa upottaa sormet multaan? Talven jäljiltä puutarha ei ole koskaan paraatikunnossa. Näillä ohjeilla valmistat pihasi pikavauhdilla uuteen kasvukauteen.

1. Raivaa piha siistiksi

Heitä kuihtuneet ruukkukukat kompostiin, siirrä lumilapiot talvivarastoon, korjaa pois pudonneet oksat ja muut suuremmat roskat. Haravoi.

2. Puhdista kukkapenkit

Taita tai leikkaa perennoista kuolleet varret ja lehdet pois. Ole varovainen, ettet vedä samalla kasvia juurineen maasta. Haravoi tai kerää myös puista tippuneet lehdet pois penkistä.

3. Anna lisävoimaa lannoitteella

Levitä puhdistettuun kukkapenkkiin kerros uutta multaa tai turvetta. Sen päälle tai multakerrosten väliin kannattaa lisätä lannoitetta vähintään kerran kahdessa vuodessa. Valitse sopiva lannoite pihasi mukaan ja noudata pakkauksen ohjeita. Kanankakka on klassikko, joka sopii lähes kaikille maalaaduille!

4. Saksi pensaat

Puiden ja pensaiden karsiminen antaa niille paitsi siivomman ulkonäön, myös uutta elinvoimaa. Aloita kuusiaidasta, tuijista ja muista koristehavupuista. Kun pakkaset ovat ohi, siisti hedelmäpuiden ja marjapensaiden oksat.

5. Suojaa kylmältä

Yöpakkaset yllättänevät kotipuutarhurin tänäkin keväänä. Peitä varhain uutta kasvua työntävät kasvit harsokankaalla tai esimerkiksi kuolleilla lehdillä. Poista kääreet vasta, kun routa on sulanut juuriston ympäriltä.

6. Koristele kukilla

Jollet ehtinyt istuttaa sipulikukkia syksyllä, hae kevätkukat nyt kaupasta valmiina. Narsissit, krookukset ja helmihyasintit voi istuttaa ulos isoon ruukkuun tai maan sulettua suoraan penkkiin. Kylvä kesäkukat ja vihannekset sisällä ruukkuihin ja aseta aurinkoiselle ikkunalaudalle odottamaan kasvimaalle siirtämistä.