Pieni tahranpuhdistusopas

Pieni tahranpuhdistusopas

Julkaistu 8.3.2018

Miten saa purukumin pois paidasta? Entä kuinka puhdistetaan punaviinitahra? Tai millä lähtee mustikka? Pieni tahranpoisto-opas kertoo parhaat niksit kymmenen itsepäisen likaläntin nujertamiseen. 

Nyrkkisääntö tahrojen nujertamisessa on poistaa tahra mahdollisimman tuoreena. Mitä tuoreempi tahra, sen varmemmin se myös lähtee.

Pese vaate tahranpoiston jälkeen aina pesuohjeiden mukaisesti pesukoneessa. Esikäsittele tarvittaessa sappisaippualla tai tahranpoistoaineella. Käytä sinnikkäisiin tahroihin valkaisuainetta, jos vaatteen materiaali kestää sen.

Kahvi ja tee

Käsittele tuore kahvi- tai teetahra kylmällä vedellä ja astianpesuaineella. Hiero pinttyneeseen kahvitahraan vedestä ja ruokasoodasta sekoitettua tahnaa ja anna vaikuttaa puoli tuntia. Käsittele vanha teetahra sitruunahappoliuoksella (½ tl sitruunahappoa, 1 dl vettä).

Mustikka ja punaviini

Kokeile tuoreeseen mustikka- tai punaviinitahraan kiehuvaa vettä (tämä sopii vain 100 % puuvillalle ja pellavalle!). Kaada kiehuvaa vettä kankaalle lavuaarin päällä, kunnes tahra alkaa hälvetä. Lämpimän veden ja astianpesuaineen yhdistelmä sopii herkemmille materiaaleille. Punaviinitahran päälle ripoteltu suola imee nestettä tekstiilikuidusta.

Purukumi

Jäädytä vaatteeseen kiinni jäänyt purukumi jääpalan avulla tai laita vaate pakastimeen. Rapsuta purukumi varovasti pois. Hiuksiin tarttuneen purukumin saa pois ruokaöljyllä.

Ruoho

Vaikeimpiin ruohotahroihin, joihin tahranpoistoaine ei ole tehonnut, voi kokeilla vaatteen materiaalista riippuen denaturoitua spriitä. Hiero käsittelyn jälkeen tahraan vielä nestemäistä pyykinpesuainetta ja huuhtele vedellä ennen uutta pesua.

Hiki

Liota vaatetta puolisen tuntia etikkaliuoksessa (1 dl etikkaa, 5 l haaleaa vettä). Huuhtele vaate ja pese hoito-ohjeiden mukaisesti, mielellään 60 asteen lämpötilassa.

Veri

Tuore veri lähtee vaatteesta, kun liotat tahrakohtaa kylmässä vedessä. Kuivunut veritahra tulee käsitellä ennen pesua tahranpoistoaineella ja vaate pestä sen jälkeen ohjeen mukaan.

Steariini

Rapsuta kuivettunut ja jähmettynyt steariini irti esimerkiksi ruokaveitsellä. Silitä tahrakohta imukykyisen kankaan tai paperin läpi, joka imee loputkin steariinin rasvasta.

Kuulakärkikynä

Kokeile suihkauttaa kuulakärkikynätahraan tavallista hiuslakkaa. Pyyhi kankaanpalalla ja huuhdo haalealla vedellä. Kuulakärkikynää ei pysty ikävä kyllä aina poistamaan.