Parvekeviljely – näin teet pienen keittiöpuutarhan
Päivitetty 4.10.2021Parvekeviljelijän vihreä keidas houkuttelee viihtymään! Näillä vinkeillä saat parvekkeelle tai terassille oman yrttitarhan tai pikku keittiöpuutarhan.
Loihdi terassille tai parvekkeelle boheemia yrttitarhan tunnelmaa hyödyntämällä vanhaa senkkiä tai lipastoa yrttitarhan jalustana. Kasvit tuovat iloa silmälle ja samalla kasvatat ruokaa käden ulottuvilla.
Kaunis ja raikas yrttipuutarha houkuttelee ruoanlaittoon. Parvekkeelta on helppo käydä hakemassa herkullisia lisiä ruokiin, salaatiksi, tai koristeeksi valmiiden annosten päälle.
Sijoita senkki mahdollisimman aurinkoiselle seinustalle, jotta parvekeviljely tuottaa parhaat tulokset. Kasvit nauttivat auringon säteistä ja viihtyvät näin parhaiten.
Turvesäkit sopivat senkin laatikoiden sisälle ja toimivat yrttien kätevänä kasvualustana. Voit myös laittaa jokaisen viljelmän omaan pieneen ruukkuunsa ja kastella ne yksitellen.
Osta yrtit kaupasta ruukussa ja istuta ne multaan – tai kasvata siemenistä alusta alkaen.
Pinaatin kasvatus parvekkeella
Pinaatti on yksivuotinen kasvi, ja sitä on helppo kasvattaa terassilla ja parvekkeella. Aurinkoisen tai puolivarjoisan ystävä viihtyy valossa ja tykkää lämmöstä.
Pinaatin siemenet voi istuttaa parvekelaatikkoon tai ruukkuun. Se kasvaa korkeutta, joten varaa sen verran tilaa, että alustaan saa kätevästi laitettua tikut tukemaan kasvua.
Laita ruukun pohjalle ensin noin sentin paksuudelta ruukkusoraa tai muutamia kiviä salaojaksi. Laita seuraavaksi yrttimulta päälle. Ruukun pohjassa olisi hyvä olla reikä, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois. Liika kasteluvesi saattaa muuten koitua pinaatin kohtaloksi.
Kylvä siemenet ja ripottele vielä vähän multaa päälle. Kastele, kun pintamulta on kuivahtanut. Suihkupullolla suihkuttelu sopii myös hyvin pinaatin virkistykseen.
Kasvata hernettä ruukuissa
Hernelajikkeissa on tarjolla paljon valinnanvaraa. Perehdy valitsemalla lajike, joka sopii juuri sinun parvekkeellesi. Tarkasta, tarvitseeko valitsemasi lajike enemmän ruukkutilaa, kasvaako se korkeaksi ja vaatiiko se tukemista. Vai onko lajike matalakasvuinen, jolloin sille riittää pieni ruukku.
Liota herneitä, kunnes ne turpoavat. Tämän jälkeen voit kylvää ne multaan, noin neljän sentin syvyyteen. Ripottele päälle kevyesti vielä multaa. Voit nopeuttaa herneiden kasvua laittamalla mullan päälle harson.
Pidä multa kosteana. Suosi erityisesti ruukkuja, joissa on reikä pohjassa tai sivussa.
Jos valitsit korkean hernelajikkeen, tue versot kepeillä. Aseta kepit ristiin heti versojen noustua.
Herneet tuottavat runsasta satoa ja kasvavat melko nopeasti, joten niiden kasvatus parvekkeella on kiitollista puuhaa.
Herneenversot parvekkeelta lautaselle
Herneenpalkoja odotellessa voit kasvatella herneenversoja. Ne ovat valmiita jo viikossa, ja sopivat kaupunkiviljelyyn loistavasti.
Varaa versojen kasvatukseen ruokaherneeksi tarkoitettuja herneitä. Liota niitä yön yli tai noin vuorokausi.
Valitse astiaksi laakea lautanen tai tarjotin. Laita pohjalle multaa noin parin sentin verran. Ripottele herneet mullan pinnalle, sentin tai kahden etäisyydelle toisistaan. Lisää vielä kevyesti multaa herneiden päälle. Voit peittää astian aluksi kelmulla tai harsolla, mutta ole tarkkana, etteivät versot pääse homehtumaan. Jos käytät kelmua, tee siihen haarukalla pieniä reikiä ilma-aukoiksi. Kastele maltilla. Viikon kuluttua versot ovat valmiita popsittaviksi.
Viimeistele parvekekeidas tuoreilla kukilla, ihanilla maljakoilla sekä muutamalla ruukkukasvilla. Matto lattialla luo kodikasta tunnelmaa. Siirrä ruukkuja auringonsäteiden siirtyessä senkin päälle tai lattialle.
Teksti Riia Koivisto