Polkupyörän huolto

Polkupyörän huolto

Päivitetty 3.4.2023

Polkupyörän huoltoon kuuluu ainakin kumien pumppaus, pyörän puhdistus ja ketjujen voitelu. Näillä ohjeilla huollat nopeasti koko perheen polkupyörät kuntoon.

Kumien pumppaus 

Tyhjät kumit tekevät ajosta raskaampaa ja saattavat vahingoittaa pyörän vanteita, joten ensi töiksi kannattaa kaivaa pumppu esiin.

1. Tarvitset pumpun, joka sopii pyöräsi venttiiliin. Yleisin venttiili on Dunlop eli ns. pikaventtiili, johon voidaan käyttää yleisintä pumpputyyppiä. Uudemmista tai erikoisemmista pyöristä voi löytyä myös Schrader- tai Presta-venttiili, joista Schrader on sama kuin autoissa ja Presta on taas hieman edellä mainittuja ohuempi.
2. Venttiilin korkki talteen. Kun avaat Dunlop-venttiilin mustan korkin, muista laittaa se varmaan paikkaan talteen. Pyöritä rengasta niin, että venttiili osoittaa ylöspäin.
3. Pumppaa ja viimeistele. Aseta pumppu jämäkästi venttiilin suulle ja pumppaa rengas kunnolla täyteen. Muista laittaa venttiilikorkki paikoilleen.

Pyörän puhdistus

Likaa ei kannata jättää polkupyörän runkoon tai osiin, vaan pestä huolella pois. Kunnon puhdistuksen jälkeen pyöräsi on entistä valmiimpi ajoihin.

1. Ketju ja rattaat puhtaiksi. Ketjuun ja ketjurattaisiin voi ruiskuttaa hetkeksi tavallista rasvaa liuottavaa pesuainetta, jonka jälkeen ne harjataan puhtaiksi veden kera esimerkiksi astianpesuharjalla. Loppuun vielä huuhtelu.
2. Sitten vanteet ja jarrupinnat. Samoilla välineillä puhdistat myös vanteet ja jarrupinnat.
3. Lopuksi muut osat. Runko, ohjaustanko ja muut osat puhdistuvat levittämällä vaahtoavaa astianpesuainevettä pinnoille. Huuhtele kunnolla vedellä ja kuivaa.

Ketjujen voitelu

Polkupyörän huolto viimeistellään ketjujen voitelulla. Jotta ketjut eivät puhdistuksen jälkeen ruostuisi, pitää ne muistaa öljytä heti puhdistuksen jälkeen. Ketjujen voitelu on helppoa.

1. Tiputtele ketjuöljyä ketjuun ja pyörittele pyörän kampia kevyesti.
2. Anna imeytyä noin puoli tuntia ja pyyhi ketjun pinta puhtaaksi.
3. Pyörä on valmis ajettavaksi, mutta omat kädet saattavat vaatia pientä pesua.

Liikenneturva muistuttaa, että pyörän kunnon lisäksi on hyvä varmistaa, että pyöräilijän omat säädöt ovat kohdillaan: kypärä napakasti päässä sekä liikennesäännöt aikuisen kanssa ja aikuisen omalla esimerkillä kerrattuna.

Huoltotarvikkeet verkkokaupasta

SiirryVerkkokauppaanButton2

Poimintoja pyöräilytarvikkeista

Bike&Parts polkupyörän minipumppu lukittava 2-venttiiliä DV/AV - kuva

Bike&Parts polkupyörän minipumppu lukittava 2-venttiiliä DV/AV

Katso lisää ›

Bike&Parts lattiapumppu 6 bar - kuva

Bike&Parts lattiapumppu 6 bar

Katso lisää ›

Bike&Parts polkupyörän renkaan Dunlop-venttiili 2 kpl / pkt - kuva

Bike&Parts polkupyörän renkaan Dunlop-venttiili 2 kpl / pkt

Katso lisää ›

Zefal Yleisketjuöljy Pro Wet Lube 125ML - kuva

Zefal Yleisketjuöljy Pro Wet Lube 125ML

Katso lisää ›