Saunan pesu - katso 8 vinkkiä perusteelliseen saunasiivoukseen

Saunan pesu - katso 8 vinkkiä perusteelliseen saunasiivoukseen

Päivitetty 11.11.2019

Niin koti- kuin mökkisaunankin lauteet tulee pestä huolellisesti vähintään kerran vuodessa ja mikä sen parempaa, kun aloittaa saunominen puhtailta lauteilta.

1. Aloita saunan peseminen lauteista

Aloita saunan pesu irrottamalla lauteiden istuinosat, jos ne ovat irrotettavat.

2. Puhdista kiuas ja vaihda tarvittaessa kiuaskivet

Pese kiuas. Irrota kiuas tarvittaessa sähköverkosta. Nosta kivet pois, pese ja jätä kuivumaan. Jos kiviä ei ole hetkeen vaihdettu, nyt voi olla hyvä hetki vaihtaa ne.

3. Lakaise sauna huolellisesti

Lakaise koko sauna ennen vesipesua. Harjaa myös katto ja seinät.

4. Suorita pesu

Pese lauteet ja seinät. Aloita lauteiden pesu lämpimällä vedellä. Se avaa puiden syitä ja helpottaa lian irtoamista. Kostuta lauteet pesuliuoksella ja anna vaikuttaa kymmenisen minuuttia.

Valitse pehmeä harja tai erillinen laudepesin ja harjaa lauteet sekä seinät puiden syiden suuntaisesti. Muista pestä myös lauteiden alapinta vähintään kerran vuodessa.

5. Huuhtele

Huuhtele huolellisesti ja pese lopuksi kylmällä vedellä, jolloin puun syyt sulkeutuvat.

6. Kuivata sauna

Tuuleta ja kuivata sauna. Saunan voi kuivattaa laittamalla kiukaan päälle miedolle lämmölle. Vältä kuitenkin liian nopeaa kuivumista, etteivät lauteet halkea.

7. Öljyä lauteet

Käsittele kuivat lauteet parafiiniöljyllä. Pieni lämpö edistää imeytymistä, mutta huomioi, että öljyn tulee imeytyä kokonaan ennen kuin sauna otetaan taas peseytymiskäyttöön.

8. Puhdista lattia

Pese lopuksi myös lattiakaivo ja lattiat.

Valitse oikea pesuaine saunan pesemiseen

Saunan pesutilojen puhdistuksessa voi käyttää sekä emäksisiä että happamia pesuaiheita. Älä kuitenkaan käytä kloriittia, koska se voi imeytyä puuhun ja haihtua myöhemmin hengitysilmaan saunan lämmössä.

Valitse lauteiden puhdistamiseen tuote, jonka ph-arvo on yli 7. Emäksinen pesuaine poistaa lauteista rasvan.

Lattiat ja seinäpinnat puolestaan vaativat hapanta pesuainetta, koska niissä voi olla kalkkisaostumia. Aloita kaakeleiden pesu kastelemalla ne kädenlämpöisellä vedellä. Tämä suojaa laattojen saumoja happamalta pesuaineelta.