Kenkien ja lenkkareiden pesu

Kenkien ja lenkkareiden pesu

Päivitetty 9.9.2022

Uudet valkoiset tennarit suorastaan sädehtivät, kun ne nostetaan pois paketista. Ajan ja käytön myötä kaikki kengät kuitenkin kuluvat ja likaantuvat. Miten kenkiä siis kannattaisi hoitaa ja pestä niin, että ne säilyvät kauniina ja käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään?

Paras lähtökohta on, jos kenkiä on huolellisesti huoltanut koko ajan. Tällöin tarvetta varsinaiselle pesulle ei välttämättä edes tule.

Jos vesipesun tarve on kuitenkin ilmeinen, lue alta vinkit kenkien pesemiseen!

Kenkien pesu pesukoneessa

Helpoin tapa pestä kengät on pestä ne kuten muutkin vaatteet eli pesukoneessa. Useimmat kangaskengät voi pestä pesukoneessa. Kenkäalan ammattilaiset eivät yleensä suosittele kenkien pesemistä pesukoneessa, sillä vaikka kengän perusmateriaali pesun kestäisikin, liimaukset saattavat vaurioitua. Erityisesti nahkakenkien pesemistä koneessa on syytä välttää.

Jos kuitenkin päädyt pesemään kangaskenkäsi pesukoneessa, tässä vinkit, kuinka peset kengät pesukoneessa:

 1. Varmista kenkien pesu- ja tuotetiedoista tai netistä, että kengät voi pestä pesukoneessa. Jos kengissä on koristeita kuten esimerkiksi niittejä, kannattaa konepesu unohtaa suosiolla.
 2. Poista kengästä kaikki ylimääräinen, esimerkiksi nauhat ja pohjalliset. Nauhat voit pestä muiden vaatteiden kanssa. Pohjallisiin suositellaan tuuletusta ja käsinpesua.
 3. Erityisen kuraiset tai muuten likaiset kengät on hyvä harjata tai huuhdella pikaisesti ennen pesukoneeseen laittamista. Näin irrotat niistä suurimmat pintaliat.
 4. Voit pestä kengät yksinään tai yhdessä muiden vaatteiden kanssa. Sopiva lämpötila on yleensä 30 – 40 astetta.
 5. Jos käytät pesuainetta, valitse pH-arvoltaan mahdollisimman neutraali (7) pesuaine.

Kenkien pesu käsin

Kaikkea ei aina voi tai halua pestä koneessa. Käsin pesu on usein hellävaraisempi puhdistustapa, joka myös säästää kenkää ja pidentää sen elinkaarta.

Näin peset kengät käsin:

 1. Harjaa ja raaputa kengistä suurin pintalika pois.
 2. Kengät voi pestä käsin esimerkiksi ämpärissä tai lavuaarissa huuhtaisemalla tai upottamalla ne kokonaan veteen.
 3. Voit pestä kengät pesuaineella tai ilman. Kenkien pesu ruokasoodalla on suosittua erityisesti valkoisissa tennareissa. Sekoitussuhde: 1 osa pesuainetta ja 1 osa ruokasoodaa.
 4. Hiero kenkää hellävaraisesti esimerkiksi sienellä.
 5. Huomaa, että käsinpesu ei saa kestää kovin kauaa, sillä kenkien liima ei yleensä siedä sitä.

Kenkäalan ammattilaisten salainen vinkki: Jos tennareiden (esim. Converse) tai lenkkareiden valkoiset kumiosat ovat erityisen likaiset tai niissä on mustia viivoja eivätkä ne tule pyyhkimällä puhtaiksi, suihkuta kengille tarkoitettua kosteussuojasprayta ohuisiin vanhoihin sukkahousuihin tai ohuisiin nilkkasukkiin. Pyyhi sitten spreijatuilla sukkahousuilla tai sukilla kengän valkoiset kumiosat puhtaiksi. Niksi piilee siinä, että suojaspray ikään kuin liuottaa lian pois ja kenkäsi ovat jälleen hohtavan valkoiset!

Kenkien kuivaus pesemisen jälkeen

Kun kengät on pesty, tulee niiden kuivua hyvin ennen jalkaan laittamista. Vastoin yleistä luuloa kenkiä ei tule kuivattaa lämpimässä saunassa tai patterin päällä. Tämä johtuu siitä, että keinotekoinen lämpö voi aiheuttaa liian nopean kuivumisen, joka saattaa kutistaa kengän materiaaleja.

Kenkien kuivaus:

 1. Pesun jälkeen laita kenkiin valkoinen paperi tai pyyhe, joka imee kosteutta. Ole varovainen, ettei pyyhe ole liian suuri ja muotoile märkää kenkää.
 2. Laita kengät kuivumaan ilmavasti.
 3. Varaa kuivumiseen riittävästi aikaa. Kostean tai märän kengän jalkaan laittaminen voi muokata kengän mallia. Jos kuitenkin huomaat, että kenkä on menettänyt malliaan pesussa, voit laittaa kengän jalkaan aavistuksen kosteana ja näin muokata mallia jalkaasi sopivaksi.

Nahkakenkien pesu

Yleensä nahkakenkiä ei suositella pestäväksi, ei koneessa eikä käsin, sillä kastuessaan nahka saattaa aiheuttaa raitoja ja menettää muotonsa. Jotkut nahat kuten esimerkiksi mokkanahka on erityisen herkkä joutuessaan kosketuksiin veden kanssa, joten mokkakenkien pesu tulee suorittaa erityisen huolellisesti, mikäli tavanomainen hoito ja puhdistus eivät auta.

Lähtökohtaisesti nahka on siitä kiitollinen materiaali, että se on helppo pitää puhtaana säännöllisesti lankkaamalla, pyyhkimällä ja tuulettamalla.

Hikisten urheilukenkien peseminen

Urheillessa käytetyt jumppa- ja juoksukengät imevät hikeä, ja jotta hiki ei ala haista, on urheilukenkiä pestävä siinä missä pestään muitakin urheiluvaatteita.

Aivan joka juoksulenkin jälkeen ei lenkkareita tietenkään tarvitse pestä, mutta pesu on tarpeen viimeistään siinä vaiheessa, kun kengät alkavat haista. Hiki ei itsessään haise, mutta pistävä haju muodostuu hien joutuessa kosketuksiin bakteerien kanssa. Voit pestä urheilulenkkarit kuten muutkin kengät eli pesuohjeiden mukaisesti joko pesukoneessa tai käsin.