Suojaudu ja karkota hyttyset, paarmat ja punkit

Suojaudu ja karkota hyttyset, paarmat ja punkit

Päivitetty 7.11.2019

Hyttyset, paarmat ja punkit ovat kaikki epätoivottuja seuralaisia kesällä. Katso faktat ja vinkit vinkit ötököitä vastaan.

Hyttyset, nuo inhat inisijät

Hyttysiä eli itikoita on eniten lämpiminä ja sateisina kesinä. Varsinkin alkukesän lämpö ja kosteus lisäävät hyttysmäärää.

Hyttyset kuuluvat sääskien runsaslajiseen ryhmään. Suomessa on noin 40 hyttyslajia. Hyttysen nuoruusasteet elävät seisovassa ja matalassa vedessä. Naaraat laskevat munansa veden pinnalle lammikoihin, ojiin ja maalle sellaisiin paikkoihin, jotka seuraavana keväänä ovat sulavesilammikoita. Alle kahdessa viikossa on munasta kuoriutunut toukka käynyt kaikki kehitysasteet läpi, ja se on valmis vertaimevä aikuinen. Naaraat tarvitsevat nisäkkään tai linnun verta munatuotantoa varten. Koiraat syövät kirvojen mesikastetta ja käyvät kukissa.

Hyttysiltä suojautuminen

Hyttyset ovat aktiivisimmillaan illasta aamuun, mutta häiritsevät myös kosteina ja lämpiminä iltapäivinä. Ne viihtyvät parhaiten tuulettomissa paikoissa, pienikin tuulenvire vaikeuttaa niiden lentoa huomattavasti.

Hyttyset suunnistavat ihosta lähtevän hiilidioksidin, lämmön ja kosteuden perusteella. Pukeudu vaaleaan, väljään ja tiheäkuosiseen vaatetukseen. Ei tiedetä tarkkaan, miksi hyttyset suuntaavat mieluummin tummia vaatteita kohti. Selitys voi olla se, että tumma vaate lämpenee auringon vaikutuksesta voimakkaammin. Jos hyttysolosuhteet ovat erityisen haastavat, kannattaa harkita myös hyttyshatun hankkimista. Se suojaa samalla myös hirvikärpäsiltä.

Suojaa lapset hyttysiltä

Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää on huolehtia, että lapsi on suojattu hyttysiltä. Pienten lasten kohdalla paras suoja hyttysiä vastaan ovat peittävät vaatteet ja päähineet.

Hyttyskarkotetta voi suihkauttaa myös lasten vaatteisiin ennen pukemista. Lasten makuutiloista kannattaa ennen nukkumaanmenoa hävittää ilkikuriset inisijät sumutteella tai asettamalla sängyn ympärille verkko. Myös lastenvaunut voi suojata hyttysverkolla.

Ota avuksi hyttyskarkotteet

Hyttysiä voi karkottaa tehokkaasti OFF!- ja Autan-hyönteiskarkotteilla. OFF!-tuotesarjasta löytyy tuotteita eri käyttötarkoituksiin: hajuttomia vaihtoehtoja ulkoilijalle, tehokkaampia marjastajille ja sienestäjille sekä mietoja tuotteita koko perheelle. Autan-tuotteet soveltuvat rankempiinkin olosuhteisiin. Ne kannattaa ottaa etenkin matkalle mukaan, sillä ne suojaavat myös malariasääskiltä ja trooppisilta hyttysiltä.

Hyttyset saattavat pilata yöunet pahemman kerran. Yksinkertaisin suoja ovat hyttysverkot ikkunoissa ja hyttysoviverho ulko-ovessa. Sähköinen hyttyskarkotin on oiva apu iniseviä yöllisiä häiriköitä vastaan. Pistorasiaan laitettava karkoitin pitää hyttyset loitolla ja voit nukkua koko yön rauhassa. Jos hyttyskarkotteet eivät tule kysymykseen, harkitse vuoteen päälle ripustettavaa hyttysverkkoa. Alle 3-vuotiaita lapsia kannattaa suojata vaatteilla ja hyttysverkoilla.

Lue lisää hyttysistä Hyönteismaailma.fista

Paarman puraisu sattuu

Ensimmäiset paarmat ilmaantuvat jo toukokuussa, mutta suurin kiusa niistä on heinäkuussa. Riittävä lämpö ja kosteus alkukesästä takaa runsaslukuisen paarmakesän.

Paarmat löytävät saaliinsa lämpösäteilyn ja hiilidioksidin avulla, kuten hyttysetkin. Paarmoja tavataan monenlaisissa ympäristöissä, mutta rannat ja kosteikot ovat pahimpia paarmapaikkoja. Paarmoja on hyvin erikokoisia ja -näköisiä, joista varsinkin kolme lajia on ihmisille tuttuja: kapea suppupaarma. kolmiomainen sokkopaarma ja suuri nauta- eli hevospaarma. Ne kiusaavat eritoten aurinkoisella ja lämpimällä säällä. Tähän ei tosin voi luottaa, sillä ainakin suppupaarma hyökkää myös pilvisellä ilmalla. Harmaantäplikäs suppupaarma toimii salamannopeasti. Se laskeutuu äänettömästi ja puraisee ennen kuin olet ehtinyt puolustautua.

Ihmiselle kiusallisempia ovat huonekärpäsen kokoiset suppu- ja sokkopaarmat. Pääasiassa juuri niiden puremat aiheuttavat myös allergiareaktioita. Purevan naaraspaarman kärsässä on veitsimäinen suuosa, jolla paarma leikkaa haavan ihoon jopa ohuen paidan läpi. Nautapaarma puolestaan on yli 2 cm pitkä ja surisee sitkeästi auringonpalvojan ympärillä. Se ei jätä rauhaan vaan yrittää laskeutua aina uudelleen, vaikka olisikin saanut jo kämmenestä korvapuustin. Laitumilla nautapaarma häiritsee karjaa ja vähentää lehmien maidontuotantoa.

Paarmat puraisevat kipeästi. Ne leikkaavat ihoon haavan, jonka ympärille nousee iso punainen paukama. Hydrokortisonivoiteella voi lievittää kutisevaa puremakohtaa. Paarmoilta voi suojautua etukäteen karkotteilla. Esimerkiksi OFF! Teho hyttyskarkotteet ja Autan suihkeet ovat tehokkaita myös paarmoja vastaan.

Lue lisää paarmoista Hyönteismaailma.fista

Punkkikausi alkaa keväällä

Kevään lämmön myötä esiin ryömivät myös punkit eli puutiaiset. Punkkikausi kestää aina huhtikuulta jopa lokakuulle asti.

Punkki tarvitsee elääkseen ja kehittyäkseen verta. Punkki väijyy heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla. Sopivan lämminverisen eläimen tai ihmisen ilmaannuttua paikalle punkki iskee isäntäeläimeen tai ihmiseen. Puutiainen puree usein taipeisiin ja ihon karvaisiin alueisiin ja lapsia usein päänahkaan.

Punkin pureman oireet vaihtelevat. Usein puremakohtaan jää vain pieni punainen jälki. Punkit tekee vaaralliseksi se, että ne saattavat levittää syljessään ja ulosteissaan vakavia tauteja, kuten Lymen borrelioosia ja TBE-sairautta eli puutiaisaivokuumetta.

Puutaisilta voi suojautua käyttämällä ikaridiinia tai DEET:iä sisältävää karkotetta sekä pukeutumalla kehon peittäviin vaatteisiin. Jos liikkuu metsässä, nilkat pitää suojata hyvin. Myös punkkisyyni estää puutiaisen puremia, kuten myös vaatteiden tarkistus.

Karkotteen ohella puutiaisalueilla liikuttaessa punkkilasso on tarpeellinen ensiapuväline, jolla puutiaisen voi poistaa ihmisestä ja eläimestä. Puutiainen puree myös lemmikkejä, joten nekin pitää tarkistaa.

Lue lisää punkeista ja niiden levittämistä sairauksista Hyönteismaailma.fista