Upeat syyskukat - yhdistele ennakkoluulottomasti

Upeat syyskukat - yhdistele ennakkoluulottomasti

Päivitetty 21.2.2019

Nyt on aika vaihtaa ruukkuihin upeissa väreissä hehkuvat syyskukat. Valitse samaan asetelmaan korkeita, matalia, roikkuvia ja kukkivia kasveja ja nauti pitkään syksyn sulostuttajista.

Upeus syntyy syyskukista – nauti väriloistosta!

Valitse pihan, parvekkeen ja terassin koristeeksi ihastuttavia syyskukkia, jotka pääsevät parhaiten oikeuksiinsa muhkeissa asetelmissa. Syksyn istutukset tuovat pihalle ja terassille ihastuttavan tunnelman. Kauden kukkien ja kasvien pehmeät sävyt sointuvat yhteen, joten harmonian luominen onnistuu kotipuutarhuriltakin.

Yhdistele toisiinsa korkeita, roikkuvia ja kukkivia syyskasveja, joista muodostuu eloisa ja ehkä yllättäväkin kokonaisuus. Kokeile ja luota visuaaliseen silmääsi.

Voit rakentaa kukkaloiston yhtä hyvin isoon ruukkuun, pitkulaiseen parvekelaatikkoon tai suoraan pihamaalle sen mukaan, mikä paikka kodissasi kaipaa piristystä. Etsi istutusastioiksi hauskoja, uniikkeja ja värikkäitä ruukkuja, lautasia sekä sankoja. Lopputulos on takuulla ainutkertainen.

Parvekkeella tai lämmitetyllä terassilla kasvukausi kestää pitkälle lokakuulle. Monet syyskukista sietävät kylmää ilmaa, ja Calluna pysyy kauniina jopa yli talven.

Niin kauan kuin lämpöä ja aurinkoa riittää, muista huolehtia riittävästä kastelusta ja laittaa aina välillä kasteluveteen lannoitetta lisäämään kasvin elinvoimaisuutta. Kasteluiden välillä syyskukkien mullan voi antaa vähän kuivahtaa.

Valitse kukat syysasetelmaasi esimerkiksi seuraavista

Calluna

Calluna muistuttaa kanervaa, joka kasvaa metsissä luonnonvaraisena. Se sopii sekä asetelmiin että itsekseen parvekelaatikkoihin tai terassille syyskukkaruukkuihin. Värejä on perinteisen punaisen lisäksi valkoinen, vihreä ja punavalkoinen.

Calluna säilyy kauniina talven yli myös kylmässä tilassa, koska se kestää pakkasta.

Niin kauan kuin lämpötila pysyy plussan puolella päivisin, Calluna tarvitsee vettä. Ilman kastelua tämä upean värinen syyskukka kuivahtaa ja karistaa kukkansa. Pakkaskelien lähestyessä kastelun voi lopettaa.

syyskukat calluna 680x300

Erica

Erica, myös kellokanervana tunnettu, on isompikukkainen kuin sukulaisensa Calluna. Se tuo viehättävää runsautta syyskukkaistutuksiin ja on väriltään punertava. Erica kukoistaa näyttävänä pitkälle syksyyn, kunhan sitä muistaa kastella sopivasti.

syyskukat erika 680x300

Hopealanka

Hopealanka on kaunis korallimainen kasvi, joka tuo herkkyyttä syksyn istutuksiin ja sopii nöyrästi samaan asetelmaan minkä tahansa syyskukkijan kanssa. Se näyttää kauniilta parvekelaatikoissa tai ruukkuistutuksissa kanervien tai havujen joukossa. Sen voi myös istuttaa suoraan maahan. Hopealanka viihtyy parhaiten suorassa auringonvalossa ja sietää hyvin syksyn viileyttä, jopa pientä pakkasta. Ruukkumulta kannattaa pitää tasaisen kosteana, ja sen saa antaa kuivahtaakin välillä. Kasteluveteen sekoitetaan annos lannoitetta noin joka kolmannella kastelukerralla.

syyskukat hopealanka 680x300

Muratti

Muratti muuttaa kotipihan keskieurooppalaiseksi puutarhaksi. Huonekasvinakin tunnettu muratti viihtyy erinomaisesti myös ulkona ja sopii roikkuvana kasvina hienosti katseet vangitseviin asetelmiin. Se menestyy parhaiten puolivarjoisassa tai varjoisassa paikassa, ja aurinkoisessa paikassa mullan kosteudesta on pidettävä huolta. Toisin kuin Calluna tai hopealanka, muratti ei kestä pakkasta.

syyskukat muratti 680x300

Lankaköynnös

Lankaköynnös on muratin tavoin riippuvaoksainen, mutta pienilehtisenä se tuo syyskukkien asetelmiin ja istutuksiin ripauksen siroutta. Sitä kastellaan säännöllisesti, pidetään sopivan kosteana ja myös lannoitetaan välillä. Syksyn tullen lankaköynnöksen voi siirtää parvekkeelta tai terassilta sisälle viherkasviksi.

syyskukat lankakoynnos2 680x300

Koristekurpitsa

Koristekurpitsat oranssin, keltaisen tai valkoisen sävyissä ovat asetelman viimeinen silaus. Hedelmiä ei voi syödä, mutta ne ovat sitäkin näyttävämpiä koristeita. Asettele kesäkurpitsoja myös hauskoiksi rykelmiksi pöydille, ripusta puiden oksille ruskanväristen lehtien sekaan tai sijoittele terassille kukkaruukkujen juurelle.

syyskukat koristekurpitsat 680x300