Tee itse helppo kukkaseppele

Tee itse helppo kukkaseppele

Päivitetty 24.5.2019

Kesäinen kukkaseppele tai kukkapanta on sesongin kaunein asuste. Sido seppele kesäjuhliin tai festareille – tässä helpot ohjeet.

Sesongin kaunein asuste on helppo valmistaa itse. Tarvitset vain lempikukkiasi, metallilankaa ja kukkasakset, ja kukkaseppele on sitomista vaille valmis. Ihastuttava seppele sopii kesäjuhliin, morsiamelle, festareille – minne tahansa, missä haluat jakaa kukkaenergiaa ympärillesi!

Kukkaseppeleen voit tehdä myös käyttäen pohjana valmista hiuspantaa, joka pysyy päässä varmasti esimerkiksi kesän festarihumussa. Jutun lopusta löydät ohjevideon kauniiseen kukkapantaan.

Kukkaseppele – näitä tarvitset

Tee kukkaseppele näin

 1. Valmista seppeleen pohja. Taivuta oksa tai oksat pyöreään, pään kokoiseen muotoon ja kiepauta ympärille tiukasti metallilankaa, jotta oksa pysyy napakasti muodossaan. Rengas saa olla hieman päätä isompi, sillä kukat ja lehdet pienentävät seppelettä aavistuksen. Voit myös muotoilla metallilangasta pyöreän pohjan ja käyttää sitä seppeleen pohjana.

kukkaseppele vaihekuva1 680

 1. Lyhennä valitsemasi kukat ja oksat 2–3 cm:n pituisiksi. Siisti varret ylimääräisistä lehdistä. Luonnosta poimitut kukat ja oksat kannattaa poimia aamulla tai illalla niiden nestejännityksen ollessa parhaimmillaan. Kerää kukat ja oksat suoraan veteen, etteivät ne nahistu.

kukkaseppele vaihekuva2 680

 1. Aloita sitominen sitomalla 1–2 kukkaa ja lehtiä pieniksi nipuiksi metallilangalla. Tee erilaisia nippuja, vaihtele kukkia sekä lehtiä. Myös pelkistä lehdistä ja oksista syntyy kauniita yhdistelmiä. Suihkuttele nippuja vedellä valmistuksen aikana. Seppeleeseen tarvitaan 10 –20 nippua niiden koosta riippuen.

kukkaseppele vaihekuva3 680

 1. Kokoa seppele sitomalla niput yksi kerrallaan metallilangalla seppelepohjaan. Asettele niput tiiviisti vierekkäin niin lopputulos näyttää hurmaavan rönsyilevältä. Sovita välillä seppelettä päähäsi, jotta näet miten kukat asettuvat. Suihkuttele pantaa, niin se pysyy virkeänä.

kukkaseppele vaihekuva4 680

 1. Säilytä valmis seppele viileässä siihen asti, kunnes otat sen käyttöön.

Käytännön vinkkejä

 • Neilikat, krysanteemit, morsiusharso, vahakukka, ruusut, eukalyptus ja puolukanvarret ovat pitkäkestoisia ja hyvin kestäviä. Sesonkien suosikkikukat löydät omalta K-kauppiaaltasi.
 • Pionista ja hortensiasta saat hurmaavan romanttisen ja bohohenkisen seppeleen.
 • Käyttämällä erimittaisia oksia seppeleestä tulee villi ja näyttävä.
 • Saman sävyisistä kukista syntyy suloisen harmoninen seppele. Jos valitset kukkien päävärin rinnalle eri värin, saat hauskaa kontrastia ja rehevyyttä.
 • Aseta monta samanlaista isohkoa kukkaa vierekkäin ja reunusta kukat vihreillä lehdille. Saat ihastuttavan muhkean kukkaseppeleen.
 • Jos kukkia ei ole saatavilla, erilaisista vihreistä syntyy mielenkiintoinen kokonaisuus.
 • Kerää luonnonvaraiset kukat ja varvut aamulla tai illalla, kun niiden nestejännitys on parhaimmillaan. Kerää kukat suoraan veteen eli ota mukaan ämpäri, jossa on vettä. Muista maanomistajan lupa.

Metallilanka ja kukkasakset: K-Rauta
Teksti ja seppele: Natalia Rehbinder
Kuvat: Janne Vainiomäki