Tuoksuopas

Tuoksuopas

Päivitetty 7.11.2019

Tunnetko erilaiset tuoksut ja tiedätkö, miten tuoksuja käytetään oikeaoppisesti? Lue vinkit tuoksujen käyttöön ja hae omat suosikkisi K-Citymarketin kauneusosastolta.

Miten kokeilen tuoksua?

Tuoksua tulee käyttää puhtaalle iholle ja sen täytyy antaa “kuivahtaa” ennen tuoksuttamista, muuten tuoksusta erottaa vain tuoksunesteen alkoholin. Lisäksi nenä väsyy tuoksuihin, joten saadaksesi parhaan vaikutuksen, kokeile erilaisia tuoksuja maksimissaan 5-6 kerralla - aina kevyimmästä aloittaen. Voit neutraloida nenäsi nuuhkaisemalla ilmaa takin sisällä tai kahvipapuja. Myös muutama siemaisu vettä elvyttää hajuaistia.

Miten käytän tuoksua?

Päiväkäyttöön kannattaa valita kevyempi tuoksu, koska ihmisen hajuaisti on herkimmillään aamulla ja aamupäivällä. Tuoksua kannattaa laittaa pulssikohtiin eli esimerkiksi ranteisiin ja kaulalle. Tuoksumolekyylit ovat herkkiä, joten esimerkiksi ranteita ei kannata hangata yhteen tuoksun laiton jälkeen.

Parhaimman keston tuoksulle saa kerrostamalla eli käyttämällä esimerkiksi tuoksuvaa suihkugeeliä sekä vartalovoidetta ennen tuoksun lisäämistä iholle. Tuoksu myös haihtuu nopeammin kuivasta ihosta, joten ihon kosteuttaminen on tärkeää.

Jokaisen iho on erilainen ja tuoksu muuntautuu iholla omanlaiseksi - välttämättä siis parhaan ystävän lempituoksu ei tuoksukaan täysin samalta omalla iholla. Myös tuoksumuistot vaikuttavat oman tuoksun valintaan ja toiselle esimerkiksi liljan tuoksu voi muistuttaa surusta kun toiselle se tuo mieleen ilon hetken.

Hajuaisti tottuu käytettävään tuoksuun, jolloin sitä tulee helposti käytettyä liikaa. Siksi olisikin hyvä hankkia pari-kolme tuoksua, joita voi käyttää vaihdellen.

Tuoksujen koostumus ja tuoksuperheet

Niin sanottu ensituoksu kestää yleensä muutaman minuutin ja sisältää kevyitä, raikkaita ja nopeasti haihtuvia elementtejä. Sen jälkeen esiin tulee houkutteleva sydäntuoksu, joka on tuoksun varsinainen luonne ja tarvitsee hieman aikaa kehittyäkseen. Pisimmän tuoksujäljen jättää vahvempi ja täyteläisempi pohjatuoksu. Kun kaikki kolme ovat kehittyneet, tuoksu yhdessä ihon kanssa tekee siitä ainutlaatuisen.

Tuoksut jaetaan eri tuoksuperheisiin sen mukaan, mistä tuoksuainesosista ne koostuvat:

  1. Raikkaat tuoksut
  2. Kukkaistuoksut
  3. Itämaiset kukkaistuoksut
  4. Itämaiset tuoksut
  5. Gourmand-tuoksut
  6. Chypre-tuoksut
  7. Metsäiset tuoksut
  8. Fougére-tuoksut

Usein tuoksumaku mieltyy samantyyppisiin tuotteisiin, ja harvoin ihmisillä on tuoksuja useasta eri tuoksuperheestä.