Kyläkauppatarinat - Kompis

Kyläkauppatarinat - Kompis

Päivitetty 12.9.2018

Taalintehtaan K-Market Kompista luotsaa nuori ja innovatiivinen kauppias. Kauppias painottaa, että kaupan alalla on suuri vastuu eteenkin ruokahävikistä. Ympäristön ja ruoan arvostus on saanut kauppiaan ryhtymään konkreetisiin tekoihin hävikin vähentämiseksi.

K-Market-logo-680x50

Intoa uudistua

Axel Eriksson on Suomen nuorimpia K-kauppiaita. Hän toimii kauppiaana Taalintehtaalla K-Market Kompiksessa. Axelin harrastuksiin kuuluu moottoripyöräily ja ruoanlaitto. Molemmissa häntä viehättää vapaudentunne. Moottoripyöräily edustaa hänelle vapautta liikkua minne itse haluaa ja keittiössä annokset valmistuvat pikemminkin fiilispohjalta kuin reseptejä seuraten.

Kuten vapaa-ajallaan myös töissä kaupassa Axel seuraa omaa polkuaan ja toteuttaa rohkeasti omaa visiotaan. Vasta 25-vuotias Axel on kauppias jo kolmannessa sukupolvessa, mutta nuori ikä tai kauppiasperintö ei kuitenkaan ole rajoite tai taakka varmaotteiselle kauppiaalle.

Kaupan nimi Kompis (suomeksi 'kaveri') ei ole sattumaa. Axelille parasta työssä on ihmisten kohtaaminen ja uuden oppiminen. Hän on ylpeä siitä, että kauppa on kyläläisille kohtaamispaikka, jonne voi tulla vaihtamaan kuulumisia ostosten lomassa.

KM Kylakauppatarinat Taalintehdas Kompis-Eriksson-680

Hävikkiin päätyvät vain huonot kukat

K-Market Kompis sijaitsee Taalintehtaalla, historiallisessa ruukkikylässä Lounais-Suomessa Kemiönsaaren kunnassa. Taalintehdas on pieni noin 2000 asukkaan kylä, joka tarjoaa kaiken tarvittavan kävelyetäisyydellä.

Taalintehdas on Axelin mielestä Suomen saariston kauneimpia paikkoja. Hän haluaakin vaalia kaunista ympäristöä ja luontoa. Nuori kauppias painottaa, että kaupan alalla on suuri vastuu eteenkin ruokahävikistä. Ympäristön ja ruoan arvostus on saanut kauppiaan ryhtymään konkreetisiin tekoihin hävikin vähentämiseksi. K-Market Kompiksessa ainoa hyödyntämätön hävikki syntyy pilaantuneista kukista. Ruokahävikkiä vähennetään viemällä seurakunnan kautta avustuksia tarvitseville. Kuivat leivät sekä nahistuneet hedelmät ja vihannekset maistuvat hyvin eläimille.

Axel toivoo, että paikalliset ovat ylpeitä yhteisöllisyydestään ja auttamishalustaan. Taalintehtaalla autetaan niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Axel kertoo, että tehtaan lakkauttaminen oli kova paikka tehtaan ympärille rakennetulle kylälle. Yhteisöllisyys kuitenkin korostui vaikeina aikoina ja lakkauttaminen toi ihmisiä entistä tiiviimmin yhteen. Nyt vanhan ruukin alueella toimii useita yrittäjiä eri aloilta. Paikalliset jakavat omaa osaamistaan ja tekevät runsaasti yhteistyötä. Kylän säilyminen on yhteinen etu.