Näin onnistut
Luovuimme 1.8. Internet Explorer -selaimen tuesta. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi suosittelemme vaihtamaan johonkin seuraavista Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome tai Microsoft Edge.
Itse tehty majoneesi ja sen muunnokset

Itse tehty majoneesi ja sen muunnokset

Majoneesin valmistus on oikeasti nopeaa ja helppoa! Katso, miten teet tavallista majoneesia tai pikamajoneesia, ja tuunaat makua miten haluat.

Majoneesin valmistus: perinteinen vai pikamajoneesi?

Perinteinen majoneesi

• 2 keltuaista
• 1 tl dijonsinappia
• suolaa
• ripaus valkopippuria
• 1 rkl viinietikkaa tai 1 ½ rkl sitruunamehua
• 3 ½–4 dl öljyä

Sekoita keltuaiset ja mausteet hyvin keskenään kierrevatkaimella pyöreäpohjaisessa kulhossa. Lisää öljyä aluksi tipoittain tehokkaasti sekoittaen ja sitten ohuena nauhana. Maista valmista majoneesia ja lisää halutessasi mausteita.

Jos majoneesi on liian paksua, ohenna sekoittamalla joukkoon vähän lämmintä vettä. Majoneesipohjaisia kastikkeita voit keventää lisäämällä joukkoon puolet vaahdotettua kermaa, kermaviiliä tai jogurttia. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa 3–4 päivää.

Pikamajoneesi

Majoneesin voit valmistaa myös tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Käytä keltuaisten sijasta yksi kokonainen kananmuna. Muut ainekset ovat samat kuin keltuaisista valmistetussa majoneesissa. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa 3–4 päivää.

VINKKI! Näin pelastat juoksettuneen majoneesin:
Majoneesi voi juoksettua monesta syystä. Juoksettumisesta johtuen rakenne muuttuu kokkareiseksi.

Jos majoneesi juoksettuu, lisää majoneesin joukkoon 1–2 rkl kuumaa vettä ja sekoita tasaiseksi. Jos tämä ei tehoa, niin riko uusi keltuainen kulhoon ja sekoita siihen juoksettunut kastike vähin erin voimakkaasti sekoittaen.

Majoneesi kuvitus 1

Tuunaa majoneesin makua

Mausteet tekevät majoneesista vieläkin paremman. Mikäli majoneesi on käyttötarkoitukseesi liian paksua, notkista sitä rohkeasti vesitilkalla.

Sahramimajoneesi

Sahramimajoneesi sopii hyvin grillatuille ja paistetuille äyriäisille sekä kalalla. Kokeile myös kirkkaan kalakeiton silmänä.

• 2 dl valmista majoneesia
• veitsenkärjellinen sahramia

Tillimajoneesi

Tillimajoneesi sopii täydellisesti uusien perunoiden ja grillatun kalan lisäkkeeksi.

• 2 dl majoneesi
• 1/2 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Yrttimajoneesi

Yrttimajoneesi sopii hyvin raikkaiden salaattien ja grillattujen kasvisten sekä broilerin kanssa.

• 2 dl valmista majoneesia
• 1/2 dl tuoretta yrttiä hienonnettuna (basilika/lehtipersilja/ruohosipuli)

Majoneesi kuvitus 2

Savupaprikamajoneesi

Savupaprikamajoneesi maistuu grillatun ruoan, kuten hampurilaisten, kanssa.

• 2 dl valmista majoneesia
• 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
• ¾ tl savupaprikajauhetta

Piparjuurimajoneesi

Klassinen piparjuurimajoneesin pari on paahtopaisti tai muut kylmät lihaleikkeleet. Piparjuurimajoneesi sopii myös paistetun kalan kaveriksi.

• 2 dl valmista majoneesia
• 1-2 rkl raastettua piparjuurta

Currymajoneesi

• 2 dl majoneesia
• 1 rkl jauhettua currya

Chilimajoneesi

• 2 dl majoneesia
• 1-2 chiliä hienonnettuna

Majoneesi kuvitus 3

Dijonnaise eli dijonsinappi-majoneesi

Dijonnaise on ehdoton dippi belgianperunoille, eli meille kotoisemmin ranskiksille.

• 2 dl valmista majoneesia
• 2-3 rkl dijonsinappia

Aioli eli valkosipulimajoneesi

Kaikki maistuu paremmalta valkosipulimajoneesin kera, kuten sipulirenkaat ja grillatut broilerinsiivet.

• 2 dl majoneesia
• 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
• 1 rkl sitruunamehua

Wasabimajoneesi

Kokeile wasabimajoneesia graavikalan tai kalasalaatin kastikkeena.

• 2 dl majoneesia
• 2 tl wasabia
• 2 tl limemehua