Itse tehty majoneesi ja sen muunnokset
Majoneesin valmistus on oikeasti nopeaa ja helppoa! Katso, miten teet tavallista majoneesia tai pikamajoneesia, ja tuunaat makua miten haluat.
Majoneesin valmistus: perinteinen vai pikamajoneesi?
Perinteinen majoneesi
• 2 keltuaista
• 1 tl dijonsinappia
• suolaa
• ripaus valkopippuria
• 1 rkl viinietikkaa tai 1 ½ rkl sitruunamehua
• 3 ½–4 dl öljyä
Sekoita keltuaiset ja mausteet hyvin keskenään kierrevatkaimella pyöreäpohjaisessa kulhossa. Lisää öljyä aluksi tipoittain tehokkaasti sekoittaen ja sitten ohuena nauhana. Maista valmista majoneesia ja lisää halutessasi mausteita.
Jos majoneesi on liian paksua, ohenna sekoittamalla joukkoon vähän lämmintä vettä. Majoneesipohjaisia kastikkeita voit keventää lisäämällä joukkoon puolet vaahdotettua kermaa, kermaviiliä tai jogurttia. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa 3–4 päivää.
Pikamajoneesi
Majoneesin voit valmistaa myös tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Käytä keltuaisten sijasta yksi kokonainen kananmuna. Muut ainekset ovat samat kuin keltuaisista valmistetussa majoneesissa. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa 3–4 päivää.
VINKKI! Näin pelastat juoksettuneen majoneesin:
Majoneesi voi juoksettua monesta syystä. Juoksettumisesta johtuen rakenne muuttuu kokkareiseksi.
Jos majoneesi juoksettuu, lisää majoneesin joukkoon 1–2 rkl kuumaa vettä ja sekoita tasaiseksi. Jos tämä ei tehoa, niin riko uusi keltuainen kulhoon ja sekoita siihen juoksettunut kastike vähin erin voimakkaasti sekoittaen.
Tuunaa majoneesin makua
Mausteet tekevät majoneesista vieläkin paremman. Mikäli majoneesi on käyttötarkoitukseesi liian paksua, notkista sitä rohkeasti vesitilkalla.
Sahramimajoneesi
Sahramimajoneesi sopii hyvin grillatuille ja paistetuille äyriäisille sekä kalalla. Kokeile myös kirkkaan kalakeiton silmänä.
• 2 dl valmista majoneesia
• veitsenkärjellinen sahramia
Tillimajoneesi
Tillimajoneesi sopii täydellisesti uusien perunoiden ja grillatun kalan lisäkkeeksi.
• 2 dl majoneesi
• 1/2 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
Yrttimajoneesi
Yrttimajoneesi sopii hyvin raikkaiden salaattien ja grillattujen kasvisten sekä broilerin kanssa.
• 2 dl valmista majoneesia
• 1/2 dl tuoretta yrttiä hienonnettuna (basilika/lehtipersilja/ruohosipuli)
Savupaprikamajoneesi
Savupaprikamajoneesi maistuu grillatun ruoan, kuten hampurilaisten, kanssa.
• 2 dl valmista majoneesia
• 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
• ¾ tl savupaprikajauhetta
Piparjuurimajoneesi
Klassinen piparjuurimajoneesin pari on paahtopaisti tai muut kylmät lihaleikkeleet. Piparjuurimajoneesi sopii myös paistetun kalan kaveriksi.
• 2 dl valmista majoneesia
• 1-2 rkl raastettua piparjuurta
Currymajoneesi
• 2 dl majoneesia
• 1 rkl jauhettua currya
Chilimajoneesi
• 2 dl majoneesia
• 1-2 chiliä hienonnettuna
Dijonnaise eli dijonsinappi-majoneesi
Dijonnaise on ehdoton dippi belgianperunoille, eli meille kotoisemmin ranskiksille.
• 2 dl valmista majoneesia
• 2-3 rkl dijonsinappia
Aioli eli valkosipulimajoneesi
Kaikki maistuu paremmalta valkosipulimajoneesin kera, kuten sipulirenkaat ja grillatut broilerinsiivet.
• 2 dl majoneesia
• 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
• 1 rkl sitruunamehua
Wasabimajoneesi
Kokeile wasabimajoneesia graavikalan tai kalasalaatin kastikkeena.
• 2 dl majoneesia
• 2 tl wasabia
• 2 tl limemehua