Olut juustojen parina

Olut juustojen parina

Julkaistu 2.3.2018

Juustojen maistelu hyvän juoman kera on erilainen vaihtoehto perinteiselle illalliselle ystävien kanssa. Viini ja juusto ovat yhdistelmänä klassinen, mutta harvempi tietää oluen sopivan juustojen pariksi siinä missä viinikin. Kun jokainen tuo illanviettoon mukanaan pari erilaista olutta ja juustoa, on kiehtova tutkimusmatka uusien makujen maailmaan helposti katettu!

Jos viinin ja oluiden ystävät ovat ennen pysytelleet visusti omissa leireissään, on kuilu viimeistään nyt kapenemassa – erikoisoluiden suosion nousun myötä kiinnostus myös uusiin makuelämyksiin kasvaa. Oikein valitusta oluesta löytyvät kaikki vastamaut juustolle: humalan hienoinen karvaus leikkaa juustojen tuhdin rasvaista makua, ja suolaisuutta tasapainottaa oluen pehmeä maltaisuus. Juoman hiilidioksidi puhdistaa suun juuston jättämästä rasvasta, jolloin juusto maistuu hieman kevyemmältä.

Alkuun taitavassa oluiden ja juustojen makupareiksi yhdistelyssä pääset, kunhan taidat muutaman perussäännön. Kevyemmille juustoille pariksi sopii parhaiten raikas, hieman hedelmäinen vaalea olut. Väkevämpi juusto taas vaatii kyytipojaltaan yhtä vankkoja makuja – valitse sen kylkeen tuhdimpi olut. Valittaessa olutta juustojen kanssa maisteltavaksi, on varmin vaihtoehto hieman vahvempi olut, 5-6 alkoholiprosentista ylöspäin. Ne eivät jää yhtä helposti juustojen voimakkaiden makujen alle, vaan antavat riittävästi vastusta makujen kehittymiselle. 

Näin luot oikeat parit

Kermaisten valkohomejuustojen, kuten ranskalaisten Brien ja Camembertin, pariksi sopivat kevyemmät saison-oluet tai belgialainen lambic. Homekuoren hunnuttaman juuston makua imartelee myös lambic-oluisiin kuuluva kriek, joka saa makeahkon hedelmäisen makunsa kirsikoista.

Mielipiteet jakava, suolainen sinihomejuusto ei ole hentoisten oluiden kaveri, vaan vaatii rinnalleen jämäkän juoman. Täyteläinen stout tai porter on varma valinta. Leikittelevämpi yhdistelmä syntyy, kun juuston voimakas maku kesytetään sitruksisella IPA:lla tai pehmeästi humaloidulla luostarioluella.

Ilman kypsytystä valmistettavat tuorejuustot, kuten suomalaisessakin ruokapöydässä tutut feta, mozzarella ja leipäjuusto, ovat maultaan raikkaan happamia. Koska juustonkin maku on miedompi, myös juomalta vaaditaan kepeyttä ja hedelmäisyyttä – vaaleat vehnäolut toimivat hyvin tuorejuustojen kanssa.  

Vuohenjuusto ja vaalea vehnäolut ovat toimivaksi todettu klassikkoyhdistelmä. Oluen tulee olla melko hapokas – hyviä vaihtoehtoja ovat myös belgialainen witbier tai gueuze.

Kovien juustojen perhe on laaja, ja pitää sisällään niin kypsytetyt kuin kypsyttämättömätkin juustot. Hieman miedommat kovat juustot, kuten emmental tai mieto gouda sointuvat yhteen maltaisen lagerin kanssa. Voimakkaammat ja pidempään kypsytetyt juustot, kuten cheddar, manchego ja gruyère, ovat täynnä makua. Yhdistä niiden kanssa makean banaanista saksalaista vehnäolutta, täyteläistä luostariolutta tai IPA-olutta.