Kananmuna: ruoanlaittajan osto-opas

Kananmuna: ruoanlaittajan osto-opas

Päivitetty 6.6.2023

Minkälainen kananmuna pitäisi valita, kun tuotenimikkeitä on niin paljon? Nimikkeet kertovat pääosin kananmunien tuotantotavasta tai kanojen ruokintatavasta.

Kananmunan maku ei muutu tuotantotavan mukaan. Ainoastaan luomu- ja ulkokanan munat eroavat maultaan muista, ja niiden keltuainen on keltaisempi. 

Kananmuna: näin tunnistat tuotantotavat

Suomessa kananmunia tuotetaan enimmäkseen luomu-, lattia- ja virikehäkkikanaloissa. Perinteiset häkkikanalat jäivät pois vuoteen 2012 mennessä. Ulkokanaloita on muutamia.

Jokaisesta kananmunasta löytyy tuotantotapanumero, joka on munaan merkityn koodin ensimmäinen numero.

0 = luomukananmunaLuomukananmuna

Luomukanalan tuotantotapanumero on 0. Luomumunat tuotetaan luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä noudattaen lattiakanaloissa, joissa kanat elävät vapaina. Lattiakanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät ulkoilemaan vähintään toukokuusta lokakuuhun. Eläimiä on lattia-alaa kohti vähemmän kuin tavanomaisessa tuotannossa, ja myös parvikoko on rajoitettu. 

Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla, ja ne saavat heinää, ruohoa tai juureksia. Luomumunat tunnistaa Luomu-valvottua tuotantoa -aurinkomerkistä tai Leppäkerttu-merkistä.

1 = ulkokanalamunaUlkokanalanmuna

Numero 1 on ulkokanalan tuotantotapanumero. Kyseessä on lattiakanala, jossa kanat pääsevät päiväsaikaan ulos vähintään yhdeksän kuukautta vuodessa. Kokonaan sisälle linnut voidaan sulkea esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi enintään 12 viikon ajaksi vuosittain. Eviran hyväksymän ulkokanalan tuottamien munien vähittäismyyntipakkauksissa lukee ”Ulkokanojen munia”.

2 = lattiamunaLattiakanalamuna

Lattiakanalan tuotantotapanumero on 2. Siellä kanat voivat liikkua vapaasti lattialla, nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiin. Pakkauksissa käytetään virallisia merkintöjä ”lattiakanojen munia” ja ”lattiakanalasta” tai kauppanimiä kuten ”vapaan kanan munia” ja ”vapaa” tai ”onnellisen kanan munia”.

3 = virikehäkkimunaVirikehakkimuna

Numero 3 kananmunassa kertoo, että tuotantotapa on virikehäkkikanala. Kanat ovat häkissä isompina ryhminä, ja niiden käytettävissä on pesä, kuopsutuspaikka sekä orsia. Virikehäkeissä on oltava tilaa vähintään 750 neliösenttimetriä kanaa kohti. 

Virikehäkkimuna on suomalainen peruskananmuna sen jälkeen kun perinteiset jäkkikanalat poistuivat käytöstä koko EU:n alueella vuonna 2012. Virikehäkissä tuotettuja munia myydään mm. kauppanimillä ”orsikanalan munia” tai ”virkku”.

Erikoiskananmunat

Erikoismuniin kuuluvat muun muassa Omega- ja Camelina-munat, joita tuotetaan ruokkimalla kanoja erikoisrehuilla. Molemmat sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja, Omega-munat myös E-vitamiinia.

Maalaismunien tai onnellisten kanojen munien nimike ei perustu tuotantotapaan tai ruokintaan, vaan on enemmän markkinointia.