Kananmunan matka hyllylle
Julkaistu 8.5.2018Aamulla Veli-Matti Retulaisen tilalla Oripäässä kerätty kananmuna on jo seuraavana päivänä naapurikunta Loimaan K-citymarketissa.
Valot syttyvät Veli-Matti Retulaisen kanalan halleihin automaattisesti kello kolmelta aamuyöllä. Seitsemältä alkaa munien kerääminen, joka kestää kolmisen tuntia. Tilan 60 000 kanaa tuottaa päivittäin keskimäärin 55 000 munaa. Munat kuljetetaan Loimaalla sijaitsevan Kieku Oy:n tiloihin, joissa rikkinäiset ja likaiset munat erotetaan myyntiin päätyvien joukosta. Osa munista on jo seuraavana päivänä Loimaan K-citymarketin hyllyssä.
Retulaisen tilalta toimitetaan kananmunia myös Pirkka-sarjaan. Veli-Matti Retulainen pyörittää vaimonsa, veljensä ja tämän vaimon kanssa osakeyhtiöpohjaista maatilaa. Puolet kanoista on kokonaan vapaana ja puolet virikehäkeissä. Virikehäkeissä kanat ovat ryhminä ja niiden käytettävissä on oltava pesä, kuopsutuspaikka sekä orsia.
Lanta kuljetetaan tehokkaasti pois mattokuljettimella, mikä pitää hallien ilman laadun hyvänä. Kanat saavat rehua automaatista viisi kertaa päivässä. Osa rehusta tulee omalta pellolta ja loput naapuritiloilta, mikä takaa kanojen ruoan puhtauden.
– Rehulla se muna tehdään. Munat ovat sen laatuisia kuin rehukin, Retulainen muistuttaa.
Kanojen vuorokausirytmi pidetään vuoden läpi samana automaattisella valo-ohjauksella, jolloin tuotanto pysyy tasaisena vuodenajasta riippumatta. Kanat munivat vuoden, jonka jälkeen halli tyhjennetään, pestään ja täytetään uusilla asukkailla.
Pääsiäisenä ja jouluna kananmunien kysyntä nousee. Kuntoilijoille munat ovat hyvä proteiinin lähde.
– Proteiinibuumi on lisännyt munien kysyntää, Veli-Matti Retulainen sanoo.
Loimaan K-citymarketin kauppias Jyrki Koenkytö sanoo, että suurin osa myytävistä kananmunista on Kiekun Loimaalla pakkaamia, mutta valikoimassa on myös lähiseudulla Laitilassa ja Kaarinassa pakattuja munia.
– Paikalliselle tuotteelle löytyy paljon kysyntää, hän kertoo.