Pirkka
 Pirkka Luomu kananmunia Uusitalojen sukutilalta

Pirkka Luomu kananmunia Uusitalojen sukutilalta

Yksi niistä tiloista, joista suositut Pirkka Luomu kananmunat ovat lähtöisin, kuuluu Hannes ja Tanja Uusitalolle.

Kolmannen polven munantuottaja valitsi luomun

Lopella sijaitseva tila on ollut Uusitalojen suvulla nyt jo viisi sukupolvea ja kananmunia on tilalla tuotettu yli puoli vuosisataa. ”Vaari rakensi kanalan 60-luvun puolivälissä, ja samalla luovuttiin lehmistä ja possuista. Isä jatkoi vaarin työtä ja vaihtoi pellot luomuksi vuonna -95”, Hannes Uusitalo kertoo. Uusitalo otti tilan haltuunsa vaimonsa kanssa vuonna 2002, jolloin myös kanat siirtyivät luomutuotantoon. Nykyisen polven aikana tila on kasvanut 5 000 kanasta aina yli 14 500 kanaan.

Luomu on eettisin vaihtoehto

Tuotannon pitäminen luonnonmukaisena on isäntäparille ainoa oikea vaihtoehto. Syitä löytyy sekä paremmista eläinten oloista että lopputuotteen laadusta ja puhtaudesta. ”Luomukasvatuksessa on positiivista esimerkiksi se, että kanat ovat väljemmin kanalassa ja toukokuusta lokakuuhun niillä on mahdollisuus ulkoilla. Lisäksi kanalassa on koko ajan luonnonvaloa ja tietysti ruokinta tapahtuu vain luomuraaka-aineilla”, Hannes Uusitalo summaa luomutuotannon eroja muihin menetelmiin. Luomuvalvonta vaatii luonnollisesti lisätyötä, mutta sillä toisaalta varmistetaan, että ihmisille päätyvä ruoka on taatusti sitä, mitä pakkauksessa luvataan. Kaiken kaikkiaan tilan pyörittäjä tuntuu olevan oikein tyytyväinen vanhemmiltaan perimäänsä ammattiin. ”Parasta on olla eläimien kanssa tekemisissä. Ja tärkeää on päästä tekemään ainakin omasta mielestäni eettisintä mahdollista kananmunantuotantoa”, Uusitalo pohdiskelee.