Kannuksen nuorten puolella

Kannuksen nuorten puolella

Julkaistu 25.5.2020

K-Market Herkun kauppias Mariitta Kangas haluaa antaa mahdollisuuden työharjoitteluun kaikille nuorille.

K-Market-logo-680x50

"Haluan auttaa nuoria"

"Kunpa voisinkin ottaa meille töihin koko kylän nuoret! Mielestäni on tärkeää, että nuoret pääsevät kokeilemaan työn tekemistä ja saavat työkokemusta. Sitähän he tarvitsevat, että pääsevät elämässä eteenpäin.

Kaikki eivät halua opiskella tai pääse opiskelemaan. Melkein kaikki meille tulleet nuoret ovat olleet sellaisia, että heillä ei ole ollut aiempaa työkokemusta. Olen halunnut antaa mahdollisuuden myös niille, jotka eivät ole käyneet kovin paljon koulua. Voihan olla, että nuorelle tulee hirveä hinku päästä kouluun, kun harjoittelee vähän aikaa työntekoa K-Marketissa.

Kaupan hyvä vakituinen henkilökunta tekee mahdolliseksi sen, että pystyn ottamaan harjoittelijoita. Olen ottanut nuoria töihin myös avopalvelun ja etsivän nuorisotyön kautta. Hyviä kunnon nuoria, jotka ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella tai putoamisvaarassa. Meillä on tälläkin hetkellä avopalvelun kautta työkokeilussa yksi nuori.

Aiemmin on ollut myös nuoria, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan kelkasta ja jääneet vain kotiin nukkumaan. Nuoria, joita ei tunnu kiinnostavan elämässä mikään. He ovat kuitenkin yleensä pärjänneet meillä ihan hyvin. Joskus on tullut vähän takapakkia, mutta yleensä ongelmat on lopulta voitettu, ja nuori ja myös hänen vanhempansa ovat olleet tyytyväisiä. Vähitellen nuori on saanut kiinni elämänrytmistä.

Yleensä nuoret tulevat itse tänne kaupalle kysymään töitä tai laittavat sähköpostia kaupan nettisivujen kautta. Vuoden aikana meillä on paitsi kesätyöntekijöitä myös viikonloppu- ja lomatuuraajia. Lisäksi sekä keväällä että syksyllä on työelämään tutustumassa TET-harjoittelijoita eli kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia.

Tettiläiset saavat purkaa kuormia ja siivota hyllyjä, mutta kassan vastuulliseen tehtävään heitä ei opeteta. Kesätyöhön tulevat nuoret sen sijaan opetetaan nopeasti kassalle. Viime vuoden aikana meillä oli työharjoittelussa tai kesätöissä noin 15 nuorta.

Kiitos, että sain olla teillä töissä ja sain elämänrytmistä kiinni.