Terveiset sitrustilalta

Terveiset sitrustilalta

Julkaistu 14.5.2018

Pirkka klementiinit kasvavat aurinkoisessa Espanjassa. Milagros 46, Carlos 43, Jorge 35 ja Antonio 35 ovat vanhempiensa ja isovanhempiensa tavoin viljelleet sitruksia koko ikänsä. Kävimme haastattelemassa perhettä Valencian pohjoispuolella itäisessä Espanjassa sijaitsevassa Castellonissa.

Mitä sitruksia tilallanne kasvaa? 

"Castellonin alueella kasvatetaan helposti kuorittavia klementiinejä, joita omassakin sitrustarhassamme kasvaa. Markkinoille tulee joka vuosi lukuisia uusia sitruslajikkeita, mutta olemme erikoistuneet kasvukauden varhaisimpien sekä myöhäisimpien sitruslajikekiden kasvatukseen", Milagros kertoo. 

Tuottaja

Mitkä ovat lempisitruksenne?

"Syömme sitrukset tuoreena tai puristamme niistä mehua. Ruoanlaitossa sitruksia ei keittiössämme juurikaan hyödynnetä", Milagros sanoo. 

Lempisitruslajikkeekseen Milagros ja Carlos valitsevat appelsiineista Navel-late-lajikkeen. Jorge puolestaan pitää Valencia-late-appelsiineista ja Antonio Navelina-appelsiineista. Koko perheen suosikkiklementiini on helppo valita, se on Clemenules-lajike.

Mitä tapahtuu sitrussesongin jälkeen?

Sitruskausi päättyy keväällä. Carlos työskentelee viljelmillä myös kesän ja Milagros tekee työtä kotona sitruskauden ulkopuolella. Jorge ja Antonio auttavat viljelmillä keväällä, mutta työskentelevät kesäisin myös toisessa työpaikassa turismin parissa. 

Miten huippulaadukkaat sitrukset syntyvät?

Tuottajat

"Moni asiakas valitsee sitrukset niiden ulkonäön perusteella, mutta hedelmän todellinen laatu piilee kuorien alla", Milagros muistuttaa. 

Hän kertoo, että maanviljelyn kehitys on vaikuttanut myös sitrusten viljelyyn. Klementiinit kasvavat Castellonin alueella, jossa vuoteen mahtuu myös sateettomia jaksoja. Kastelujärjestelmien kehityksen ansiosta sitruspuita voidaan nyt kasvattaa tasamaan lisäksi myös rinteissä. Maaperää voidaan analysoida entistä tarkemmin, jolloin kuhunkin kasvuympäristöön on helpompi valita kasvamaan juuri oikea sitruslajike. 

Erilaiset säädökset määritelevät myös espanjalaista maataloutta: kaivojen kaivamista, kastelujärjestelmien rakennusta ja tuholaisten torjuntaa määrittävät monenlaiset lait ja säännöt. Tämä vaikuttaa myös viljelijän kustannuksiin.

"Perheemme tienaa nyt yhtä paljon kuin vanhempani tienasivat samalla tilalla 40 vuotta sitten, vaikka tila on nyt kymmenen kertaa suurempi", Milagros kertoo. 

Miltä sitrustilan tulevaisuus näyttää?

Perhe uskoo, että tulevaisuudessa uusia sitruslajikkeita saadaan markkinoille entistä enemmän. Castellonin alueella kasvatetaan sitruksia ja kaki-hedelmiä, mutta tilallamme aiotaan myös jatkossa keskittyä sitrusten viljelyyn. 

Tuottaja

Tiesitkö tämän sitruksista?