Sitrushedelmät – raikkautta ja vitamiineja
Poimi K-ruokakauppasi hedelmätiskistä ihania sitrushedelmiä, syö sellaisenaan tai käytä ihaniin herkkuruokiin. Saat vitamiinit kaupan päälle!
C-vitamiinia on saatava päivittäin
Sitrushedelmiä eli sitruksia ovat appelsiinit, greipit, sitruunat ja veriappelsiinit sekä pikkusitrukset, kuten klementiinit ja satsumat.
Vaikka sitruksia on saatavilla ympäri vuoden, niitä kannattaa hankkia erityisesti talvella, kun hedelmät ovat mehukkaimmillaan. Aurinkohedelmien satokausi sattuu meidän kannaltamme sopivaan aikaan. Pöytään kaivataan talvisin raikasta, kevyttä ja vitamiinipitoista syötävää.
Kaikki sitrushedelmät sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on vesiliukoinen vitamiini, eli sitä on saatava ravinnosta päivittäin. Se toimii antioksidanttina suojaten elimistöä haitallisilta hapettumisreaktioilta.
Appelsiinia sekä ruoanlaittoon että leivontaan
Appelsiini sopii loistavasti niin ruoanlaittoon kuin leivontaan ja erilaisiin jälkiruokiin. Ruoanlaitossa appelsiini sopii erityisen hyvin vaalean lihan sekä kalan ja äyriäisten pariksi. Salaatteihin appelsiini tuo ihanaa raikkautta ja makeutta. Leivonnaisissa ja jälkiruoissa appelsiinin kanssa parhaiten sopivat kinuski ja suklaa.
- Appelsiiniuunilohi
- Appelsiini-inkivääribroileri
- Appelsiinisalaatti
- Appelsiinijuustokakku
- Appelsiini-jogurttipannacotta
Kuvassa: Appelsiiniuunilohi
Greipit ja verigreipit erityisesti salaatteihin
Greippien ja verigreippien raikas maku sopii erityisen hyvin erilaisiin salaatteihin. Puolitetut greipit ovat myös herkullisia välipaloja, erityisesti vaikkapa mikrossa tai uunissa hunajan kanssa paahdettuna. Greippien ja verigreippien mehu sopii lisäksi hyvin lihojen marinointiin!
- Fenkoli-greippisalaatti
- Hunajagreipit mikrossa
- Greippi-lohisalaatti
- Mausteinen hedelmäsalaatti
- Mozzarella-sitrussalaatti
Kuvassa: Mozzarella-sitrussalaatti
Sitruunasta kirpeyttä ruokiin
Harva pystyy syömään sitruunaa sellaisenaan ilman irvistelyä, mutta sitruunan kirpeä happamuus sopii monipuolisesti eri ruokiin, kastikkeisiin, juomiin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Sitruuna sopii erityisen hyvin maustamaan kanaa ja kalaa. Jälkiruoissa ja leivonnaisissa sitruunan happamuutta tasapainotetaan esimerkiksi makealla marengilla.
Kuvassa: Sitruunakanapelti
Veriappelsiinista on moneen
Veriappelsiinin kauniin punainen väri on näyttävä lisä ruokiin ja leivonnaisiin. Veriappelsiinin makean täyteläinen maku sopii niin pääruokiin kuin jälkiruokiinkin. Veriappelsiini on myös makoisa herkuteltava, kun sen puolittaa ja ripottelee päälle hieman kanelia sekä ruokosokeria ja antaa puolikkaiden paahtua hetken uunissa.
- Veriappelsiinikana
- Veriappelsiini-lehtikaalisalaatti
- Veriappelsiinijogurtti
- Veriappelsiinikakku
- Manteli-veriappelsiinitorttu
Kuvassa: Veriappelsiini-lehtikaalisalaatti