Sitrushedelmät – raikkautta ja vitamiineja

Sitrushedelmät – raikkautta ja vitamiineja

Päivitetty 13.12.2023

Kaikki sitrukset eivät ole samanlaisia, vaan niiden maku vaihtelee paljon niin kirpeydessä kuin makeudessa. Myös eri sitrusten sesongit ajoittuvat eri ajankohtiin. Alkuvuosi on useamman sitrushedelmän parasta aikaa, mutta miten valita parhaat mandariinit? Entä mihin saakka ihanan maukas veriappelsiinien saatavuus kestääkään? Poimi taskuun sitrusinfo tästä artikkelista!

C-vitamiinia on saatava päivittäin

Sitrushedelmiä eli sitruksia ovat appelsiinit, greipit, sitruunat ja veriappelsiinit sekä pikkusitrukset, kuten klementiinit ja satsumat.

Vaikka sitruksia on saatavilla ympäri vuoden, niitä kannattaa hankkia erityisesti talvella, kun hedelmät ovat mehukkaimmillaan. Aurinkohedelmien satokausi sattuu meidän kannaltamme sopivaan aikaan. Pöytään kaivataan talvisin raikasta, kevyttä ja vitamiinipitoista syötävää. Jos kaipaat vaihtelua hedelmien nauttimiseen, kokeile niitä kokkailussa ja leivonnassa.

Kaikki sitrushedelmät sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on vesiliukoinen vitamiini, eli sitä on saatava ravinnosta päivittäin. Se toimii antioksidanttina suojaten elimistöä haitallisilta hapettumisreaktioilta.

Sitrus kuva

Mandariinit ovat kevättalven suosikkeja, mutta miten tunnistaa mandariineista parhaat?

Mandariinin sesonki pidentää vuodenvaihteen tienolle ajoittuvaa raikkaan makeaa pikkusitrusten kautta. Mandariinilajikkeita on olemassa useita ja niissä voi löytyä muutamia siemeniä. Tunnetuimpia mandariinilajikkeita ovat Orri, Nadorcott ja Leanri.

Orri on erittäin aromikas, makea ja ryhdikäs mandariini, joka on helpoiten kuorittavissa tekemällä viillot mandariinin pintaan. Nadorcottin maku muistuttaa Orria, mutta se on hieman pehmeämpi ja helpommin kuorittava. Leanri on melko uusi lajike, joka on maultaan lähellä Clemenules-klementiiniä ja helposti kuorittava.

Mandariinien saatavuus on hyvä ympäri vuoden, mutta lajikkeet vaihtelevat kuukausien ja lajikkeiden satokausien mittaan. Mandariinien huippusesonkina pidetään kevättalvea, jolloin sesongissa on aromaattinen Orri. Orri-mandariinin satokausi kestää vuosittain arviolta helmikuun alusta ja uloittuu noin huhtikuulle.

Klementiinit ovat aromikkaita ja lähes aina siemenettömiä

Klementiinit taas ovat mandariinin ja pomeranssin risteytyksiä, ja helpommin kuorittavia kuin satsumat. Klementiinien kausi alkaa lokakuun alussa Marisol-lajikkeella. Kausi siirtyy Arrufatina-lajikkeeseen lokakuun kuluessa ja maku syvenee kauden edetessä. Parhaimmillaan klementiinikausi on marraskuun alusta tammikuun alkupuolelle. Klementiinit ovat lähestulkoon aina siemenettömiä.

Näin tunnistat parhaat mandariinit ja klementiinit

Valitse hedelmäosastolla mandariinit ja klementiinit, jotka ovat varustettu Pirkka Parhaat -merkillä. Tämä merkki on lupaus parhaasta mahdollisesta mausta ja laadusta.

Pirkka Parhaat klementiinien kausi alkaa marraskuussa ja kestää tammikuun alkupuolelle. Pirkka Parhaiksi valitaan vain tarkoin valikoituja, helposti kuorittavia, meheviä ja aromikkaita Clemenules-lajikkeen valioyksilöitä. Niiden sokeripitoisuus on korkeampi kuin tavallisten klementiinien, ja siksi maku onkin syvän makea. Helmikuun alusta alkaen kaupoissa on saatavilla uusia Pirkka Parhaat -mandariineja, joiden maku on ihanan aromikas yhdistelmä makeutta ja juuri sopivaa kirpeyttä.

Tiesitkö, että Pirkka Parhaat -merkin saavat vain valikoidut, luokkansa parhaat, mehukkaimmat ja kauneimmat hedelmät?

Pirkka Parhaat irtoklementiini kuvitus

Pirkka Parhaat mandariinit ja klementiinit ovat makeita, ja niiden saatavuus uloittuu arviolta helmikuun alusta maalis-huhtikuulle satokaudesta riippuen.

Mitä eroa on mandariinilla, satsumalla ja klementiinillä?

Arkikielessä mandariinilla tarkoitetaan usein kaikkia pikkusitruksia, mutta todellisuudessa tunnettuja mandariinilajikkeita on olemassa huimat yli 300. Klementiinit ja satsumat ovat molemmat mandariinista jalostettuja lajikkeita.

Satsumat aloittavat pikkusitrusten kauden syyskuussa

Satsumat ovat mandariinin ja klementiinin mehukkaita välimuotoja. Ne on kuoreltaan ohuita, ja kauden alussa niiden kuoressa on joskus vihreitä läikkiä. Tämä ei tarkoita, että hedelmä olisi raaka: kuori kellastuu kylmien öiden ja lämpimien päivien vaikutuksesta.

Euroopan satsumakausi alkaa syyskuussa siemenettömällä Iwasaki-lajikkeella ja jatkuu Okitsu- ja Owari-lajikkeisiin. Kausi kestää marraskuun loppuun saakka. Satsumien kirpeys vähenee voimakkaasti kauden edetessä ja makuprofiili vaihtuu alkukauden kirpeydestä loppukauden pehmeään makeuteen.

Appelsiinit ovat alkuvuodesta mehukkaimmillaan

Tunnetuimmat ja eniten myydyt appelsiinilajikkeet Navelinas, Navel, Navel Late ja Lane Late. Tunnistat parhaiten appelsiinissa olevasta pienestä navasta. Nämä appelsiinit soveltuvat parhaiten syötäväksi sellaisenaan.

Jos haluat valmistaa appelsiinimehua, paras valinta on mehuappelsiinilajike, kuten Valencia Late. Ne säilyttävät makunsa mehuksi puristettuna paremmin kuin napa-appelsiinit. Valencia Laten pääsatokausi on hieman myöhemmin kuin napa-appelsiinien.

Helmikuussa kauppoihin saapuvat perinteiset israelilaiset Jaffa Shamouti –appelsiinit, jotka ovat erittäin helposti kuorittavia. Tämä lajike on parhaimmillaan maaliskuussa.

Navel appelsiini kuvitus Kuvassa: Navel-appelsiini. Kuvassa erotat hyvin appelsiinin "navan".

Veriappelsiinien sesonki on vuosittain lyhyt mutta sitäkin maukkaampi – näin tunnistat veriappelsiinilajikkeet

Veriappelsiineja on kahdenlaisia: täysveriappelsiineja, kuten Moro ja Tarocco sekä puoliveriappelsiineja, kuten Washington Sanguine. Täysveriappelsiinien kuoressakin on punapigmenttiä, mutta puoliveriappelsiinit näyttävät kuoreltaan usein aivan tavallisilta keltaisilta appelsiineilta. Maukkaampi täysveriappelsiineista on Tarocco, jonka satokausi kestää tammikuusta huhtikuulle.

Veriappelsiinien maku on samaan aikaan erityisen raikas ja syvä, ja sen hedelmäliha on useimmiten syvän oranssia tai kauniin punapigmenttistä. Veriappelsiineissa on reilusti vitamiinia ja ne sopivat erinomaisesti myös ruoanlaittoon ja leivontaan. Ei ihme, että veriappelsiini on monen sitrussuosikki!

KR2 17 inkivääri-veriappelsV Kuvassa: Inkivääri-veriappelsiinimehu

Greipit ja pomelot 

Alkuvuodesta tammi-maaliskuussa myös verigreipit ja vaaleat greipit ovat mehukkaimmillaan. Israelin Sunrise –verigreippi on hedelmälihaltaan syvän tummanpunainen ja maultaan makea greippi. Floridan Ruby Red –verigreippi on maultaan makea, mutta hedelmälihaltaan selkeästi vaaleampi kuin Sunrise. Vaalea greippilajike on nimeltään White Marsh. Sweetie-greippi on vähemmän kirpeä kuin vaalea greippi ja sen kuori on alkukaudesta tummanvihreä, mutta kellastuu loppukautta kohden.

Pomelot kuuluvat greippien sukuun. Ne ovat isokokoisia ja paksukuorisia. Pomeloiden hedelmäliha vaihtelee limenvihreästä tummanpunaiseen lajikkeesta riippuen, mutta kuoren väritys on aina kellanvihreä.

Sitruunat ja limet 

Espanjan sileäkuorisen Primofiori-sitruunalajikkeen satokausi on syyskuusta huhtikuun loppupuolelle, minkä jälkeen lajike vaihtuu muhkuraisempaan Verna-lajikkeeseen. 

Limellä on ympärivuotinen saatavuus useiden alkuperämaiden, kuten Meksikon ja Brasilian ansiosta.

Sitrushedelmiä korin täydeltä

Pirkka Parhaat mandariini Espanja 1lk - kuva

Pirkka Parhaat mandariini Espanja 1lk

Katso lisää ›

Pirkka Luomu sitruuna - kuva

Pirkka Luomu sitruuna

Katso lisää ›

Pirkka espanjalainen klementiini 1,5kg - kuva

Pirkka espanjalainen klementiini 1,5kg

Katso lisää ›

Pirkka appelsiini - kuva

Pirkka appelsiini

Katso lisää ›