600 vuotta omenanviljelyä

600 vuotta omenanviljelyä

Päivitetty 4.9.2019

Vohloisten tila on sympaattinen omenoiden viljelyyn ja omenamehun valmistamiseen omistautunut pientuottaja.

Vohloisten tilan omenanviljely ulottuu 1500-luvulle asti. Tilan omistajan Rolf Alander kertoo, että viljely on aloitettu historiatietojen mukaan jopa vuonna 1548. Tänä päivänä tilan koko on 20 hehtaaria. Syksyllä tarvitaan eniten työntekijöitä, silloin työllistää 10–15 työntekijää.

Ruokareviiri Paikallista sinulle Vohloisten tila isäntä

Lohja on otollinen alue omenoille, joiden viljely on hyvin sääriippuvaista. Lämpötilat ja sademäärät ovat olleet sopivat. Lisäksi kalkkipitoinen maaperä sopii omenanviljelyyn hyvin.

”Tämän vuoden lämpimät säät ovat vaikuttaneet myös Vohloisten tilalla, tasaisemmat lämpötilat sopivat omenanviljelyyn paremmin. Toki lajikekohtaisia erojakin on, kertoo Rolf.

Aiemmin tilalla on ollut myös koetarhoja, jossa on testattu uusia lajikkeita. Rolf itse on tuonut 90-luvulla 12 ulkomaista omenalajiketta Suomeen. Parhaimmillaan lajikkeita on laskelmien mukaan ollut jopa 60.

”Viime vuosina olemme erikoistuneet ja keskitymme sopivimpien lajikkeiden viljelyyn. Kypsät omenat toimitetaan K-kauppoihin ja lisäksi tilalla puristetaan omaa omenamehua”, kertoo Rolf.

Ruokareviiri Paikallista sinulle Vohloisten tila omenamehu

Millainen omena on Rolfin oma suosikki?

”Minulle maistuvat kyllä kaikki. Mutta kannattaa kokeilla esimerkiksi kaneliomenaa tai Loboa. Myös Makea Maikki ja Pirjo sekä ikivanha suomalainen lajike Huvitus ja valkea kuulas ovat hyviä”, vinkkaa Rolf.

Ruokareviiri Paikallista sinulle Vohloisten tila vierailu Tilan isäntä Rolf tutustutti K-Supermarket kauppias Teemua ja australialaista huippukokki Michael Weldonia tilan toimintaan