Perinnesiideriä Ranskan Bretagnesta

Perinnesiideriä Ranskan Bretagnesta

Päivitetty 7.3.2018

Länsi-Ranskassa on pitkät perinteet siiderin valmistuksessa. Pirkka Parhaat Cidre Brut kuiva omenasiideri syntyy Val de Rancen pienessä siideritehtaassa Bretagnessa.

Aidoista omenoista, ilman viinipohjaa

Pirkka Parhaat Cidre Brut on kauniin oranssinen ja hedelmäinen kuiva perinnesiideri, jossa on hienostuneesti kuplivuutta ja bretagnelaista sisukasta luonnetta. Se sopii erityisesti ruokajuomaksi valkoviinin tapaan tarjottuna sekä ranskalaisten juustojen seurana. Pirkka Parhaat Cidre Brut syntyy Val de Rancen pienessä siideritehtaassa, Bretagnen ja Normandian alueen maukkaista omenoista. Siiderit on tehty perinteita vaalien ja ne valmistetaan omenoiden luonnollisella käymisellä, lisäämättä hiivaa, sokeria tai keinotekoisia aineita. Perinteinen bretagnelainen omenasiideri tarjoillaan ravintoloissa sympaattisista savimukeista. Kerrotaan, että mukit otettiin käyttöön kieltolain aikoihin hämäystarkoituksessa.

bretagne täyte 2

Kellarimestarin opissa

Val de Rancen siideritehtaan kellarimestari on hurmaava herrasmies Alain Lepage. Siiderit ovat kuuluneet Alainin elämään pienestä pojasta saakka. ”Olen kotoisin maatilalta. Isälläni oli omenapuita, ja hän valmisti omia siidereitä. Tuotekehittäjän kiehtovaan ammattiin taisin tähdätä pienestä saakka, ja olenkin onnellisin erityisesti laboratoriossa putkiloiden ja pipettien parissa”, hän sanoo hymyillen. ”Parasta työssäni on makuprofiilien kehittäminen ja reseptien saattaminen valmiiksi tuotteiksi saakka”, arvioi Alain. Hänellä sanotaan olevan ilmiömäinen muisti ja erityisen tarkat makunystyrät. Alain muistaa sekoittamansa siiderireseptit ja luettelee ongelmitta, missä tynnyrissä mitäkin siideriä säilytetään.

Asterixin ja Obelixin kotikonnuilla

Bretagnen maakunta on virkistävä yhdistelmä rustiikkia ranskalaisuutta ja kelttiläistä sitkeyttä. Maakunnasta löytyy meren rantaa, jossa Atlantin valtameri vaahtoaa ja tuuli ujeltaa, mutta myös idyllisiä kivikyliä. Bretagnelaisten esi-isät tulivat nykyisen Britannian ja Irlannin alueelta. Tiesitkö, että myös kuuluisat sarjakuvasoturit Asterix ja Obelix ovat täältä kotoisin! Siiderilän kellarimestari ei väitä Pirkka Parhaat -siideriä sentään sarjakuvista tutuksi taikajuomaksi, mutta löytää juomasta samaa periksi antamatonta luonnetta ja aitoa sitkeyttä. Siksi siideri sopinee myös sisukkaille suomalaisille.

Bretagne täyte 1

Mitä syödä siiderin kanssa?

Bretagnen kansallisjuomaksikin kutsutun omenasiiderin kanssa nautitaan ranskalaisia ohukaisia. Suolaiset letut ovat nimeltään galettes ja makeita ohukaisia kutsutaan nimellä crêpes. Meren läheisyys on läsnä bretagnelaisessa ruokapöydässä, ja ohukaisten lisäksi tarjolle katetaan usein ostereita ja muita tuoreita herkullisia mereneläviä.

Siiderit pöydässä

LUE PIRKKA PARHAAT AITO-LIITE 3/2018 TÄSTÄ >>