Perintönä prosciutto

Perintönä prosciutto

Päivitetty 5.4.2018

Pirkka Parhaat Prosciutto di Parma eli parmankinkku syntyy Italiassa Parman kaupungin läheisyydessä, Fratelli Berettan perheyrityksessä.

Perinneherkkujen idylli

Parma on tarjonnut maailman kulinaristeille muun muassa parmesanjuuston ja nimikkokinkkunsa. Näitä makuaarteita yhdistävät suojattu nimi ja pitkät perinteet. Parmankinkkua saa valmistaa ainoastaan tietyllä alueella, jossa ilmasto on ihanteellinen kinkkujen kuivaukseen. Consorzio del Prosciutto di Parma -yhteenliittymä on perustettu vuonna 1963, ja nykyään siihen kuuluu yli 180 parmankinkun valmistajaa. Yhteenliittymä takaa kinkun laadun, ylläpitää perinteisiä valmistusmenetelmiä ja merkitsee Prosciutto di Parma -tuotteiden aitouden kruunumerkillään.

Hennon vaaleanpunaista herkkua on tehty samoilla periaatteilla jo vuosisatoja. Kinkun kypsytys kestää yli vuoden. Prosessissa seuraillaan tarkasti vuodenaikoja ja jäljitellään sääolosuhteita. Eri vaiheissa ollaan kylmässä, lämpimässä, kosteassa tai kuivassa.

Aito4 täyte2k

”Tärkeää ovat perinteet ja tietotaidon siirtäminen tuleville sukupolville. Kokeneemmilta voi oppia paljon”

Suolaa, ilmaa, aikaa – ja suolamestareita

Parmankinkun valmistukseen tarvitaan vain suolaa, ilmaa ja aikaa. Vaikka kyse on vain näistä kolmesta asiasta, on oikean tasapainon löytäminen vuosien työn tulos. Meillä niin sanotut suolamestarit ovat hyvin arvostettuja. Heidän työnsä tuloksena syntyy kinkkuihin herkullisen pehmeä ja hieman makea maku”, kertoo Lorenzo Beretta, Fratelli Berettan kaupallinen johtaja.

Lorenzo johtaa perheyritystä yhdessä isänsä Vittoren ja serkkujensa Marion, Giorgion ja Alberton kanssa. Yritys on tuottanut erilaisia lihavalmisteita jo 200 vuoden ajan, ja sieltä tulevat myös monet Pirkka Parhaat-leikkeleet.

Aito4 täyte1

Lue Pirkka Parhaat Aito-liite tästä >> Aito4 pöytä