Pirkka Parhaat: Käsityöolut syntyy rakkaudella

Pirkka Parhaat: Käsityöolut syntyy rakkaudella

Päivitetty 21.11.2018

Pirkka Parhaat -sarjan tuotteet syntyvät aina oman alansa mestarien käsissä. Löydät tuotteet K-ruokakaupoista. Jokaisella sarjan tuotteella on tarina kerrottavanaan. Pirkka Parhaat -lehdessä jaamme nämä tarinat, joissa ruoan alkuperällä ja intohimoisilla tekijöillä on väliä.

AMBERALE 650x200

Kuninkaiden ja koko kansan olut

Saimaan kirkas vesi välkehtii auringossa, kun ylitämme Pappilanselän ja Annilanselän välisen salmen riippusiltaa pitkin. Hetkeä myöhemmin seison mikkeliläisen pienpanimon kellarissa, jonka sammioissa tekeytyvän Pirkka Parhaat Amber Alen valmistuksessa käytetään puhdasta Saimaan alueen pohjavettä. Myös muut raaka-aineet tulevat mahdollisuuksien mukaan läheltä.

Oluen valmistaa Saimaa Brewing Company, joka puhuu laadukkaan lähiruoan ja vastuullisen tuotannon puolesta. Myös osa pienpanimon käyttämästä sähköstä tuotetaan aurinkoenergialla. Panimolla kiertäessämme keskustelu rönsyää luontevasti makuasioista pienviljelijöihin sekä oluen historiaan.

Olutta on valmistettu tuhansia vuosia, eikä valmistustapa ole tähän päivään mennessä juuri muuttunut.

Pirkka parhaat kolmekuvaa

Runollinen makunikkari

Pienpanimossa Saimaan rannalla valmistetaan Pirkka Parhaat Amber Ale -olutta. Oluenpanija Kasper Villa luonnehtii sen makua kuulaaksi syyspäiväksi, jossa voi aistia tulevan talven raikkauden. Oluenpanija Kasper Villa avaa mallassäkin, josta leviää karamellimaisen makea tuoksu. "Nämä ovat parempaa pikkupurtavaa kuin sipsit tai suolapähkinät", hän tokaisee ja nakkaa suuhunsa muutaman tummaksi paahtuneen karamellimaltaan.

"Olen kutsumusammatissani. On hienoa työskennellä pienpanimossa, jossa saan jatkaa tuhansia vuosia vanhaa olutperinnettä."

Pirkka juttukuva oik.ruudulla

Olemme Mikkelissä, Saimaan rannalla sijaitsevassa Saimaa Brewing Companyssa. Täällä karamellimaltaista valmistetaan yhdessä munich-maltaiden kanssa Pirkka Parhaat Amber Ale -olutta. Raaka-aineet tulevat pienpanimoon mahdollisimman läheltä ja käsityö kuuluu oluenvalmistuksen jokaiseen vaiheeseen. "Pirkka Parhaat Amber Alen pääraakaaineet tulevat läheltä: Suomessa viljelty ohra on mallastettu Viking Maltilla Lahdessa ja vesi on Saimaan alueen raikasta pohjavettä.

Käymisprosessin taas käynnistää panimomme ikioma hiivakanta, joka on talletettu VTT:n hiivapankkiin Helsinkiin. Hyvä olutresepti rakentuu hänen mukaansa mielikuvan tai tunnetilan ympärille. "Pirkka Parhaat Amber Aleen liittyvät mielikuvat syntyvät syksystä, kirpeän kuulaista päivistä, jolloin lehdet putoavat puista ja ilmassa voi jo aistia lähestyvän talven raikkauden", hän kuvailee.

Poro resepti