Opas erilaisiin riiseihin

Opas erilaisiin riiseihin

Julkaistu 27.12.2017

Pitkää, pyöreää, puuroutuvaa, kiillotettua ja raakariisiä. Riiseillä on monta makua ja muotoa, eikä aina ole aivan yksinkertaista tietää mikä vaihtoehto olisi paras juuri tiettyä ruokaa varten.

Pyöreäjyväiset riisit

Valkoiseksi hiottu pyöreäjyväinen puuroriisi sopii puuroihin, leivonnaisten täytteisiin ja erilaisiin jälkiruokiin. Puuroriisiä voi keittää myös aasialaisen ruoan lisäkkeeksi. Puuroutuvat riisit pehmenevät kypsennettäessä, kun taas tarttuvien lajikkeiden pinta pehmenee ja muuttuu tahmaiseksi, mutta riisin sisus pitää muotonsa. Nämä riisit ovat lähes aina kuorittua eli valkoista riisiä. Tumma puuroriisi on puhdistettua, vain kevyesti hiottua kuitupitoista riisiä.

Erikoisriisit

Punainen ja musta riisi saavat luonnollisen värinsä antosyaanista, jota on luonnostaan esimerkiksi mustikassa. Molemmat sopivat lisäkkeiksi, keittoihin ja pataruokiin. Raakariisissä akanat on poistettu ja jäljellä on ravintorikas kuorikerros. Raakariisin keittoaika on muita pidempi.

Villiriisi ei oikeastaan ole edes riisi, vaan Pohjois-Amerikassa villinä kasvava vesikasvi, jota myös viljellään.

Pitkäjyväiset riisit

Basmati- ja jasmiiniriisi ovat luonnostaan aromaattisia lajikkeita. Pähkinäinen basmati tulee Intiasta tai Pakistanista ja kukkaisarominen jasmiini Thaimaasta. Jasmiiniriisi on basmatia takertuvampaa, joten sitä on helppo syödä puikoilla.