Lassen Luomu – suomalaisen luomuviljelyn pioneeri

Lassen Luomu – suomalaisen luomuviljelyn pioneeri

Julkaistu 26.3.2018

”Isäni perusti tilan samana vuonna, kun minä synnyin. Itse siirryin ohjaksiin vuonna 2005 isän jäädessä taustalle”, kertoo Jetta Kulmala.

Pirkka Luomu suomalainen tilli ja muut Lassen Luomun laadukkaat vihannekset kasvavat Kulmalan Puutarhassa Perniössä. Lasse Kulmalan vuonna 1977 perustama tila viljelee tänä päivänä laajaa valikoimaa luomusalaatteja ja -yrttejä sekä kurkkua ja tomaattia. Tila työllistää parhaimmillaan jopa 20 henkeä ja kiireisimpinä aikoina kesäisin tilalla on paljon nuoria kesätyöläisiä. Lassen Luomu on vahvasti koko Kulmalan perheen intohimo.

Luomun avulla eteenpäin

Lassen luomu oli aluksi ihan tavallinen tomaattitila, kunnes Kulmalat päättivät siirtyä luomuun vuonna 1995.

”Eteenpäin piti mennä. Me ymmärsimme, ettei vanhalla tavalla tekemällä ikuisuuksia pärjätä”, kertoo Jetta Kulmala.

Koska tomaatit olivat kausituote, päättivät Kulmalat pohtia, mitä muuta voisi viljellä – myös ympäri vuoden.

”Me mietimme, mikä olisi tuote, jonka avulla voisimme myös pitää työntekijät ympäri vuoden. Isäni alkoi kehittää luomusalaattia, jota Suomessa ei vielä ollutkaan.”

Kulmaloiden oli siis opeteltava kaikki alusta asti itse luomusalaatin viljelystä. Myöhemmin myös luomuyrtit tulivat mukaan.

Luomu on elämäntapa

Lassen Luomu on aina uskonut siihen, että luomuviljely ei ole perinteistä klo  9–5 työtä, vaan elämäntapa ja harrastus – ja se vaatii viljelijältä paljon.

”Kokeilemalla meillekin selvisi, kuinka saamme salaatit parhaiten kasvamaan”, kertoo Jetta Kulmala.

Lisäksi EU:n luomuasetukset antavat omat haasteensa viljelijälle.

”Aluksi vähän pelkäsimmekin uusia asetuksia, mutta sitten selvisi, että meidän viljelytekniikkamme – se että salaatin ja yrtin lannoitteet ovat suoraan ruukussa – on hyvin pitkälti EU:n luomuasetusten mukainen.”

Laatu on tärkeintä

Kulmaloiden haaveissa ei ole tilan kasvattaminen ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.

”Vaikka olemmekin viljelleet kauan, ei tämä vieläkään ole yksinkertaista. Vuodenaikojen vaihtelu tuo jo itsessään meille paljon haasteita”, kertoo Jetta Kulmala.

”Tärkeintä on se, että saamme pidettyä laadun vaikeinakin aikoina hyvänä. ”

Lassen Luomun puhtaat viljelymenetelmät saavat vihannekset maistumaan poikkeuksellisen hyviltä. ”Luomussa maistuu menneisyys ja tuoksuu tulevaisuus”, kuten Lassen Luomun Lasse Kulmalalla on tapana sanoa.

Jetta Kulmalan tillipesto

Ainekset (4 annosta): 1 ruukku Pirkka Luomu suomalaista tilliä
1 dl oliiviöljyä
1 dl pinjansiemeniä
¼ tl suolaa
1/2 dl parmesaanijuustoa raastettuna    

Valmistus:
Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Nauti perunoiden, pastan kanssa tai vaikka leivän päällä.