Vihanneksia tien toiselta puolelta

Vihanneksia tien toiselta puolelta

Julkaistu 14.5.2018

Ikaalisten Luomu tuo pienelle paikkakunnalle työpaikkoja ja terveellisiä elintarvikkeita.

Ikaalisten Luomu Oy kasvattaa luomuvihanneksia tiloillaan Ikaalisissa ja Honkajoella. Yhteensä paikkakunnilla työskentelee kaudesta riippuen 50–60 työntekijää.

– Kevät ja syksy ovat kiireisimmät ajat. Voi sanoa, että meillä on ihan hyvä työllistävä vaikutus pienellä paikkakunnalla, toimitusjohtaja Ari Kulmanen sanoo.

Kasvihuoneissa tuotetaan vuosittain 1,5 miljoonaa kiloa tomaatteja ja kurkkua sekä neljä miljoonaa ruukkua erilaisia salaatteja ja yrttejä. Kulmasen mukaan luomutuotteiden suosio on lisääntynyt taloudellisesta taantumasta huolimatta.

– Ihmiset ymmärtävät vaatia laatua ja terveellistä ruokaa eivätkä ole ainoastaan halpojen hintojen perässä. Uskon, että luomuruoan osuus tulee kasvamaan.

Vastuullista tuotantoa

Ikaalisten Luomu ei käytä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Ikaalisissa yritys käyttää energianlähteenä ympäristöystävällistä maakaasua ja puuhaketta. Honkajoen tilalla hyödynnetään läheisen tuotantolaitoksen prosessissa syntyvää lämpöä.

– Pyrimme minimoimaan hiilijalanjälkemme, Kulmanen sanoo.

Ikaalisten Luomu on tuottanut vuodesta 2006 asti tuotteita Pirkka-tuotemerkille. Ikaalisten Luomu tuottaa todellista lähiruokaa, sillä yksi sen asiakkaista, K-supermarket
Komppi sijaitsee tien toisella puolella vain 200 metrin päässä tilasta. Lähitilan tuotteet ovat jatkuvasti kysyttyjä, vaikka pienellä paikkakunnalla moni viljelee vihanneksia omiksi tarpeikseenkin.

Luomua naapuristatomaatteja

K-supermarket Kompin kauppias Juuso Mustonen sanoo, että asiakkaiden palautteista nousevat esiin lähiruoan ja luomutuotteiden hyvä laatu ja maku.

– Asiakkaista tuntuu hyvältä ostaa naapurilta, joiden tuotteet hekin tuntevat. Yhteistyö on helppoa ja mutkatonta. Samalla paikalliset yrittäjät tukevat toisiaan, Mustonen kertoo.

Kulmasen omia suosikkeja tomaateista ovat kirsikka- ja miniluumutomaatti. Mustonen taas pitää eniten Ikaalisten Luomun kirsikkatomaateista.

– Kirsikkatomaatit ovat hyvä ja makea välipala, hän perustelee.