Pirkka parsakaalia Mikkelin Haukivuorelta

Pirkka parsakaalia Mikkelin Haukivuorelta

Vuonna 1998 kaksi Ristoa, Janhunen ja Häkkinen, päättivät viljellä yhdessä maata. Nyt pelloilla kasvaa useiden erilaisten salaattien seurana myös Pirkka-parsakaali.

Pirkka parsakaalia Mikkelin Haukivuorelta

Vuonna 1998 kaksi Ristoa, Janhunen ja Häkkinen, päättivät viljellä yhdessä maata. Ristot perustivat osakeyhtiön ja aloittivat avomaaviljelyn Mikkelin Haukivuorella vuokrapelloilla, missä he nykyään viljelevät muun muassa useaa erilaista salaattia. Valtaosan 65 hehtaarin viljelmistä täyttää kuitenkin parsakaali.
Molemmat miehistä ovat kotoisin maatiloilta ja ovat opiskelleet maataloutta. ”Minulla on itselläni hieman peltoa, jolla viljelin pienimuotoisesti vihanneksia ennen yrityksen perustamista”, kertoo Risto Janhunen.

Paras parsakaali saadaan syksyllä

Parsakaali viljelykasvina sopii Suomen ilmastoon mainiosti, sillä se viihtyy parhaiten hieman viileässä. ”Syksyä kohti laatu on parhaimmillaan. Keskikesän kovat lämmöt eivät niinkään sovi parsakaalille. Satokausi on heinäkuun alusta aina lokakuun puoleenväliin”, viljelijä kuvailee. Janhusen mukaan parivaljakko on tyytyväinen viljelykasvinsa valintaan, eikä yrityksellä ole aikeita siirtyä muiden tuotteiden kasvatukseen. ”Kyllä me tällä repertuaarilla aiotaan jatkaa. Ei kannata lähteä kasvattamaan valikoimaa, kun vaikeusaste kasvaa koko ajan. Parsakaali on ykkönen meille ja siihen me panostamme.”

Kovaa työtä säiden armoilla

Parsakaalin viljely on raskasta työtä. Mitkä ovat sitten työn parhaat puolet? ”Jaa-a, hyvä kysymys. En tiedä, mikä meitä tähän tekemiseen vetää. Haasteellinen ala tämä on. Säiden armoilla avomaalla ollaan ja töitä saa tehdä ihan hirveästi. Se on joku sellainen intohimo tähän hommaan, nähdä se kasvu.”
Kuten monessa muussakin työssä, tuntuu maanviljelyssä olevan kyse haasteiden voittamisesta. ”Välillä tulee turpaan ja epäonnistuu, mutta välillä sitten onnistuu ¬– ja siitä tulee hyvä olo”, viljelijä Janhunen osuvasti tiivistää.