K-Ruoka sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Suomalaisten suosikkiherkkua – biokaasulla valmistettuna

Suomalaisten suosikkiherkkua – biokaasulla valmistettuna

Uudet litran Pirkka-jäätelöt mango-meloni, vadelma-lakritsi sekä vanilja valmistetaan Hämeenlinnan kupeessa Turengissa, Suomen suurimmalla jäätelötehtaalla. Siellä jäätelöä valmistetaan nykyisin kotimaisella biokaasulla suomalaisesta maidosta ja kermasta.

Biokaasu syntyy biohajoavista raaka-aineista

Biokaasun avulla tuotetaan höyryä, jota käytetään esimerkiksi maidon pastörointiin ja tuotantolaitteiden pesuvesien lämmitykseen. Biokaasu on biohajoavista raaka-aineista valmistettua uusiutuvaa energiaa. Biokaasua valmistetaan esimerkiksi kauppojen hävikkiin päätyneistä elintarvikkeista. Turengin tehtaalla käytetään kotimaista Gasum-biokaasua, jota valmistetaan Riihimäellä.

Vastuullisuus entistä tärkeämpi suomalaisen kuluttajan valintaa ohjaava tekijä

Turengin tehdas otti biokaasun käyttöön syksyllä 2017, sillä vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat entistä tärkeämpiä asioita sekä meille, että asiakkaillemme ja kuluttajille. Kotimaisuus on erittäin tärkeää niin jäätelöiden raaka-aineissa kuin energianlähteissäkin. Tarkoituksena Turengin tehtaalla on ottaa jatkossa talteen myös tehtaan omat hävikkijäämiä sisältävät pesuvedet, ja kierrättää ne takaisin biokaasulaitokselle biokaasun raaka-aineeksi.

  • On hienoa, että mahdollisuudet niin ruokahävikin kuin jätteidenkin uusiokäyttöön kehittyvät jatkuvasti. Tällä on merkittävä vaikutus niin työllisyyteen kuin tulevaisuuden ympäristöystävällisen energiankäytön lisäämiseen. On myös mahtavaa nähdä, kuinka valveutuneita suomalaiset kuluttajat ovat ja kuinka ruoan alkuperä sekä valmistusprosessin laatu ja vastuullisuus vaikuttavat entistä enemmän myös ostopäätökseen, pohtii Turengin tehtaanjohtaja Tuukka Kaukoranta.