Fiksu tapa hyödyntää kaupan hävikki

Fiksu tapa hyödyntää kaupan hävikki

Päivitetty 23.8.2023

Tiesitkö, että K-ruokakaupoissa syntyvästä syömäkelvottomasta biojätteestä valmistetaan biokaasua? Ja mikä parasta, tästä hävikistä valmistettua 100 % uusiutuvaa, suomalaista biokaasua käytetään energiana Pirkka-tuotteiden valmistuksessa!

Jatkuvaa työtä kaupan hävikin pienentämiseksi

K-ruokakauppojen tavoitteena on etsiä jatkuvasti uusia keinoja pienentää hävikkiä ja kaatopaikalle menevän jätteen määrää.

– Ensisijaisesti K-ruokakaupassa myymättä jäävät tuotteet ohjataan ruoka-apuun. Biokaasutuotanto on keino hyödyntää myös syömäkelvoton ruokahävikki fiksulla tavalla energiaksi Pirkka-tuotteiden valmistukseen, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Biokaasu valmistetaan yli 600 K-ruokakaupan, Kespron tukkujen ja Kesko Logistiikan keskusvaraston biojätteistä.

Vuonna 2022 syntynyttä biojätettä hyödynnettiin 6 024 tonnia biokaasutuotannossa ja biokaasua tuotettiin 4 492 MWh. Tällä säästettiin syntyviä päästöjä maakaasun käyttöön verrattuna 895 tCO2 ja kevyen polttoöljyn käyttöön verrattuna 1 135 tCO2 (päästökertoimet: Tilastokeskus, Polttoaineluokitus 2022).

Helppo valinta ympäristön puolesta

Biokaasua käytetään Froneri Finlandin ja Wurstin valmistamissa Pirkka-tuotteiden valmistusprosesseissa. Froneri Finland valmistaa Pirkalle jäätelöitä Turengin jäätelötehtaalla ja Wursti noin 10 erilaista makkaraa ja leikkelettä.

Voit siis jo seuraavalla kauppareissulla vaikuttaa ostopäätökselläsi. Valitse tuote, joka valmistetaan suomalaisella uusiutuvalla energialla. 

"Biokaasulla valmistettu Pirkka-tuote on helppo valinta ympäristön puolesta", kiteyttää Jäske.