Usein kysyttyä laktoosista

Usein kysyttyä laktoosista

Päivitetty 25.9.2023

Onko laktoosi-intoleranssi ja maitoallergia askarruttanut mieltäsi? Tässä Ruokakeskon tuotetutkimuksen vastaukset viiteen asiakkaidemme useimmin esittämään kysymykseen.

1. Mitä eroa on laktoosi-intoleranssilla ja maitoallergialla?

Maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat täysin eri asioita. Maidolle allerginen henkilö ei voi käyttää maitotuotteita lainkaan, sillä hän on allerginen maidon proteiinille. Hyvin herkkä maitoallergikko voi saada pienestäkin määrästä maitoa jopa hengenvaarallisen allergisen reaktion.

Laktoosi-intoleranssi taas ei ole allergia, vaan laktoosi-intolerantikon elimistöllä on ongelmia pilkkoa maidon sokeria eli laktoosia. Laktoosi ei hajoamattomana imeydy ohutsuolessa, mikä aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja. Toiset sietävät laktoosia paremmin kuin toiset, joten tästä riippuen nautitaan joko vähälaktoosisia tai täysin laktoosittomia tuotteita.

2. Mitä eroa on vähälaktoosisilla ja laktoosittomilla tuotteilla?

Suomessa elintarvikeviranomaiset ovat antaneet ohjeeksi, että tuotetta saa kutsua vähälaktoosiseksi, kun laktoosia on alle 1 g / 100 g. Laktoosittomaksi tuotetta voi kutsua, kun laktoosia on alle 0,01 g / 100 g. On yksiköllistä, riittääkö laktoosi-intolerantikolle vähälaktoosinen tuote vai tarvitaanko laktoositon vaihtoehto.

3. Miksi kaikissa maitovalmisteiden pakkauksissa ei ilmoiteta laktoosin määrää?

Maito sisältää luontaisesti laktoosia eli maitosokeria. Laktoosipitoisuuden merkintä tuotepakkaukseen on pakollista vain, jos tuotteesta esitetään laktoosia koskevia väittämiä, kuten "vähälaktoosinen" tai "laktoositon". Siksi monissa normaalisti laktoosia sisältävissä maitotuotteissa ei laktoosin määrää ole ilmoitettu.

4. Miten laktoositon maitojuoma valmistetaan?

Tavallinen maito sisältää laktoosia noin 4,9 /100 g. Laktoositon maitojuoma valmistetaan siten, että osa maidon laktoosista poistetaan suodattamalla. Loppu laktoosi pilkotaan entsyymin avulla yksinkertaisiksi sokereiksi: glukoosiksi ja galaktoosiksi.

5. Miksi kovat kypsytetyt juustot, kuten edamit ja emmentalit näyttävät aina olevan laktoosittomia?

Kovat kypsytetyt juustot ovat kypsytyksen ansiosta luonnostaan laktoosittomia tai ainakin vähälaktoosisia, vaikkei laktoosia olekaan niistä erikseen poistettu. Kypsytyksen aikana juuston laktoosi hajoaa, jolloin lopputuotteessa on laktoosia erittäin vähän tai ei lainkaan.

Tiesitkö, että Pirkka-sarjasta löydät laajan valikoiman laktoosi-intolerantikoille soveltuvia tuotteita. Tutustu laktoosittomiin ja vähälaktoosisiin tuotteisiin täällä.

Kokeile myös kasvimaitoja